Rapport

Low Emission Combustion Technology for Landfills

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2017-01-31

Förbränning av förnybara bränslen i brännkammare är en viktig del av dagens elproduktion. Med en större andel bioenergi i samhället är det också en utmaning att effektivisera den förbränningsteknik som används. Här har har förbränning av metandominerade lågvärdiga gaser studerats i en ny typ av brännkammare.

Genom den här forskningen har nya kinetikscheman tagits fram och använts i förbränningssimuleringar i en så kallad Gasbox-brännare. I studien har blandningar av metan, propan och deponigaser simulerats. Simuleringarna stämmer någorlunda väl överens med experimentella resultat för flödes- och förbränningsstorheter. Det handlar exempelvis om utsläpp, kväveoxidkoncentrationer och temperaturer.

–Vi har fått en djup förståelse för hur brännkammaren fungerar i teorin och visat på möjligheten till att utvinna energiinnehållet från lågvärdiga gaser, säger projektledaren Abdallah Abou-Taouk projektledare på Cleanergy AB som står bakom studien. 

Fynden gör det möjligt att utvinna energi från källor som tidigare inte kunde användas. Här finns potential att förhindra potenta växthusgaser från att nå ut i atmosfören och samtidigt utnyttja gaserna för energiproduktion.

Baserat på dessa slutsatser föreslås modifieringar av Gasbox-brännaren vilka via nya konstruktionsunderlag kan leda fram till att bygga och testa en ny prototyp. Den kan sedan integreras i en Stirlingmotor för tester med olika lågenergi- och deponigaser.

Nyheter

Fastighetsbolag positiva till mer efterfrågeflexibilitet i fjärrvärmenätet

Kunder ställer sig positiva till att hålla nere effektbehovet när fjärrvärmenätet är ansträngt, alltså bidra med efterfrågeflexibilitet. I ett Energiforskprojekt lades tre erbjudanden fram – alla upplevdes relevanta.

2 jul 2024


Vertikala dubbelsidiga paneler för agrivoltaics

På Kärrbo prästgård i Västerås pågår ett forskningsprojekt om agrivoltaics, det vill säga jordbruk och solenergi i kombination, sedan 2020. Det tyska företaget Next2Sun har levererat de dubbelsidiga vertikala solcellspanelerna.

24 jun 2024


Kunskap som främjar solel i Sverige

Solve är ett kompetenscentrum som stöds av Energimyndigheten. Centret bygger på samverkan mellan sex svenska universitet samt cirka 50 företag och organisationer. SOLVE är nu inne på sitt tredje år.

20 jun 2024


Nytt projekt undersöker PD-aktivitet i elnätet: ”Kan handla om miljardbelopp i besparingar för svenska elnätsägare”

50 000 svenska nätstationer kan drabbas av förtida funktionsfel orsakade av elektriska urladdningar, partial discharge, PD. Ett Energiforskprojekt ska undersöka grundorsakerna till PD-aktivitet, varför det är så utbrett och vad som kan göras för att förebygga det i framtiden.

14 jun 2024 - Elnät


Rekommendationer för hantering av övertoner från sol- och vindkraft

För att nyanslutningen av sol- och vindkraft inte ska försämra elkvaliteten betonar en ny rapport behovet av korrekt tillämpning av metoder för att studera och följa upp övertoner. Mer forskning behövs, särskilt kring emissioner från solomriktare och vindkraftverk för att förbättra tillförlitligheten vid beräkning av övertonsnivåerna.

10 jun 2024 - Elnät


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2017:347

Författare

Abdallah Abou-Taouk, Martin Nilsson, Pontus Wettrell, Jan Holmström, Håkan Sandberg, Lars Gustavsson