Rapport

Reaktorinneslutningars mekaniska långtidsbeteende

Uppdaterad 2024-08-22 Publicerad 2019-12-19

Huvudsyftet har här varit att studera en reaktorinneslutnings mekaniska beteende över tid och att utvärdera läckage vid trycktester som har utförs.

Rapporten redovisar resultatet av en benchmark, Vercors, som Electricité de France har organiserat. En matematisk modell som beskriver den mekaniska responsen hos en betongkonstruktion under lång tid och en läckagemodell som beskriver luftläckaget vid ett trycktest har tagits fram. Modellen finns tillgänglig för både konstruktörer och forskare. Flera olika parametrar som ger upphov till deformationer är inkluderade i modellen, såsom temperaturförändringar, fuktförändringar, spännkablar och krypning enligt Eurokod 2.

Den här undersökningen visar att långtidsdeformationer som utvärderas enligt Eurokod 2 är en underskattning jämfört med de uppmätta. Denna underskattning gäller för samtliga undersökta konstruktionsdelar så som cylindervägg, sockel och kupol och grundkonstruktionen. Modellen ger bäst resultat för de mätpunkter som ligger i cylinderväggen och simuleringarna ger rimliga resultat.

Läckagemodellen som presenteras i den här rapporten är enkel men ger trots det en god överensstämmelse med mätningar. Den tar hänsyn till att luftens densitet varierar med trycket och att betongens permeabilitet ökar när den torkar ut.

Nyheter

Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Avbördningssäkerhet i Norden

Dammar måste kunna avbörda överskottsvatten på ett säkert sätt vid högflödessituationer. I det nordiska klimatet är avbördningssäkerhet en central fråga för samtliga anläggningar, oavsett orsaken till avbördningsbehovet. James Yang på Vattenfall och KTH har vidareutvecklat och med hjälp av kollegor utvärderat två olika typer av pianotangentutskov som kan förbättra avbördningssäkerheten.

16 apr 2025


”Tydliggör vad som är statens och marknadsaktörernas roller”

Statens inblandning i elmarknaden har ökat på senare år, efter att har växlat genom historien. Den slutsatsen drar professor emeritus Lars Bergman, som släppt en rapport i ämnet. Staten bör besluta om krav på egenskaper för elsystemet, medan kraftföretagen beslutar om val av kraftslag och dimensionering av kraftverk, skriver han.

15 apr 2025 - Energisystem


Vattenkraftens FoU-dagar 2025

Årets FoU-dagar genomfördes den 18-19 mars i Uppsala. Ett drygt hundratal deltagare lyssnade på föreläsningar och deltog i paneldiskussioner.

14 apr 2025


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2019:632

Författare

Magnus Åhs, Richard Malm, Christian Bernstone, Mattias Könönen