Rapport

Att använda fjärrvärme i industriprocesser

Uppdaterad 2024-03-14 Publicerad 2016-01-25

De här resultaten visar att det är viktigt med ett tidigt och nära samarbete mellan fjärrvärmeleverantören, industrikunden och andra inblandade deltagare i projekt kring konvertering av industriprocesser till fjärrvärme. Som ett led i att minska energianvändningen är det angeläget att underlätta för fjärrvärme- och industriföretag att förverkliga den stora potential som finns för fjärrvärme i industrin.

Två konverteringar till fjärrvärme har studerats. En där gasol har ersatts av fjärrvärme. Reduceringen av koldioxidutsläpp är 90 procent och besparingen är 360 000 kr per år, vilket innebär att fjärrvärmeinstallationen kunde återbetalas på ett par års sikt. 

En annan är en betongstation där studien har jämfört fjärrvärme plus elpannamed en ny oljepanna. Resultatet är att energianvändningen minskade med cirka 25 procent, och att användningen av primärenergi och koldioxidutsläppen minskade med cirka 70 procent vardera.

Alla industriprocesser kan inte anpassas för fjärrvärme. Däremot finns det många processer som, med hjälp av befintliga tekniska lösningar, framgångsrikt kan anslutas till fjärrvärme.

Vinsterna är i många fall mycket stora. Miljönyttan är stor, vid konvertering från fossila bränslen, tack vare lägre koldioxidutsläpp och att energianvändningen minskar betydligt. Det har även visat sig vara ekonomiskt lönsamt att konvertera till fjärrvärme vid de studerade industriprocesserna.

Studien visar att det är oerhört viktigt med tidigt och nära samarbete mellan fjärrvärmeleverantör, industrikund och andra inblandade deltagare i den här typen av projekt.

 

Nyheter

Fastighetsbolag positiva till mer efterfrågeflexibilitet i fjärrvärmenätet

Kunder ställer sig positiva till att hålla nere effektbehovet när fjärrvärmenätet är ansträngt, alltså bidra med efterfrågeflexibilitet. I ett Energiforskprojekt lades tre erbjudanden fram – alla upplevdes relevanta.

2 jul 2024


Vertikala dubbelsidiga paneler för agrivoltaics

På Kärrbo prästgård i Västerås pågår ett forskningsprojekt om agrivoltaics, det vill säga jordbruk och solenergi i kombination, sedan 2020. Det tyska företaget Next2Sun har levererat de dubbelsidiga vertikala solcellspanelerna.

24 jun 2024


Kunskap som främjar solel i Sverige

Solve är ett kompetenscentrum som stöds av Energimyndigheten. Centret bygger på samverkan mellan sex svenska universitet samt cirka 50 företag och organisationer. SOLVE är nu inne på sitt tredje år.

20 jun 2024


Nytt projekt undersöker PD-aktivitet i elnätet: ”Kan handla om miljardbelopp i besparingar för svenska elnätsägare”

50 000 svenska nätstationer kan drabbas av förtida funktionsfel orsakade av elektriska urladdningar, partial discharge, PD. Ett Energiforskprojekt ska undersöka grundorsakerna till PD-aktivitet, varför det är så utbrett och vad som kan göras för att förebygga det i framtiden.

14 jun 2024 - Elnät


Rekommendationer för hantering av övertoner från sol- och vindkraft

För att nyanslutningen av sol- och vindkraft inte ska försämra elkvaliteten betonar en ny rapport behovet av korrekt tillämpning av metoder för att studera och följa upp övertoner. Mer forskning behövs, särskilt kring emissioner från solomriktare och vindkraftverk för att förbättra tillförlitligheten vid beräkning av övertonsnivåerna.

10 jun 2024 - Elnät


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2015:155

Författare

Karl-Mikael Steen, Ulrika Sagebrand, Håkan Walletun