Rapport

Fjärrvärmens affärsmodeller

Uppdaterad 2025-01-08 Publicerad 2016-01-20

Fjärrvärmen är en integrerad del av det framtida hållbara energisystemet, med ambitionen att i än högre grad bidra till de samhälleliga målen om låga utsläpp från uppvärmning, minskad användning av primärenergi och synergier med andra sektorer, exempelvis energiåtervinning från avfall, industrier och avloppsrening.

Som produkt och bransch har fjärrvärmen gjort en betydande resa sedan starten för mer än 50 år sedan, och den har genomgått en omfattande utveckling, framför allt inom teknikområdet. Nya utmaningar och förändrade omvärldsförhållanden ställer dock nya och ökade krav på fjärrvärmeaffären och fjärrvärmeföretagens affärsmodeller.

Fjärrvärmens Affärsmodeller är ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt som genomförts inom ramen för forskningsprogrammet Fjärrsyn. Projektet har pågått under 2010-2013. Målsättningen har varit att generera ny kunskap och bättre verktyg för att konkurrenskraftiga affärsmodeller skall kunna utvecklas. Projektet vill också inspirera till att ta ett mer samlat grepp om dagens problem och utmaningar, och se nödvändigheten i – och möjligheterna med – att låta problemhanteringen vara en mer strategisk uppgift för hela företaget.

Denna slutrapport redovisar projektets forskningsresultat och slutsatser, samt beskriver det breda tvärvetenskapliga arbetssättet och den aktiva och omfattande kommunikation som tillämpats mellan forskningsprojektet och dess intressenter. Boken ger också en rad illustrativa exempel och redovisar lämpliga metoder och verktyg för fjärrvärmeföretagens utvecklingsarbete. I tre lättlästa temaböcker har projektet också redovisat resultat och metoder om hur dagens prismodeller kan utvecklas, hur kunddialogen och kundens förtroende kan stärkas och hur fjärrvärmeaffären som helhet kan utvecklas.



Beviljade medel
10 miljoner kronor 
Övriga finansiärer
Handelshögskolan, Göteborgs universitet

Nyheter och resultat från projektet
www.fjarrvarmensaffarsmodeller.se  


 

Nyheter

Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Avbördningssäkerhet i Norden

Dammar måste kunna avbörda överskottsvatten på ett säkert sätt vid högflödessituationer. I det nordiska klimatet är avbördningssäkerhet en central fråga för samtliga anläggningar, oavsett orsaken till avbördningsbehovet. James Yang på Vattenfall och KTH har vidareutvecklat och med hjälp av kollegor utvärderat två olika typer av pianotangentutskov som kan förbättra avbördningssäkerheten.

16 apr 2025


”Tydliggör vad som är statens och marknadsaktörernas roller”

Statens inblandning i elmarknaden har ökat på senare år, efter att har växlat genom historien. Den slutsatsen drar professor emeritus Lars Bergman, som släppt en rapport i ämnet. Staten bör besluta om krav på egenskaper för elsystemet, medan kraftföretagen beslutar om val av kraftslag och dimensionering av kraftverk, skriver han.

15 apr 2025 - Energisystem


Vattenkraftens FoU-dagar 2025

Årets FoU-dagar genomfördes den 18-19 mars i Uppsala. Ett drygt hundratal deltagare lyssnade på föreläsningar och deltog i paneldiskussioner.

14 apr 2025


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2013:7

Författare

Bo Rydén, Profu AB och Anders Sandoff, Handelshögskolan Göteborgs universitet