Rapport

Mikrobiell tillväxt i rökgaskondensatreningar

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2018-06-01

Syftet har här varit att identifiera rotorsaken till uppkomsten av biologisk tillväxt i rökgaskondensatreningssystem vid kraftvärmeanläggningar. Målet är att skapa förutsättningar för att konstruera bort, eller med andra metoder minska eller eliminera problemen.

Gemensamt för de studerade anläggningarna som har problem med mikrobiell tillväxt och igensättning är att man har försökt att motverka och begränsa problemen med klorering och UV-behandling. Dock är denna utrustning sällan installerad när en rökgaskondensatrening uppförs, utrustning tillkommer ofta i efterhand när problemen börjar synas. Det uppfattas inte möjligt att bygga bort uppkomsten av mikrobiell tillväxt helt och hållet.

Kapaciteten på kondensatvattenreningen kan vara avgörande för om en anläggning upplever problem eller inte. Redundans i systemet i form av marginal på kapaciteten ger möjlighet att hantera en liten mikrobiell tillväxt utan problem, jämfört med anläggningar som saknar redundans. Det betyder att man bör ta hänsyn till en viss biologisk tillväxt vid dimensioneringen av en anläggnings kapacitet så att det finns marginal att hantera detta.

Rekommendationen är också att se till att ha marginal för framtida effekthöjningar på kondensorn. Den ökade mängden kondensat gör snabbt kondensatreningen för liten och marginalen för biofouling, det vill säga mikrobiell tillväxt, och annan försmutsning försvinner.

En regelbunden uppföljning av bakteriehalterna med dipslides samt möjlighet att dosera en biocid, exempelvis natriumhypoklorit, till lagom nivå, vilket säkerställs med klormätning samt UV som basutrustning bör vara grundnivån för en rökgaskondensatrening med membranteknik.

Nyheter

Prognosmetoder bidrar till att ersätta elnätsförstärkningar med flexibilitet

Elnätsföretag bör standardisera och digitalisera insamling av data för att ta fram bättre nätutvecklingsplaner. Dessutom är det en fördel om företagen utvecklar olika prognosmetoder för att få bättre koll på hur stort behovet av flexibilitet är. Det kan öppna för att skjuta upp nätförstärkningar och i stället skapa flexibilitetstjänster.

11 nov 2024 - Elnät


Så kan utrivning av dammar återställa vattendrag

Allt fler dammar kommer demonteras, i takt med att vattenkraftens omprövningar blir verklighet. Energiforsks nya rapport ”Utrivning av dammar” tar bland annat upp risker vid utrivningar, och den rekommenderar att man ska sträva efter att återställa landskapet till så naturliga förhållanden som möjligt.

25 okt 2024 - Vattenkraft


Elnätstariffer, flexmarknader och villkorade avtal kan stärka elnätet

En kombination av nya elnätstariffer, flexibilitetsmarknader och villkorade avtal kan skapa ett elnät som är bättre anpassat för Sveriges framtida behov. Nya typer av prismodeller kan minska belastningen på elnätet när den som är som störst, visar rapporten Elnätens prismodeller.

14 okt 2024 - Elnät


Nya ordföranden: Askan en hållbar resurs

– Vi måste jobba mer med energieffektivisering och resursplanering. Vi behöver inkludera askorna i det tänket. Branschen måste visa på att vi kan minska råvaruåtgången och hushålla med våra resurser, säger Åsa Benckert på Umeå Energi som tar över som ordförande i Askprogrammet

14 okt 2024


Ökad efterfrågan på biobränsle – vad händer i vinter och på lång sikt?

"Vi bedömer att politiska beslut har stor påverkan, inte minst från EU. Det gäller till exempel förnybarhetsdirektivet som nu är under implementering i Sverige."

26 sep 2024 - Värme och kyla


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2018:489

Författare

Linda Wiig, Kenneth Lundkvist, Barbara Goldschmidt, Hanna Östfeldt