Rapport

Optimerad vitlutsproduktion

Publicerad 2024-04-24

För att kunna producera vitlut av hög och jämn kvalité och undvika överkalkning krävs en stabil process. Lars Wallbäcks har i ett projekt undersökt hur brukens befintliga mätinstrument kan kombineras i relativt enkla reglerlösningar för att ge en jämnare vitlutsproduktion.

Sammansättningen på kemikalieflödet i massafabrikens kemikalieåtervinning påverkas starkt av olika processteg. För att minska variationer i kvalitén på de återskapade kemikalierna för massaframställning krävs effektiva regleringar som hanterar processvariationer på ett effektivt sätt. Moderna lösningar för processreglering baserat på processkunskap och utvecklad användning av tillgänglig mätteknik skapar möjligheter till en förbättrad kemikalieåtervinning med mindre energiförbrukning och högre och bättre produktion. Fabriksförsök och simuleringar visar att processreglering baserat kombinationer av mätgivare skapar möjligheter till en kemikalieåtervinning där kvalitétsvariationerna i kan reduceras. För att i slutänden återskapa kokkemikalier med en högre och jämnare kvalité med lägre processtörningar. Specifikt med avseende på kvalité på grönlut och vitlut i vitlutsberedningen

Beskrivna metoder för regleringar baserat på kombination av mätgivare är generellt användbara för vitlutsberedningen i alla massabruk.

 

Nyheter

Rise undersöker livslängden för betongstolpar i elnäten

I de svenska elnäten finns ett stort antal betongstolpar, men hur länge de håller är okänt. Nu ska en 30 år gammal ledning med betongstolpar i Västra Götaland rivas, vilket ger en möjlighet att undersöka hur de mår. Projektet genomförs av Rise och ska vara klart i slutet av 2025.

14 jan 2025


Energiforsk värvar Malin Strand från Fossilfritt Sverige

Energiforsk skapar en ny tjänst som affärsutvecklingschef och anställer Malin Strand, senast på Fossilfritt Sverige där hon ansvarat för industriernas färdplaner. Satsningen är ett led i Energiforsks strategi att växa och möta samhällets ökande kunskapsbehov kring hållbar och konkurrenskraftig energi.

13 jan 2025


Lyckad effektivisering av torkmaskiner

För att lyckas med energieffektivisering av torkmaskiner på ett massabruk behöver man kunna jämföra energiprestandan av den egna maskinen med relevanta referenser. Man måste också förstå vilka processparametrar som påverkar energiförbrukningen och hur. I ett projekt har Jussi Seppänen på AFRY kartlagt vilka åtgärder som behöver göras för att energieffektivisera torkprocessen.

19 dec 2024


Pessimism, samarbete och framtidstro på Vätgaskonferensen

Framtiden är oviss, men vätgas är ingen grön bubbla. Det sa Mikael Nordlander från Vattenfall när han sammanfattade åtta år med Hybrit på Vätgaskonferensen. Flera av talarna lyfte annars 2024 som ett motigt år för omställningen, men flera konkreta samarbeten var exempel på lyckade vägar framåt.

12 dec 2024


Mer väderberoende produktion kräver åtgärder för att behålla stabilt elsystem

Mer väderberoende elproduktion innebär stora utmaningar för Sveriges elnät. Men de går att hantera med bland annat kraftelektronik, ekonomiska incitament för ökad nätstabilitet och ändrat regelverk, enligt Energiforsks rapport Störningstålighet.

25 nov 2024 - Elnät


Nyhetsarkiv

Ladda ner

Om rapporten

Rapportnummer

2024-1008

Författare

Lars Wallbäcks