Rapport

Klimatförändringarnas inverkan på vattenkraftens produktions- och reglerförmåga

Uppdaterad 2023-02-10 Publicerad 2023-02-06

De globala utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka och vi rör oss mot en global temperaturökning på över tre grader mot slutet av seklet, såvida vi inte lyckas bryta utvecklingen.

Förändringen av jordens medeltemperatur har stor påverkan på Sveriges klimat, med förändrade klimatzoner, ändrade nederbördsmönster, påverkan på snöförhållanden och avsmältning, högre vattentemperaturer, ökad avdunstning med mera. Syftet med projektet som utgjort rapporten har varit att öka kunskapen om hur klimatförändringarna påverkar den svenska vattenkraftens produktions- och reglerförmåga samt att visa hur vattenkraften vid ett förändrat klimat kan fortsätta att vara en reglerande, säker och effektiv energiresurs. 

Nyheter

Ökad efterfrågan på biobränsle – vad händer i vinter och på lång sikt?

"Vi bedömer att politiska beslut har stor påverkan, inte minst från EU. Det gäller till exempel förnybarhetsdirektivet som nu är under implementering i Sverige."

26 sep 2024 - Värme och kyla


Ekonomistudenten Isa Diamant prisad för uppsats om flexibilitet

Nationalekonomistudenten Isa Diamant vann Svenska energiekonomiska föreningens uppsatstävling för bästa masteruppsats med sin uppsats ”Nudging flexibility”.

19 sep 2024


Lista: Bästa möjligheterna för fjärrvärme

En inventering av initiativ till koldioxidfria fjärrvärmesystem har mynnat ut i en stor databas med 70 framtida utvecklingsmöjligheter. Rapportförfattaren Henrik Gadd framhåller hur mycket som händer på området och nämner världens största termiska lager utanför Helsingfors som ett av de främsta exemplen.

11 sep 2024 - Värme och kyla


Ny rapport: Så kan arbitrageproblem minska på elmarknaden

Om prisskillnader på elbörsen är förutsägbara kan företag på elmarknaden tjäna pengar genom arbitrage. I en rapport föreslår Pär Holmberg flera åtgärder för att minska problematiken.

4 sep 2024 - Elnät


Låga risker att tillåta högre beröringsspänning vid korta feltider

Ändra regelverket och tillåt högre beröringsspänning vid korta feltider, det är rekommendationen i en rapport från Energiforsk.

2 sep 2024 - Elnät


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2023:924

Författare

Richard Scharff, Lisa Göransson, Viktor Walter, Peter Berg, Yeshewatesfa Hundecha, Ebba Löfblad, Johan Holm, Thomas Unger, Evelin Blom, Lennart Söder Och Mikael Amelin