Rapport

El och fjärrvärme - Samverkan mellan marknaderna, etapp III

Uppdaterad 2025-01-08 Publicerad 2019-03-24

Den ökade variabiliteten på elmarknaden leder till nya utmaningar kring styrbarhet, reservkraft och andra systemtjänster i elsystemet. Som en följd av detta kommer elsystemet med stor sannolikhet att knytas närmare andra delar av energisystemet. Det gäller  inte minst värmemarknaden där fjärrvärme har en framträdande roll.

Här har forskarna i detalj analyserat hur de svenska fjärrvärmesystemen påverkas av förändringar i elsystemet och, omvänt, hur fjärrvärmesystemen kan bidra under perioder då elbalansen är ansträngd eller då utbudet av el till låga priser är extra stort på elmarknaden.

Beroende på vilken typ av förändringar som avses så inverkar det på det ekonomiska resultatet. Det handlar exempelvis om mer eller mindre variabel elproduktion, mer eller mindre styrbar effekt eller kanske årliga variationer i väder, vilket via elpriset inverkar på hur anläggningarna körs i fjärrvärmesystemen, på produktionskostnaden för fjärrvärme och slutligen på ekonomin.

Ju mer ett fjärrvärmesystem är sammankopplat med elmarknaden, till exempel om kraftvärme är ett dominerande inslag, desto mer påverkas det av elsystemet.

Nyheter

Vindkraften bidrar allt mer till spänningsstabilisering

Tidiga generationer av vindkraftparker kunde inte bidra med spänningsstabilisering, men den vindkraft som byggs i dag kan göra det. Det är en av slutsatserna i rapporten Vindkraftens bidrag till spänningsstabilitet, som finansierats av Svensk Vindenergi.

31 jan 2025 - Sol och vind


”Livstidsförlängning av kärnkraft behöver diskuteras mer”

Det var fullsatt när Energiforsk arrangerade konferensen Life After 60 – Long Term Operation of Nuclear Power i förra veckan. Vikten av livstidsförlängning, behovet av kompetens och varför gröna politiker ser att kärnkraften behövs var tre frågor som fick genomslag.

28 jan 2025 - Kärnkraft


Kompetens för framtiden

Jasmina Toromanovic har alltid varit intresserad av teknik och valde därför att bli ingenjör. Idag forskar Jasmina om dammkonstruktioner på LTU och dessutom arbetar hon som utbildningsledare för det nya civilingenjörsprogrammet Samhällsbyggnadsteknik. Jasmina vill inspirera unga att satsa på ingenjörsyrket!

20 jan 2025


Industrin behöver fördubbling av landbaserad vindkraft till 2035

Landbaserad vindkraft behöver fördubblas till 2035 om industrins elbov till dess ska klaras. Det har både forskare från Quantified Carbon och Chalmers kommit fram till i ett Nepp-projekt, som redovisades på Fossilfritt Sveriges seminarium i fredags.

20 jan 2025


Rise undersöker livslängden för betongstolpar i elnäten

I de svenska elnäten finns ett stort antal betongstolpar, men hur länge de håller är okänt. Nu ska en 30 år gammal ledning med betongstolpar i Västra Götaland rivas, vilket ger en möjlighet att undersöka hur de mår. Projektet genomförs av Rise och ska vara klart i slutet av 2025.

14 jan 2025


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2019:570

Författare

Thomas Unger och Johan Holm