Rapport

Fjärrvärmesektorns bidrag till ett leveranssäkert elsystem

Uppdaterad 2024-03-14 Publicerad 2023-12-12

Det svenska elsystemet står inför stora utmaningar. Ett av de områden som kan bidra till att lösa dessa, både direkt och indirekt, är den svenska fjärrvärmesektorn.

Projektet har identifierat att fjärrvärmesektorn kan ge bidrag till ett leveranssäkert elsystem inom följande områden: 

• Hushålla med el – fjärrvärme i stället för elbaserad uppvärmning 

• Planerbar elproduktion från kraftvärme (energi, effekt, nätnytta) 

• Flexibel elanvändning i fjärrvärmens elpannor och värmepumpar samt värmelagring 

• Stödtjänster 

• Ödrift och dödnätsstart 

• Ökad grad av självförsörjning för elproduktionen 

• Miljö- och klimatmässiga värden 

Fjärrvärmens bidrag till elsystemet har kvantifierats med både enkla räkneexempel och modellberäkningar. Ett resultatexempel från modellberäkningarna är systemvärdet under perioden fram till 2050 av nyinvesteringar i kraftvärme som uppgår till ca 100 miljarder kr (nuvärde). 

I projektet redovisas också resultat från en enkät till kraftvärmeföretagen som indikerar ungefär oförändrad total kraftvärmeeffekt under de kommande 10 åren. Inom vissa områden utnyttjas inte fjärrvärmesektorns möjliga bidrag elsystemet fullt ut. Projektet har identifierat ett antal sådana företeelser och lyft fram styrmedelsidéer som skulle kunna minska dessa hinder. 

Nyheter

Fastighetsbolag positiva till mer efterfrågeflexibilitet i fjärrvärmenätet

Kunder ställer sig positiva till att hålla nere effektbehovet när fjärrvärmenätet är ansträngt, alltså bidra med efterfrågeflexibilitet. I ett Energiforskprojekt lades tre erbjudanden fram – alla upplevdes relevanta.

2 jul 2024


Vertikala dubbelsidiga paneler för agrivoltaics

På Kärrbo prästgård i Västerås pågår ett forskningsprojekt om agrivoltaics, det vill säga jordbruk och solenergi i kombination, sedan 2020. Det tyska företaget Next2Sun har levererat de dubbelsidiga vertikala solcellspanelerna.

24 jun 2024


Kunskap som främjar solel i Sverige

Solve är ett kompetenscentrum som stöds av Energimyndigheten. Centret bygger på samverkan mellan sex svenska universitet samt cirka 50 företag och organisationer. SOLVE är nu inne på sitt tredje år.

20 jun 2024


Nytt projekt undersöker PD-aktivitet i elnätet: ”Kan handla om miljardbelopp i besparingar för svenska elnätsägare”

50 000 svenska nätstationer kan drabbas av förtida funktionsfel orsakade av elektriska urladdningar, partial discharge, PD. Ett Energiforskprojekt ska undersöka grundorsakerna till PD-aktivitet, varför det är så utbrett och vad som kan göras för att förebygga det i framtiden.

14 jun 2024 - Elnät


Rekommendationer för hantering av övertoner från sol- och vindkraft

För att nyanslutningen av sol- och vindkraft inte ska försämra elkvaliteten betonar en ny rapport behovet av korrekt tillämpning av metoder för att studera och följa upp övertoner. Mer forskning behövs, särskilt kring emissioner från solomriktare och vindkraftverk för att förbättra tillförlitligheten vid beräkning av övertonsnivåerna.

10 jun 2024 - Elnät


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2023-977

Författare

THOMAS UNGER, HÅKAN SKÖLDBERG, MIKAEL ODENBERGER, EMIL NYHOLM, JOHN JOHNSSON, PETER BLOMQVIST