Rapport

Low Emission Combustion Technology for Landfills

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2017-01-31

Förbränning av förnybara bränslen i brännkammare är en viktig del av dagens elproduktion. Med en större andel bioenergi i samhället är det också en utmaning att effektivisera den förbränningsteknik som används. Här har har förbränning av metandominerade lågvärdiga gaser studerats i en ny typ av brännkammare.

Genom den här forskningen har nya kinetikscheman tagits fram och använts i förbränningssimuleringar i en så kallad Gasbox-brännare. I studien har blandningar av metan, propan och deponigaser simulerats. Simuleringarna stämmer någorlunda väl överens med experimentella resultat för flödes- och förbränningsstorheter. Det handlar exempelvis om utsläpp, kväveoxidkoncentrationer och temperaturer.

–Vi har fått en djup förståelse för hur brännkammaren fungerar i teorin och visat på möjligheten till att utvinna energiinnehållet från lågvärdiga gaser, säger projektledaren Abdallah Abou-Taouk projektledare på Cleanergy AB som står bakom studien. 

Fynden gör det möjligt att utvinna energi från källor som tidigare inte kunde användas. Här finns potential att förhindra potenta växthusgaser från att nå ut i atmosfören och samtidigt utnyttja gaserna för energiproduktion.

Baserat på dessa slutsatser föreslås modifieringar av Gasbox-brännaren vilka via nya konstruktionsunderlag kan leda fram till att bygga och testa en ny prototyp. Den kan sedan integreras i en Stirlingmotor för tester med olika lågenergi- och deponigaser.

Nyheter

Lyckad effektivisering av torkmaskiner

För att lyckas med energieffektivisering av torkmaskiner på ett massabruk behöver man kunna jämföra energiprestandan av den egna maskinen med relevanta referenser. Man måste också förstå vilka processparametrar som påverkar energiförbrukningen och hur. I ett projekt har Jussi Seppänen på AFRY kartlagt vilka åtgärder som behöver göras för att energieffektivisera torkprocessen.

19 dec 2024


Pessimism, samarbete och framtidstro på Vätgaskonferensen

Framtiden är oviss, men vätgas är ingen grön bubbla. Det sa Mikael Nordlander från Vattenfall när han sammanfattade åtta år med Hybrit på Vätgaskonferensen. Flera av talarna lyfte annars 2024 som ett motigt år för omställningen, men flera konkreta samarbeten var exempel på lyckade vägar framåt.

12 dec 2024


Mer väderberoende produktion kräver åtgärder för att behålla stabilt elsystem

Mer väderberoende elproduktion innebär stora utmaningar för Sveriges elnät. Men de går att hantera med bland annat kraftelektronik, ekonomiska incitament för ökad nätstabilitet och ändrat regelverk, enligt Energiforsks rapport Störningstålighet.

25 nov 2024 - Elnät


Prognosmetoder bidrar till att ersätta elnätsförstärkningar med flexibilitet

Elnätsföretag bör standardisera och digitalisera insamling av data för att ta fram bättre nätutvecklingsplaner. Dessutom är det en fördel om företagen utvecklar olika prognosmetoder för att få bättre koll på hur stort behovet av flexibilitet är. Det kan öppna för att skjuta upp nätförstärkningar och i stället skapa flexibilitetstjänster.

11 nov 2024 - Elnät


Så kan utrivning av dammar återställa vattendrag

Allt fler dammar kommer demonteras, i takt med att vattenkraftens omprövningar blir verklighet. Energiforsks nya rapport ”Utrivning av dammar” tar bland annat upp risker vid utrivningar, och den rekommenderar att man ska sträva efter att återställa landskapet till så naturliga förhållanden som möjligt.

25 okt 2024 - Vattenkraft


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2017:347

Författare

Abdallah Abou-Taouk, Martin Nilsson, Pontus Wettrell, Jan Holmström, Håkan Sandberg, Lars Gustavsson