Rapport

Tryckfallets påverkan vid energimätning

Uppdaterad 2025-01-08 Publicerad 2016-01-20

Här blir det tydligt att de teoretiska beräkningar som tidigare gjorts stämmer väl överens med de uppmätta värden som detta projekt fått fram genom mätningar i praktiken. All den energi som omvandlas när trycket faller över en styrventil värmer vattnet. Det innebär att det är viktigt var retursidans temperaturgivare placeras i system där temperaturskillnaderna mellan framledning och retur är små och differenstrycken är höga. Detta gäller till exempel i stora fjärrkylesystem.

I den typen av system kan skillnaden i temperatur mellan fram- och returledningen vara så liten att temperaturökningen vid tryckfall kan påverka energimätningen så mycket att det märks. Exempelvis kan en temperaturdifferens på 3 K och 5 bars tryckfall över styrventilen innebära att det blir en skillnad i temperatur på 3,4 procent om man mäter temperaturen före eller efter styrventilen.

Rapporten beskriver hur provet är gjort, vad resultaten visar och vad det betyder i praktiken. Det här utgör viktiga resultat som Svensk Fjärrvärme kommer att ta hänsyn till när de tekniska bestämmelserna uppdateras.



Beviljade medel: 178 000 konor 

 

Nyheter

Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Avbördningssäkerhet i Norden

Dammar måste kunna avbörda överskottsvatten på ett säkert sätt vid högflödessituationer. I det nordiska klimatet är avbördningssäkerhet en central fråga för samtliga anläggningar, oavsett orsaken till avbördningsbehovet. James Yang på Vattenfall och KTH har vidareutvecklat och med hjälp av kollegor utvärderat två olika typer av pianotangentutskov som kan förbättra avbördningssäkerheten.

16 apr 2025


”Tydliggör vad som är statens och marknadsaktörernas roller”

Statens inblandning i elmarknaden har ökat på senare år, efter att har växlat genom historien. Den slutsatsen drar professor emeritus Lars Bergman, som släppt en rapport i ämnet. Staten bör besluta om krav på egenskaper för elsystemet, medan kraftföretagen beslutar om val av kraftslag och dimensionering av kraftverk, skriver han.

15 apr 2025 - Energisystem


Vattenkraftens FoU-dagar 2025

Årets FoU-dagar genomfördes den 18-19 mars i Uppsala. Ett drygt hundratal deltagare lyssnade på föreläsningar och deltog i paneldiskussioner.

14 apr 2025


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2013:11

Författare

Markus Alsbjer, SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut