Rapport

Värderingsmodell för efterfrågeflexibilitet

Uppdaterad 2025-01-08 Publicerad 2019-02-27

Det finns en betydande flexibilitet i uppvärmningen av byggnader. Med en utökad systemgräns som inkluderar byggnader, fjärrvärmenät och kopplingen till elnät kan man göra en samoptimering som skapar stora värden både för ekonomin och miljön.

Här har dessa värden kartlagts genom en simuleringsstudie av sex fjärrvärmenät med olika förutsättningar för de olika flexibilitetstyperna: värmelagring i byggnader, lastväxling för fjärrvärme/värmepump, det vill säga att styra värmepumpar i fastigheter som har både fjärrvärme och värmepump och fastighetsnära borrhålslager.

De värden som efterfrågeflexibiliteten kan skapa variera mellan fjärrvärmenät med olika förutsättningar men resultaten visar att det finns goda ekonomiska och miljömässiga incitament för många typer av fjärrvärmenät att satsa på en mer flexibel efterfrågan.

Nyheter

Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Avbördningssäkerhet i Norden

Dammar måste kunna avbörda överskottsvatten på ett säkert sätt vid högflödessituationer. I det nordiska klimatet är avbördningssäkerhet en central fråga för samtliga anläggningar, oavsett orsaken till avbördningsbehovet. James Yang på Vattenfall och KTH har vidareutvecklat och med hjälp av kollegor utvärderat två olika typer av pianotangentutskov som kan förbättra avbördningssäkerheten.

16 apr 2025


”Tydliggör vad som är statens och marknadsaktörernas roller”

Statens inblandning i elmarknaden har ökat på senare år, efter att har växlat genom historien. Den slutsatsen drar professor emeritus Lars Bergman, som släppt en rapport i ämnet. Staten bör besluta om krav på egenskaper för elsystemet, medan kraftföretagen beslutar om val av kraftslag och dimensionering av kraftverk, skriver han.

15 apr 2025 - Energisystem


Vattenkraftens FoU-dagar 2025

Årets FoU-dagar genomfördes den 18-19 mars i Uppsala. Ett drygt hundratal deltagare lyssnade på föreläsningar och deltog i paneldiskussioner.

14 apr 2025


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2019:564

Författare

Johan Kensby, Linnea Johansson, Samuel Jansson, Jens Carlsson