Rapport

Fjärrvärmesektorns bidrag till ett leveranssäkert elsystem

Uppdaterad 2025-01-08 Publicerad 2023-12-12

Det svenska elsystemet står inför stora utmaningar. Ett av de områden som kan bidra till att lösa dessa, både direkt och indirekt, är den svenska fjärrvärmesektorn.

Projektet har identifierat att fjärrvärmesektorn kan ge bidrag till ett leveranssäkert elsystem inom följande områden: 

• Hushålla med el – fjärrvärme i stället för elbaserad uppvärmning 

• Planerbar elproduktion från kraftvärme (energi, effekt, nätnytta) 

• Flexibel elanvändning i fjärrvärmens elpannor och värmepumpar samt värmelagring 

• Stödtjänster 

• Ödrift och dödnätsstart 

• Ökad grad av självförsörjning för elproduktionen 

• Miljö- och klimatmässiga värden 

Fjärrvärmens bidrag till elsystemet har kvantifierats med både enkla räkneexempel och modellberäkningar. Ett resultatexempel från modellberäkningarna är systemvärdet under perioden fram till 2050 av nyinvesteringar i kraftvärme som uppgår till ca 100 miljarder kr (nuvärde). 

I projektet redovisas också resultat från en enkät till kraftvärmeföretagen som indikerar ungefär oförändrad total kraftvärmeeffekt under de kommande 10 åren. Inom vissa områden utnyttjas inte fjärrvärmesektorns möjliga bidrag elsystemet fullt ut. Projektet har identifierat ett antal sådana företeelser och lyft fram styrmedelsidéer som skulle kunna minska dessa hinder. 

Nyheter

Drönarfotografering ger exaktare mätresultat av bergnivån i dammar

Undersökningar av älvfåror i dammar är en utmaning, men att fota med drönare kan ge mer exakta resultat av bergnivåer än traditionella metoder. Det minskar risken för oväntade problem när dammar och kraftverk ska byggas om, enligt rapporten Bergkvalitet i älvfåror.

17 feb 2025 - Vattenkraft


Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag leder till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster

Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag kan leda till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster för båda parter. Det är viktigt med öppen kommunikation och att våga testa nya lösningar som avgörande för att framgångsrikt implementera teknisk samoptimering av energisystem.

12 feb 2025 - Värme och kyla


Domstolarnas krav blir avgörande för vattenkraftens reglerförmåga

Vattenkraftens miljöanpassningsåtgärder som miljödomstolarna ska besluta om kan få stor betydelse för hela energisystemet. I ett analyserat scenario i projektet ”Hållbar vattenkraft i framtidens energisystem” bedöms påverkan bli relativt liten, men om domstolarna ställer stränga krav kan både produktionen och reglerförmågan påverkas väsentligt.

10 feb 2025 - Vattenkraft


Exergigemenskaper bidrar till ett resurseffektivt energisystem

Genom att inkludera exergi (energikvalitet) i analysen av energisystemets utformning, kan högre resurseffektivitet i framtida energisystem uppnås. En analytisk metod har utvecklats för att analysera exergiverkningsgrad i kombination med självförsörjandegrad och självkonsumtion av lokalt tillförd energi.

6 feb 2025 - Värme och kyla


Vindkraften bidrar allt mer till spänningsstabilisering

Tidiga generationer av vindkraftparker kunde inte bidra med spänningsstabilisering, men den vindkraft som byggs i dag kan göra det. Det är en av slutsatserna i rapporten Vindkraftens bidrag till spänningsstabilitet, som finansierats av Svensk Vindenergi.

31 jan 2025 - Sol och vind


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2023-977

Författare

THOMAS UNGER, HÅKAN SKÖLDBERG, MIKAEL ODENBERGER, EMIL NYHOLM, JOHN JOHNSSON, PETER BLOMQVIST