Rapport

Utveckling av testmetod för slaggrus för faroklassificering av ekotoxiska egenskaper – HP14

Uppdaterad 2024-03-15 Publicerad 2022-10-11

Vid klassificering av farligt avfall, särskilt faroegenskapen ”Ekotoxisk” (HP14), saknas en tydlig vägledning för hur testningen av akvatisk toxicitet ska utföras. Eftersom avfallsklassificeringen är gjord för att överensstämma med förordningen om klassificering, märkning och förpackning (CLP-förordningen) är ett alternativ att använda den testmetod som kallas ”Transformation/Dissolution protocol” (T/Dp) dvs “transformering/upplösning protokollet”.

Den metoden omnämns i europeiska kemikaliemyndigheternas (ECHAs) vägledning för CLP, som ett sätt att bestämma faroklassningen för vattenlevande organismer dvs ekotoxicitet, och bygger på att materialet som ska klassas lakas i mycket stora mängder vatten för att få kunskap om hur mycket metaller som frigörs. Denna faroklassning ligger som grund för klassning av avfall för faroegenskapen HP14. Den potentiella utlakningen av andra ämnen (t.ex. organiska föroreningar) beaktas inte här, eftersom endast metaller har ansetts vara kritiskt för slaggrus, vilket är det material som denna rapport fokuserar på.

Syftet med den här studien har varit att bedöma tillämpbarheten av T/Dp för HP14-klassning av metallseparerade och åldrade bottenaskor från avfallsförbränning, s.k. slaggrus, samt att ge specifikationer/kompletterande rekommendationer för ett robust klassificeringsförfarande, som kan användas för bedömning av ekotoxiska egenskaper hos slaggrus.

Nyheter

Prognosmetoder bidrar till att ersätta elnätsförstärkningar med flexibilitet

Elnätsföretag bör standardisera och digitalisera insamling av data för att ta fram bättre nätutvecklingsplaner. Dessutom är det en fördel om företagen utvecklar olika prognosmetoder för att få bättre koll på hur stort behovet av flexibilitet är. Det kan öppna för att skjuta upp nätförstärkningar och i stället skapa flexibilitetstjänster.

11 nov 2024 - Elnät


Så kan utrivning av dammar återställa vattendrag

Allt fler dammar kommer demonteras, i takt med att vattenkraftens omprövningar blir verklighet. Energiforsks nya rapport ”Utrivning av dammar” tar bland annat upp risker vid utrivningar, och den rekommenderar att man ska sträva efter att återställa landskapet till så naturliga förhållanden som möjligt.

25 okt 2024 - Vattenkraft


Elnätstariffer, flexmarknader och villkorade avtal kan stärka elnätet

En kombination av nya elnätstariffer, flexibilitetsmarknader och villkorade avtal kan skapa ett elnät som är bättre anpassat för Sveriges framtida behov. Nya typer av prismodeller kan minska belastningen på elnätet när den som är som störst, visar rapporten Elnätens prismodeller.

14 okt 2024 - Elnät


Nya ordföranden: Askan en hållbar resurs

– Vi måste jobba mer med energieffektivisering och resursplanering. Vi behöver inkludera askorna i det tänket. Branschen måste visa på att vi kan minska råvaruåtgången och hushålla med våra resurser, säger Åsa Benckert på Umeå Energi som tar över som ordförande i Askprogrammet

14 okt 2024


Ökad efterfrågan på biobränsle – vad händer i vinter och på lång sikt?

"Vi bedömer att politiska beslut har stor påverkan, inte minst från EU. Det gäller till exempel förnybarhetsdirektivet som nu är under implementering i Sverige."

26 sep 2024 - Värme och kyla


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2022:885

Författare

Margareta Wahlström, Charlotta Tiberg, Karin Karlfeldt Fedje, Tuomo Mäkelä, Johannes Kikuchi, Amir Saeid Mohammadi