Genom den här forskningen har nya kinetikscheman tagits fram och använts i förbränningssimuleringar i en så kallad Gasbox-brännare. I studien har blandningar av metan, propan och deponigaser simulerats. Simuleringarna stämmer någorlunda väl överens med experimentella resultat för flödes- och förbränningsstorheter. Det handlar exempelvis om utsläpp, kväveoxidkoncentrationer och temperaturer.
–Vi har fått en djup förståelse för hur brännkammaren fungerar i teorin och visat på möjligheten till att utvinna energiinnehållet från lågvärdiga gaser, säger projektledaren Abdallah Abou-Taouk projektledare på Cleanergy AB som står bakom studien.
Fynden gör det möjligt att utvinna energi från källor som tidigare inte kunde användas. Här finns potential att förhindra potenta växthusgaser från att nå ut i atmosfören och samtidigt utnyttja gaserna för energiproduktion.
Baserat på dessa slutsatser föreslås modifieringar av Gasbox-brännaren vilka via nya konstruktionsunderlag kan leda fram till att bygga och testa en ny prototyp. Den kan sedan integreras i en Stirlingmotor för tester med olika lågenergi- och deponigaser.