Rapport

Raksträckor för större ultraljudsmätare

Uppdaterad 2025-01-08 Publicerad 2016-01-20

Ultraljudsmätare är den vanligaste typen av flödesmätare i dagens fjärrvärmeinstallationer. Här har nio mätare av fem olika fabrikat valts ut och testats. Vissa tillverkare anger att inga raksträckor behövs i anslutning till mätaren.

Testerna har genomförts genom att jämföra ultraljudsmätarens uppmätta
flöde med en referensmätare med hög mätnoggrannhet. Mätarna har utsatts
för fem olika störningar, men också testats utan störning med en raksträcka
på 10*DN monterad framför mätaren.

Alla mätare uppfyllde kraven då en raksträcka var monterad framför mätaren, men flertalet hade en felvisning större än ±2 procent när de utsattes för störningar. Det som gav störst felvisning var när en ventil var stängd till 50 procent, men flera av mätarna visade fel större än 2 procent också vid 90° rörböj, skruvflöde och värmeväxlare i anslutning till flödesmätningen. Möjliga orsaker till felvisningen är kavitation och att störningarna kan generera förändrade hastighetsprofiler vilket leder till felmätning.

Rapporten vänder sig till ett brett spektra av yrkesverksamma personer inom
fjärrvärmebranschen, som kundcentralansvariga hos fjärrvärmeleverantörerna
men också konsulter och beställare på fastighetssidan.

 
Beviljade medel: 484 000 kronor

Nyheter

Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Avbördningssäkerhet i Norden

Dammar måste kunna avbörda överskottsvatten på ett säkert sätt vid högflödessituationer. I det nordiska klimatet är avbördningssäkerhet en central fråga för samtliga anläggningar, oavsett orsaken till avbördningsbehovet. James Yang på Vattenfall och KTH har vidareutvecklat och med hjälp av kollegor utvärderat två olika typer av pianotangentutskov som kan förbättra avbördningssäkerheten.

16 apr 2025


”Tydliggör vad som är statens och marknadsaktörernas roller”

Statens inblandning i elmarknaden har ökat på senare år, efter att har växlat genom historien. Den slutsatsen drar professor emeritus Lars Bergman, som släppt en rapport i ämnet. Staten bör besluta om krav på egenskaper för elsystemet, medan kraftföretagen beslutar om val av kraftslag och dimensionering av kraftverk, skriver han.

15 apr 2025 - Energisystem


Vattenkraftens FoU-dagar 2025

Årets FoU-dagar genomfördes den 18-19 mars i Uppsala. Ett drygt hundratal deltagare lyssnade på föreläsningar och deltog i paneldiskussioner.

14 apr 2025


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2013:12

Författare

Peter Wahlgren, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut