Rapport

Klimatförändringarnas inverkan på vattenkraftens produktions- och reglerförmåga

Uppdaterad 2023-02-10 Publicerad 2023-02-06

De globala utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka och vi rör oss mot en global temperaturökning på över tre grader mot slutet av seklet, såvida vi inte lyckas bryta utvecklingen.

Förändringen av jordens medeltemperatur har stor påverkan på Sveriges klimat, med förändrade klimatzoner, ändrade nederbördsmönster, påverkan på snöförhållanden och avsmältning, högre vattentemperaturer, ökad avdunstning med mera. Syftet med projektet som utgjort rapporten har varit att öka kunskapen om hur klimatförändringarna påverkar den svenska vattenkraftens produktions- och reglerförmåga samt att visa hur vattenkraften vid ett förändrat klimat kan fortsätta att vara en reglerande, säker och effektiv energiresurs. 

Nyheter

Drönarfotografering ger exaktare mätresultat av bergnivån i dammar

Undersökningar av älvfåror i dammar är en utmaning, men att fota med drönare kan ge mer exakta resultat av bergnivåer än traditionella metoder. Det minskar risken för oväntade problem när dammar och kraftverk ska byggas om, enligt rapporten Bergkvalitet i älvfåror.

17 feb 2025 - Vattenkraft


Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag leder till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster

Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag kan leda till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster för båda parter. Det är viktigt med öppen kommunikation och att våga testa nya lösningar som avgörande för att framgångsrikt implementera teknisk samoptimering av energisystem.

12 feb 2025 - Värme och kyla


Domstolarnas krav blir avgörande för vattenkraftens reglerförmåga

Vattenkraftens miljöanpassningsåtgärder som miljödomstolarna ska besluta om kan få stor betydelse för hela energisystemet. I ett analyserat scenario i projektet ”Hållbar vattenkraft i framtidens energisystem” bedöms påverkan bli relativt liten, men om domstolarna ställer stränga krav kan både produktionen och reglerförmågan påverkas väsentligt.

10 feb 2025 - Vattenkraft


Exergigemenskaper bidrar till ett resurseffektivt energisystem

Genom att inkludera exergi (energikvalitet) i analysen av energisystemets utformning, kan högre resurseffektivitet i framtida energisystem uppnås. En analytisk metod har utvecklats för att analysera exergiverkningsgrad i kombination med självförsörjandegrad och självkonsumtion av lokalt tillförd energi.

6 feb 2025 - Värme och kyla


Vindkraften bidrar allt mer till spänningsstabilisering

Tidiga generationer av vindkraftparker kunde inte bidra med spänningsstabilisering, men den vindkraft som byggs i dag kan göra det. Det är en av slutsatserna i rapporten Vindkraftens bidrag till spänningsstabilitet, som finansierats av Svensk Vindenergi.

31 jan 2025 - Sol och vind


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2023:924

Författare

Richard Scharff, Lisa Göransson, Viktor Walter, Peter Berg, Yeshewatesfa Hundecha, Ebba Löfblad, Johan Holm, Thomas Unger, Evelin Blom, Lennart Söder Och Mikael Amelin