Rapport

Mikrobiell tillväxt i rökgaskondensatreningar

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2018-06-01

Syftet har här varit att identifiera rotorsaken till uppkomsten av biologisk tillväxt i rökgaskondensatreningssystem vid kraftvärmeanläggningar. Målet är att skapa förutsättningar för att konstruera bort, eller med andra metoder minska eller eliminera problemen.

Gemensamt för de studerade anläggningarna som har problem med mikrobiell tillväxt och igensättning är att man har försökt att motverka och begränsa problemen med klorering och UV-behandling. Dock är denna utrustning sällan installerad när en rökgaskondensatrening uppförs, utrustning tillkommer ofta i efterhand när problemen börjar synas. Det uppfattas inte möjligt att bygga bort uppkomsten av mikrobiell tillväxt helt och hållet.

Kapaciteten på kondensatvattenreningen kan vara avgörande för om en anläggning upplever problem eller inte. Redundans i systemet i form av marginal på kapaciteten ger möjlighet att hantera en liten mikrobiell tillväxt utan problem, jämfört med anläggningar som saknar redundans. Det betyder att man bör ta hänsyn till en viss biologisk tillväxt vid dimensioneringen av en anläggnings kapacitet så att det finns marginal att hantera detta.

Rekommendationen är också att se till att ha marginal för framtida effekthöjningar på kondensorn. Den ökade mängden kondensat gör snabbt kondensatreningen för liten och marginalen för biofouling, det vill säga mikrobiell tillväxt, och annan försmutsning försvinner.

En regelbunden uppföljning av bakteriehalterna med dipslides samt möjlighet att dosera en biocid, exempelvis natriumhypoklorit, till lagom nivå, vilket säkerställs med klormätning samt UV som basutrustning bör vara grundnivån för en rökgaskondensatrening med membranteknik.

Nyheter

Pressmeddelande: Fjärrvärmebranschen miljonsatsar på forskning för ett robust och hållbart energisystem

20 energiföretag satsar nu 16 miljoner kronor i det treåriga forskningsprogrammet Futureheat, som leds av Energiforsk. Flera av Sveriges bästa forskare kommer bland annat undersöka hur fjärr- och kraftvärmen kan minska elbehovet vid toppar och bli utsläppsfri.

18 mar 2025 - Värme och kyla


Energiforsk startar projektet Konkurrensen om skogsråvaran

Konkurrensen om skogen och dess restprodukter förväntas öka när allt fler sektorer ska bli fossilfria. Därför startar Energiforsk nu en andra etapp av projekt Konkurrensen om skogsråvaran.

10 mar 2025 - Energisystem


Nytt verktyg ger nätägare bättre uppfattning om solelsproduktion

Johan Lindahl på Bequerel Sweden har tagit fram ett maskininlärningsbaserat fjärranalysverktyg som kan ge nätoperatörer en bättre uppfattning om hur stor produktionen av solenergi är i ett visst område.

4 mar 2025


Stor potential för datacenter att delta på stödtjänstmarknaden

Många datacenter i Sverige står utanför Svenska kraftnäts stödtjänstmarknader, trots att de tack vare batterier skulle kunna vara aktiva. Men det finns stor potential att fler kan delta aktivt. En nyckel är ökad kunskap både hos datacentrens ägare och deras kunder, enligt en ny rapport från Energiforsk.

4 mar 2025 - Elnät


Samarbete i fokus under Speed Locals första workshoppar

Samarbete mellan kommuner, lokalt näringsliv och invånare är avgörande för att Sverige ska nå sina energi- och klimatmål. Det är en av slutsatserna från forskningsprogrammet Speed Locals inledande lokala workshoppar.

3 mar 2025 - Energisystem


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2018:489

Författare

Linda Wiig, Kenneth Lundkvist, Barbara Goldschmidt, Hanna Östfeldt