Rapport

Grass for biogas

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2016-06-21

Det finns regioner i Sverige där vi i dag tappar organiskt material i åkermark på grund av ökad specialisering, intensifiering och minskad användning av biogödsel.

I spannmålsdominerade områden där djurtätheten är låg visar beräkningar att det kol som tappas bidrar till koldioxidutsläpp som är nästan fyra gånger så stora som utsläppen av växthusgas från dieselanvändningen i odling i samma område. För att vända denna ohållbara utveckling krävs en ökad tillförsel av kol, vilket kan ske genom att tillföra odlingsrester eller genom biogödsling.

Den här rapporten visar att genom att införa vallodling av gräs skulle kolförlusten från åkermark stoppas eller till och med kunna vändas och bidra till minskade växthusgasutsläpp, både i odling och i transportsektorn. Det kan därför vara samhällsekonomiskt motiverat att uppmuntra denna förändring även om det är negativt sett ur andra miljöaspekter. Vallodling kan också vara ett sätt att på lång sikt öka eller bibehålla en hållbar livsmedelsproduktion lokalt och regionalt. Det måste förstås vägas mot det faktum att åkermark används för odling av energigrödor.

Dagens EU-regler för beräkning av klimatnyttan för producerad biogas tar inte hänsyn till markkolsförändringar, och inte heller till den positiva effekten av att ersätta mineralgödsel med rötrest.

Nyheter

Lista: Bästa möjligheterna för fjärrvärme

En inventering av initiativ till koldioxidfria fjärrvärmesystem har mynnat ut i en stor databas med 70 framtida utvecklingsmöjligheter. Rapportförfattaren Henrik Gadd framhåller hur mycket som händer på området och nämner världens största termiska lager utanför Helsingfors som ett av de främsta exemplen.

11 sep 2024 - Värme och kyla


Ny rapport: Så kan arbitrageproblem minska på elmarknaden

Om prisskillnader på elbörsen är förutsägbara kan företag på elmarknaden tjäna pengar genom arbitrage. I en rapport föreslår Pär Holmberg flera åtgärder för att minska problematiken.

4 sep 2024 - Elnät


Låga risker att tillåta högre beröringsspänning vid korta feltider

Ändra regelverket och tillåt högre beröringsspänning vid korta feltider, det är rekommendationen i en rapport från Energiforsk.

2 sep 2024 - Elnät


Pressmeddelande: Så kan elnätsavgifterna hållas nere och investeringarna i elnätet öka

Utgå från inflationen i stället för byggkostnadsindex och sätt en långsiktig i stället för varierande kalkylränta. De rekommendationerna får Energimarknadsinspektionen i en ny rapport från Energiforsk. Resultatet skulle bli långsammare ökning av elnätsavgifterna och ökade incitament att bygga ut Sveriges elnät.

26 aug 2024


Elin leder forskning kring massabruk

Elin Andersson, processingenjör på Billerud i Gävle, är ny ordförande i Energiforsks Skogsindustriella program. Nyckelfrågor inom forskningen handlar om energieffektivisering, färre fossila kemikalier i driften och hur man kan ta tillvara på biprodukter från papperstillverkningen.

15 aug 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2016:280

Författare

Lovisa Björnsson, Thomas Prade, Mikael Lantz