Rapport

Catalytic Conversion of Pyrolysis Gas in the Woodroll® Process

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2016-12-30

Biomassa, som krävs för produktion av alternativa drivmedel och energigaser kan bland annat konverteras genom förbränning, förgasning, pyrolys eller förvätskning. Pyrolys och förgasning har i dagsläget svårt att kostnadseffektivt producera produkter i konkurrens med varor baserade på fossila råvaror. För att uppnå en högre grad av kommersialisering och för mindre och medelstora anläggningar krävs utveckling av bättre och mer effektiva processtekniska lösningar.

Här har en patenterad teknologi kallad WoodRoll® utvecklats  för förgasning av biomassa där processen är uppdelad i tre steg – torkning, pyrolys och förgasning. Den största utmaningen för en kommersialisering är att integrera alla delarna i en kontinuerlig process.

Projektet har tittat på möjligheten att utnyttja direkt katalytisk reformering av pyrolysoljan i pyrolysgasen till lättare oljor med lägre kondensationstemperatur eller lättare gasmolekyler. Målet är att uppnå en ökad processtabilitet och flexibilitet. Resultaten visar att det finns möjlighet att använda tekniken och att den kan bli ett av stegen i en process för produktion av gas av syntesgaskvalitet, direkt från oljerika pyrolysgaser.

Det öppnar upp för en generell användning av tekniken i pyrolysprocesser. Tekniken kan också utvecklas till en process för reduktion av syreinnehållande oljeföreningar i pyrolysolja. Det är ett stort problem vid lagring av pyrolysolja att dessa föreningar ofta polymeriserar till tjocka svårpumpade oljor.

Nyheter

Nu på engelska: Magnetism kopplas till svetsproblem i fjärrvärmesystem

Flera fjärrvärmebolag har upplevt en större mängd defekter i svetsfogar på fjärrvärmerören jämfört med för ett par år sedan. Forskning visar att problemet har att göra med ökad magnetism i rören. I projekten Svetsbarhet av fjärrvärmeapplikationer etapp 1 och 2, har forskare funnit starka indikationer på att det beror på otillräcklig avmagnetisering av stålrören efter tillverkning. Nu finns rapporterna även på engelska.

30 apr 2025 - Värme och kyla


Vattenkraftens uthållighet: 80% produktion under kritiska veckor

Svensk vattenkraft har potential att producera på cirka 80% av sin tillgängliga kapacitet under 1–3 veckor, vilket motsvarar ungefär hälften av toppbehovet. Det visar en ny studie från Chalmers som ger oss en djupare förståelse för vattenkraftens förmåga att hantera perioder med hög efterfrågan och låg vindkraftproduktion.

28 apr 2025


Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Avbördningssäkerhet i Norden

Dammar måste kunna avbörda överskottsvatten på ett säkert sätt vid högflödessituationer. I det nordiska klimatet är avbördningssäkerhet en central fråga för samtliga anläggningar, oavsett orsaken till avbördningsbehovet. James Yang på Vattenfall och KTH har vidareutvecklat och med hjälp av kollegor utvärderat två olika typer av pianotangentutskov som kan förbättra avbördningssäkerheten.

16 apr 2025


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2016:340

Författare

Pouya Haghighi Moud, Dennis Fällén Holm, Alfred Halvarsson, Klas Andersson, Efthymios Kantarelis, Marko Amovic, Rolf Ljunggren and Klas Engvall