Rapport

Grovriskanalys av tekniska risker vid samförläggning i ledningsgator

Uppdaterad 2024-09-26 Publicerad 2024-05-14

Vätgasen är återkommande central i den svenska och internationella klimat- och energiomställningen. En viktig del är den potentiella byggnationen av en (storskalig) vätgasinfrastruktur med ett system av rörledningar för transport och lagring. Det allmänna intresset för frågan i Sverige har ökat med tanke på industrins satsningar, framförallt i norr, och med tanke på den hastighet med vilken energiomställningen behöver genomföras. Det här uppdraget är en del av en förstudie om samförläggning av el- och vätgasinfrastruktur.

Den här rapporten är ett resultat av ett särskilt uppdrag för Affärsverket svenska kraftnät. Det handlar om att kvalitativt identifiera tekniska risker vid samförläggning av parallellgående vätgasledningar med kraftledningar. 

De riskscenarier som har skattats till störst konsekvenser på valda skyddsparametrar är där det sker ett stort vätgasläckage från vätgasrörledningen som antänds och det bildas en stor jetflamma eller explosion. Flertalet orsaker till ett sådant läckage har identifierats, bland annat markrörelser, antagonistiska handlingar och jordfel. Utöver detta utgörs de flesta identifierade riskscenarier av elektriska risker som uppkommer vid byggnation/underhåll eller potentialskillnader på grund av samförläggningen, eller risker förknippade med att etableringen av vätgasrörledning innebär förändrade markförhållanden. Sammantaget finns det egenskaper hos vätgas som både höjer och sänker risken i samband med samförläggning med kraftledningar jämfört med metangasledningar. Om detta sammantaget gör att nödvändigt avstånd är kortare eller längre är inte känt idag, utan mer kunskap behövs.

Nyheter

Säkerhet och dimensionering för betongdammar i nya Eurokoden

Den andra generationens Eurokod utvecklas just nu och kommer senast 2028 att ersätta den första. Mikael Hallgren och Fredrik Stenesand på Tyréns har i ett projekt undersökt skillnaderna mellan den första generationens Eurokod och den kommande generationen avseende betongdammar.

12 maj 2025


Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nu på engelska: Magnetism kopplas till svetsproblem i fjärrvärmesystem

Flera fjärrvärmebolag har upplevt en större mängd defekter i svetsfogar på fjärrvärmerören jämfört med för ett par år sedan. Forskning visar att problemet har att göra med ökad magnetism i rören. I projekten Svetsbarhet av fjärrvärmeapplikationer etapp 1 och 2, har forskare funnit starka indikationer på att det beror på otillräcklig avmagnetisering av stålrören efter tillverkning. Nu finns rapporterna även på engelska.

30 apr 2025 - Värme och kyla


Vattenkraftens uthållighet: 80% produktion under kritiska veckor

Svensk vattenkraft har potential att producera på cirka 80% av sin tillgängliga kapacitet under 1–3 veckor, vilket motsvarar ungefär hälften av toppbehovet. Det visar en ny studie från Chalmers som ger oss en djupare förståelse för vattenkraftens förmåga att hantera perioder med hög efterfrågan och låg vindkraftproduktion.

28 apr 2025


Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Författare

Sara Hugestam, Bertil Wahlund Energiforsk, Oskar Zubac, Markus Glenting SWECO, Marcus Runefors, Lunds tekniska högskola