Rapport

PyRos - Roadmap for realization of a value chain from forest to biofuels via bio-oil

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2019-02-12

Under vilka förutsättningar kan det vara tekniskt och ekonomiskt möjligt att producera en bioolja att använda för framställning av transportbränslen och vad krävs för att förverkliga sådana värdekedjor i Sverige?

Här har nya värdekedjor från skogsråvara till biobaserade transportbränslen utvärderats. Fokus har varit på olika fraktioner av sågspån, bark och skogsrester och de tekniker som har utvärderats grundar sig främst på snabb pyrolys och hydrotermisk förvätskning. Slutsatsen är att det är både tekniskt och ekonomiskt möjligt att producera betydande volymer av transportbränslen i Sverige via bioolja inom tidsramen 2020-2030.

Rapporten visar att den process för omvandling av trä till bioolja som har kommit närmast en kommersiell applikation är snabbpyrolys. Men hydrotermisk förvätskning och integrerade hydropyrolysprocesser kommer också att kunna ha påverkan inom den studerade tidsramen.

I ett scenario där det finns kontinuerlig investering och expansion i anläggningar för biooljeproduktion är det inte orealistiskt att förvänta sig att produktion av bioolja skulle kunna vara uppe i en årsproduktion på 1 Mton per år fram till 2030. Omvandling av bioolja i oljeraffinaderier kan leda till att 3 TWh fossila transportbränslen kan bytas ut  varje år. Den totala investeringen för  biooljeproduktionsanläggningar skulle då vara i storleksordningen 10 miljarder kronor.

Nyheter

Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Beslutsstöd för återvinning av slaggrus fungerar, men behöver uppdateras

För att underlätta bedömningen av potentiella miljö- och hälsorisker med återvinning av slaggrus, finns ett beslutstöd sedan 2019. I det här projektet har forskarna undersökt hur beslutsstödet fungerar i praktiken.

8 apr 2024


Exploring vibrations in power plants with Professor Rainer Nordmann

Energiforsk and Professor Rainer Nordmann have arranged a one-day-lecture tour of Sweden and Finland on turbogenerator vibrations.

4 apr 2024 - Kärnkraft


Ny rapport: Vätgas har goda förutsättningar att bidra med flexibilitet till elsystemet

I ett framtida energisystem kan vätgas utgöra en flexibel resurs som bidrar till att balansera elsystemet på olika tidshorisonter, både avseende effekt- och energibalans och frekvensreglering.

3 apr 2024 - Energisystem


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2018:550

Författare

Anna Von Schenck, Niklas Berglin