Rapport

Teknikbevakning bränsleceller 2018-2019

Här rapporteras höjdpunkter från flera internationella konferenser inom bränslecells- och vätgasområdet. Speciellt beskrivs resultat från FC EXPO 2019 i Tokyo och den senaste utveckling för teknik och marknad för transportområdet med vätgasfordon och för stationära tillämpningar med bränsleceller.

De två ledande regionerna för kommersialisering av bränsleceller är Kalifornien och Japan där antal fordon och stationära bränsleceller nu är så stort att erfarenheterna börjar märkas ordentligt. Inom transportområdet finns idag flera olika bilar som går att köpa eller leasa, där Toyota, Hyundai och Honda är ledande. Daimler har nyligen officiellt lanserat sin bränslecellsbil Mercedes Benz GLC F-Cell på marknaden. Till skillnad från de asiatiska bilarna kan den användas som plug-in hybrid.

De allt högre kraven på leveranssäkerhet av elkraft och ett överbelastat elnät kommer att öka drivkrafterna för att använda stationära bränsleceller som reservkraft. När kostnaderna för avbrott i eltillförsel ökar blir marknaden för reservkraft, speciellt inom telekom och datacenter, alltmer intressant.

Nyheter

Gigantiskt webbinarium om högspänd elkraft

Under två veckor i månadsskiftet augusti-september arrangerar den internationella organisationen CIGRE ett omfattande webbinarium som handlar om produktion, överföring och distribution av högspänd elektrisk energi.

12 aug 2020


Energiforsk i Aktuellt

När Moderaterna och Liberalerna i en debattartikel i förra veckan gick ut med att de vill se en lagändring kring kärnkraften för att säkra tillgången till ren och leveranssäker el, intervjuades Energiforsks VD Markus Wråke i nyhetsprogrammet Aktuellt.

3 aug 2020


Årets ålutsättning på västkusten

För tionde året i rad sätter forskningssatsningen Krafttag ål tillsammans med 8-fjordarprojektet ut ålyngel i Kungälv, på Tjörn och Orust.

2 jul 2020


Utveckling och innovation en drivkraft

Energiforsks nya styrelseordförande Tomas Wall, vars hela karriär handlat om energisektorns utveckling och förändring, menar att vi måste ställa befintliga teknologier mot nya och våga utmana de rådande systemen.

5 jun 2020


Klimatprojekt förbereder energisektorn

Det varmaste året som uppmätts i Europa var 2019 enligt aktuella siffror. Klimatförändringarna påverkar förutsättningarna för olika energislag, förändrar energianvändningen och gör hela energisystemet mer sårbart.

19 maj 2020


Nyhetsarkiv

Ladda ner

Om rapporten

Rapportnummer

2019:602

Författare

Bengt Ridell