Två konverteringar till fjärrvärme har studerats. En där gasol har ersatts av fjärrvärme. Reduceringen av koldioxidutsläpp är 90 procent och besparingen är 360 000 kr per år, vilket innebär att fjärrvärmeinstallationen kunde återbetalas på ett par års sikt.
En annan är en betongstation där studien har jämfört fjärrvärme plus elpannamed en ny oljepanna. Resultatet är att energianvändningen minskade med cirka 25 procent, och att användningen av primärenergi och koldioxidutsläppen minskade med cirka 70 procent vardera.
Alla industriprocesser kan inte anpassas för fjärrvärme. Däremot finns det många processer som, med hjälp av befintliga tekniska lösningar, framgångsrikt kan anslutas till fjärrvärme.
Vinsterna är i många fall mycket stora. Miljönyttan är stor, vid konvertering från fossila bränslen, tack vare lägre koldioxidutsläpp och att energianvändningen minskar betydligt. Det har även visat sig vara ekonomiskt lönsamt att konvertera till fjärrvärme vid de studerade industriprocesserna.
Studien visar att det är oerhört viktigt med tidigt och nära samarbete mellan fjärrvärmeleverantör, industrikund och andra inblandade deltagare i den här typen av projekt.