Rapport

Potentialen för kraftvärme

Uppdaterad 2025-01-08 Publicerad 2016-01-20

Här redovisas en övergripande bedömning av potentialen för högeffektiv kraftvärme, men också för effektiv fjärrvärme och fjärrkyla. Bakgrunden är det EU-direktiv som i oktober 2012 bland annat ställde krav på medlemsstaterna att bidra till att nå EU:s energieffektiviseringsmål om 20 procent effektivare energianvändning till 2020.

Först har möjligheterna att få fram lönsam fjärrvärme, fjärrkyla och kraftvärme identifierats och därefter har forskarna beräknat hur stor energieffektiviseringen
blir. Beräkningarna använder begreppet primärenergi, det vill säga den energi som finns som naturresurs och som inte har omvandlats av människan – träd i skogen, vattenkraft, kol och olja.

Här konstateras att det finns potential för fortsatt expansion av såväl fjärrvärme som fjärrkyla och kraftvärme. Potentialen för ny, tillkommande fjärrvärme är 8 TWh till år 2030 För fjärrkyla har potentialen bedömts till 2 TWh till år 2030.

Möjligheten att expandera kraftvärme baseras till övervägande del på biobränslen och ger värme i fjärrvärmesystemen men också till industrin. Potentialen för ny elproduktion från kraftvärme uppgår till 5 TWh till år 2020.

Beviljade medel:
500 000 kr 

Nyheter

Havsbaserad vindkraft bör satsa allt på vätgas – eller allt på el

Havsbaserade vindparker bör välja – använd hela parkens kapacitet till att producera vätgas och avstå från att leverera el, eller skippa vätgas helt. För landbaserad vindkraft bör 30–40 procent av kapaciteten vikas för vätgas.

16 maj 2025 - Energisystem


Säkerhet och dimensionering för betongdammar i nya Eurokoden

Den andra generationens Eurokod utvecklas just nu och kommer senast 2028 att ersätta den första. Mikael Hallgren och Fredrik Stenesand på Tyréns har i ett projekt undersökt skillnaderna mellan den första generationens Eurokod och den kommande generationen avseende betongdammar.

12 maj 2025


Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nu på engelska: Magnetism kopplas till svetsproblem i fjärrvärmesystem

Flera fjärrvärmebolag har upplevt en större mängd defekter i svetsfogar på fjärrvärmerören jämfört med för ett par år sedan. Forskning visar att problemet har att göra med ökad magnetism i rören. I projekten Svetsbarhet av fjärrvärmeapplikationer etapp 1 och 2, har forskare funnit starka indikationer på att det beror på otillräcklig avmagnetisering av stålrören efter tillverkning. Nu finns rapporterna även på engelska.

30 apr 2025 - Värme och kyla


Vattenkraftens uthållighet: 80% produktion under kritiska veckor

Svensk vattenkraft har potential att producera på cirka 80% av sin tillgängliga kapacitet under 1–3 veckor, vilket motsvarar ungefär hälften av toppbehovet. Det visar en ny studie från Chalmers som ger oss en djupare förståelse för vattenkraftens förmåga att hantera perioder med hög efterfrågan och låg vindkraftproduktion.

28 apr 2025


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2013:15

Författare

Håkan Sköldberg