Rapport

Skogsbilvägar med inblandning av aska

Uppdaterad 2024-03-15 Publicerad 2020-09-14

Här sammanfattas tidigare forskning om askvägars miljöeffekter samt byggmetoder, resultat och kostnader för askförstärkta skogsbilvägar. Rapporten presenterar också nya resultat från en långtidsuppföljning av en askförstärkt skogsbilväg, 10 år efter att den byggdes.

Av de studier som gjorts på mindre vägar med askinblandning drar forskarna slutsatsen att miljöeffekter är små över tid. Det är dock svårt att dra generella slutsatser eftersom olika faktorer påverkar resultatet. Det handlar exempelvis om vilken aska som används, hur och med vilket material den blandas, hur den kompakteras och härdas samt hur egenskaperna för den underliggande markens är. Det är fortfarande oklart vad som händer under den mycket långa tidsperiod som en skogsbilväg förväntas finnas kvar.

Arbetsmiljön är i dagsläget en större utmaning vid en mer omfattande byggnation av askförstärkta skogsbilvägar i Sverige. Det bildas ett kraftigt damm när aska blandas med bergkross och den basiska och reaktiva askan är skadlig att andas in.

Nyheter

Insektsangrepp från snytbaggen kan minskas med bioaska

Försök i fält visar att bioaska minskar snytbaggegnag på nyplanterad gran. Maria Greger på Stockholms universitet har nu genomfört ytterligare en studie som visar att snytbaggar undviker nyplanterade granplantor som fått en giva bioaska.

13 jun 2025


Pressmeddelande: Hälften av Sveriges elproduktion blir väderberoende om tio år

Nästan all ny elproduktion som byggs de kommande åren kommer vara landbaserad vindkraft och solel. Det innebär att om industrins efterfrågan av el ökar kraftigt kommer hälften av all el vara väderberoende 2035. Samtidigt kommer elpriserna variera mer än i dag, enligt en ny rapport från Energiforsk.

21 maj 2025 - Energisystem


Havsbaserad vindkraft bör satsa allt på vätgas – eller allt på el

Havsbaserade vindparker bör välja – använd hela parkens kapacitet till att producera vätgas och avstå från att leverera el, eller skippa vätgas helt. För landbaserad vindkraft bör 30–40 procent av kapaciteten vikas för vätgas.

16 maj 2025 - Energisystem


Säkerhet och dimensionering för betongdammar i nya Eurokoden

Den andra generationens Eurokod utvecklas just nu och kommer senast 2028 att ersätta den första. Mikael Hallgren och Fredrik Stenesand på Tyréns har i ett projekt undersökt skillnaderna mellan den första generationens Eurokod och den kommande generationen avseende betongdammar.

12 maj 2025


Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2020:687

Författare

Linnea Hansson, Désirée Nordmark, Jenny Vestin, Mikael Bergqvist