Rapport

Fjärrvärmesektorns bidrag till ett leveranssäkert elsystem

Uppdaterad 2024-08-23 Publicerad 2023-12-12

Det svenska elsystemet står inför stora utmaningar. Ett av de områden som kan bidra till att lösa dessa, både direkt och indirekt, är den svenska fjärrvärmesektorn.

Projektet har identifierat att fjärrvärmesektorn kan ge bidrag till ett leveranssäkert elsystem inom följande områden: 

• Hushålla med el – fjärrvärme i stället för elbaserad uppvärmning 

• Planerbar elproduktion från kraftvärme (energi, effekt, nätnytta) 

• Flexibel elanvändning i fjärrvärmens elpannor och värmepumpar samt värmelagring 

• Stödtjänster 

• Ödrift och dödnätsstart 

• Ökad grad av självförsörjning för elproduktionen 

• Miljö- och klimatmässiga värden 

Fjärrvärmens bidrag till elsystemet har kvantifierats med både enkla räkneexempel och modellberäkningar. Ett resultatexempel från modellberäkningarna är systemvärdet under perioden fram till 2050 av nyinvesteringar i kraftvärme som uppgår till ca 100 miljarder kr (nuvärde). 

I projektet redovisas också resultat från en enkät till kraftvärmeföretagen som indikerar ungefär oförändrad total kraftvärmeeffekt under de kommande 10 åren. Inom vissa områden utnyttjas inte fjärrvärmesektorns möjliga bidrag elsystemet fullt ut. Projektet har identifierat ett antal sådana företeelser och lyft fram styrmedelsidéer som skulle kunna minska dessa hinder. 

Nyheter

Mer väderberoende produktion kräver åtgärder för att behålla stabilt elsystem

Mer väderberoende elproduktion innebär stora utmaningar för Sveriges elnät. Men de går att hantera med bland annat kraftelektronik, ekonomiska incitament för ökad nätstabilitet och ändrat regelverk, enligt Energiforsks rapport Störningstålighet.

25 nov 2024 - Elnät


Prognosmetoder bidrar till att ersätta elnätsförstärkningar med flexibilitet

Elnätsföretag bör standardisera och digitalisera insamling av data för att ta fram bättre nätutvecklingsplaner. Dessutom är det en fördel om företagen utvecklar olika prognosmetoder för att få bättre koll på hur stort behovet av flexibilitet är. Det kan öppna för att skjuta upp nätförstärkningar och i stället skapa flexibilitetstjänster.

11 nov 2024 - Elnät


Så kan utrivning av dammar återställa vattendrag

Allt fler dammar kommer demonteras, i takt med att vattenkraftens omprövningar blir verklighet. Energiforsks nya rapport ”Utrivning av dammar” tar bland annat upp risker vid utrivningar, och den rekommenderar att man ska sträva efter att återställa landskapet till så naturliga förhållanden som möjligt.

25 okt 2024 - Vattenkraft


Elnätstariffer, flexmarknader och villkorade avtal kan stärka elnätet

En kombination av nya elnätstariffer, flexibilitetsmarknader och villkorade avtal kan skapa ett elnät som är bättre anpassat för Sveriges framtida behov. Nya typer av prismodeller kan minska belastningen på elnätet när den som är som störst, visar rapporten Elnätens prismodeller.

14 okt 2024 - Elnät


Nya ordföranden: Askan en hållbar resurs

– Vi måste jobba mer med energieffektivisering och resursplanering. Vi behöver inkludera askorna i det tänket. Branschen måste visa på att vi kan minska råvaruåtgången och hushålla med våra resurser, säger Åsa Benckert på Umeå Energi som tar över som ordförande i Askprogrammet

14 okt 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2023-977

Författare

THOMAS UNGER, HÅKAN SKÖLDBERG, MIKAEL ODENBERGER, EMIL NYHOLM, JOHN JOHNSSON, PETER BLOMQVIST