Rapport

Optimerad vitlutsproduktion

Publicerad 2024-04-24

För att kunna producera vitlut av hög och jämn kvalité och undvika överkalkning krävs en stabil process. Lars Wallbäcks har i ett projekt undersökt hur brukens befintliga mätinstrument kan kombineras i relativt enkla reglerlösningar för att ge en jämnare vitlutsproduktion.

Sammansättningen på kemikalieflödet i massafabrikens kemikalieåtervinning påverkas starkt av olika processteg. För att minska variationer i kvalitén på de återskapade kemikalierna för massaframställning krävs effektiva regleringar som hanterar processvariationer på ett effektivt sätt. Moderna lösningar för processreglering baserat på processkunskap och utvecklad användning av tillgänglig mätteknik skapar möjligheter till en förbättrad kemikalieåtervinning med mindre energiförbrukning och högre och bättre produktion. Fabriksförsök och simuleringar visar att processreglering baserat kombinationer av mätgivare skapar möjligheter till en kemikalieåtervinning där kvalitétsvariationerna i kan reduceras. För att i slutänden återskapa kokkemikalier med en högre och jämnare kvalité med lägre processtörningar. Specifikt med avseende på kvalité på grönlut och vitlut i vitlutsberedningen

Beskrivna metoder för regleringar baserat på kombination av mätgivare är generellt användbara för vitlutsberedningen i alla massabruk.

 

Nyheter

Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Avbördningssäkerhet i Norden

Dammar måste kunna avbörda överskottsvatten på ett säkert sätt vid högflödessituationer. I det nordiska klimatet är avbördningssäkerhet en central fråga för samtliga anläggningar, oavsett orsaken till avbördningsbehovet. James Yang på Vattenfall och KTH har vidareutvecklat och med hjälp av kollegor utvärderat två olika typer av pianotangentutskov som kan förbättra avbördningssäkerheten.

16 apr 2025


”Tydliggör vad som är statens och marknadsaktörernas roller”

Statens inblandning i elmarknaden har ökat på senare år, efter att har växlat genom historien. Den slutsatsen drar professor emeritus Lars Bergman, som släppt en rapport i ämnet. Staten bör besluta om krav på egenskaper för elsystemet, medan kraftföretagen beslutar om val av kraftslag och dimensionering av kraftverk, skriver han.

15 apr 2025 - Energisystem


Vattenkraftens FoU-dagar 2025

Årets FoU-dagar genomfördes den 18-19 mars i Uppsala. Ett drygt hundratal deltagare lyssnade på föreläsningar och deltog i paneldiskussioner.

14 apr 2025


Nyhetsarkiv

Ladda ner

Om rapporten

Rapportnummer

2024-1008

Författare

Lars Wallbäcks