Rapport

Skogsbilvägar med inblandning av aska

Uppdaterad 2024-03-15 Publicerad 2020-09-14

Här sammanfattas tidigare forskning om askvägars miljöeffekter samt byggmetoder, resultat och kostnader för askförstärkta skogsbilvägar. Rapporten presenterar också nya resultat från en långtidsuppföljning av en askförstärkt skogsbilväg, 10 år efter att den byggdes.

Av de studier som gjorts på mindre vägar med askinblandning drar forskarna slutsatsen att miljöeffekter är små över tid. Det är dock svårt att dra generella slutsatser eftersom olika faktorer påverkar resultatet. Det handlar exempelvis om vilken aska som används, hur och med vilket material den blandas, hur den kompakteras och härdas samt hur egenskaperna för den underliggande markens är. Det är fortfarande oklart vad som händer under den mycket långa tidsperiod som en skogsbilväg förväntas finnas kvar.

Arbetsmiljön är i dagsläget en större utmaning vid en mer omfattande byggnation av askförstärkta skogsbilvägar i Sverige. Det bildas ett kraftigt damm när aska blandas med bergkross och den basiska och reaktiva askan är skadlig att andas in.

Nyheter

Drönarfotografering ger exaktare mätresultat av bergnivån i dammar

Undersökningar av älvfåror i dammar är en utmaning, men att fota med drönare kan ge mer exakta resultat av bergnivåer än traditionella metoder. Det minskar risken för oväntade problem när dammar och kraftverk ska byggas om, enligt rapporten Bergkvalitet i älvfåror.

17 feb 2025 - Vattenkraft


Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag leder till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster

Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag kan leda till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster för båda parter. Det är viktigt med öppen kommunikation och att våga testa nya lösningar som avgörande för att framgångsrikt implementera teknisk samoptimering av energisystem.

12 feb 2025 - Värme och kyla


Domstolarnas krav blir avgörande för vattenkraftens reglerförmåga

Vattenkraftens miljöanpassningsåtgärder som miljödomstolarna ska besluta om kan få stor betydelse för hela energisystemet. I ett analyserat scenario i projektet ”Hållbar vattenkraft i framtidens energisystem” bedöms påverkan bli relativt liten, men om domstolarna ställer stränga krav kan både produktionen och reglerförmågan påverkas väsentligt.

10 feb 2025 - Vattenkraft


Exergigemenskaper bidrar till ett resurseffektivt energisystem

Genom att inkludera exergi (energikvalitet) i analysen av energisystemets utformning, kan högre resurseffektivitet i framtida energisystem uppnås. En analytisk metod har utvecklats för att analysera exergiverkningsgrad i kombination med självförsörjandegrad och självkonsumtion av lokalt tillförd energi.

6 feb 2025 - Värme och kyla


Vindkraften bidrar allt mer till spänningsstabilisering

Tidiga generationer av vindkraftparker kunde inte bidra med spänningsstabilisering, men den vindkraft som byggs i dag kan göra det. Det är en av slutsatserna i rapporten Vindkraftens bidrag till spänningsstabilitet, som finansierats av Svensk Vindenergi.

31 jan 2025 - Sol och vind


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2020:687

Författare

Linnea Hansson, Désirée Nordmark, Jenny Vestin, Mikael Bergqvist