Rapport

Exergigemenskaper – för ett resurseffektivt energisystem

Uppdaterad 2025-04-02 Publicerad 2024-12-10

Inom EU finns ett starkt politiskt engagemang för att underlätta skapandet av lokala energigemenskaper som medborgarinitiativ, för att snabba på omställningen till en mer hållbar energiförsörjning. I den här rapporten analyseras 11 olika energisystemlösningar med fokus på självförsörjningsgrad, självkonsumtion av lokalt producerad el och värme samt exergieffektivitet.

I Sverige har energigemenskaper främst kretsat kring fastighetsägare och småföretag som investerar i sol- och vindenergi. Dessa initiativ, även om lovvärda, riskerar att fokusera för mycket på elektrifiering och förbise resurseffektiva energilösningar, vilket kan leda till kvalitetsförluster i energianvändningen.

I den här rapporten analyseras 11 olika energisystemlösningar med fokus på självförsörjningsgrad, självkonsumtion av lokalt producerad el och värme samt exergieffektivitet. Resultaten visar att det är möjligt att identifiera kvalitetsförluster i energisystem och att exergianalyser kan användas för utformning av lokala energisystem så att resurseffektivitet kan säkras.

Det viktigaste bidraget från rapporten är den analytiska metoden som utvecklats för att analysera exergiverkningsgrad i kombination med självförsörjandegrad och självkonsumtion av lokalt tillförd energi. Denna metod är inte bara tillämpbar i bostadsområden utan kan även användas för industriella system och byggnadskluster. Vid en workshop med målgruppen, som bestod av aktörer från energisektor och fastighetssektor och lokala- samt regionala myndigheter, bekräftades behovet av att integrera exergieffektivitet i analysen av energisystem.

Nyheter

Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Avbördningssäkerhet i Norden

Dammar måste kunna avbörda överskottsvatten på ett säkert sätt vid högflödessituationer. I det nordiska klimatet är avbördningssäkerhet en central fråga för samtliga anläggningar, oavsett orsaken till avbördningsbehovet. James Yang på Vattenfall och KTH har vidareutvecklat och med hjälp av kollegor utvärderat två olika typer av pianotangentutskov som kan förbättra avbördningssäkerheten.

16 apr 2025


”Tydliggör vad som är statens och marknadsaktörernas roller”

Statens inblandning i elmarknaden har ökat på senare år, efter att har växlat genom historien. Den slutsatsen drar professor emeritus Lars Bergman, som släppt en rapport i ämnet. Staten bör besluta om krav på egenskaper för elsystemet, medan kraftföretagen beslutar om val av kraftslag och dimensionering av kraftverk, skriver han.

15 apr 2025 - Energisystem


Vattenkraftens FoU-dagar 2025

Årets FoU-dagar genomfördes den 18-19 mars i Uppsala. Ett drygt hundratal deltagare lyssnade på föreläsningar och deltog i paneldiskussioner.

14 apr 2025


Pressmeddelande: Fjärrvärmebranschen miljonsatsar på forskning för ett robust och hållbart energisystem

20 energiföretag satsar nu 16 miljoner kronor i det treåriga forskningsprogrammet Futureheat, som leds av Energiforsk. Flera av Sveriges bästa forskare kommer bland annat undersöka hur fjärr- och kraftvärmen kan minska elbehovet vid toppar och bli utsläppsfri.

18 mar 2025 - Värme och kyla


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2024-1064

Författare

Magnus Åberg