Rapport

Exergigemenskaper – för ett resurseffektivt energisystem

Uppdaterad 2025-01-08 Publicerad 2024-12-10

Inom EU finns ett starkt politiskt engagemang för att underlätta skapandet av lokala energigemenskaper som medborgarinitiativ, för att snabba på omställningen till en mer hållbar energiförsörjning. I den här rapporten analyseras 11 olika energisystemlösningar med fokus på självförsörjningsgrad, självkonsumtion av lokalt producerad el och värme samt exergieffektivitet.

I Sverige har energigemenskaper främst kretsat kring fastighetsägare och småföretag som investerar i sol- och vindenergi. Dessa initiativ, även om lovvärda, riskerar att fokusera för mycket på elektrifiering och förbise resurseffektiva energilösningar, vilket kan leda till kvalitetsförluster i energianvändningen.

I den här rapporten analyseras 11 olika energisystemlösningar med fokus på självförsörjningsgrad, självkonsumtion av lokalt producerad el och värme samt exergieffektivitet. Resultaten visar att det är möjligt att identifiera kvalitetsförluster i energisystem och att exergianalyser kan användas för utformning av lokala energisystem så att resurseffektivitet kan säkras.

Det viktigaste bidraget från rapporten är den analytiska metoden som utvecklats för att analysera exergiverkningsgrad i kombination med självförsörjandegrad och självkonsumtion av lokalt tillförd energi. Denna metod är inte bara tillämpbar i bostadsområden utan kan även användas för industriella system och byggnadskluster. Vid en workshop med målgruppen, som bestod av aktörer från energisektor och fastighetssektor och lokala- samt regionala myndigheter, bekräftades behovet av att integrera exergieffektivitet i analysen av energisystem.

Nyheter

Exergigemenskaper bidrar till ett resurseffektivt energisystem

Genom att inkludera exergi (energikvalitet) i analysen av energisystemets utformning, kan högre resurseffektivitet i framtida energisystem uppnås. En analytisk metod har utvecklats för att analysera exergiverkningsgrad i kombination med självförsörjandegrad och självkonsumtion av lokalt tillförd energi.

6 feb 2025 - Värme och kyla


Vindkraften bidrar allt mer till spänningsstabilisering

Tidiga generationer av vindkraftparker kunde inte bidra med spänningsstabilisering, men den vindkraft som byggs i dag kan göra det. Det är en av slutsatserna i rapporten Vindkraftens bidrag till spänningsstabilitet, som finansierats av Svensk Vindenergi.

31 jan 2025 - Sol och vind


”Livstidsförlängning av kärnkraft behöver diskuteras mer”

Det var fullsatt när Energiforsk arrangerade konferensen Life After 60 – Long Term Operation of Nuclear Power i förra veckan. Vikten av livstidsförlängning, behovet av kompetens och varför gröna politiker ser att kärnkraften behövs var tre frågor som fick genomslag.

28 jan 2025 - Kärnkraft


Kompetens för framtiden

Jasmina Toromanovic har alltid varit intresserad av teknik och valde därför att bli ingenjör. Idag forskar Jasmina om dammkonstruktioner på LTU och dessutom arbetar hon som utbildningsledare för det nya civilingenjörsprogrammet Samhällsbyggnadsteknik. Jasmina vill inspirera unga att satsa på ingenjörsyrket!

20 jan 2025


Industrin behöver fördubbling av landbaserad vindkraft till 2035

Landbaserad vindkraft behöver fördubblas till 2035 om industrins elbov till dess ska klaras. Det har både forskare från Quantified Carbon och Chalmers kommit fram till i ett Nepp-projekt, som redovisades på Fossilfritt Sveriges seminarium i fredags.

20 jan 2025


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2024-1063

Författare

Magnus Åberg