Behovet av näringsåterföring till skogsmark, bland annat i form av bioaska, kommer att öka genom det ökade uttaget av grenar och toppar ur skogen. Denna biomassa används för att minska vårt fossilberoende men innehåller också viktiga näringsämnen. Askan från värmeverken bibehåller dessa. Genom spridning av askan i skogen återför man näringsämnena och därmed kan man minska risken för försurning och samtidigt öka tillväxten.
Utprovning av en multikopterburen askspridare
Nyheter
Prognosmetoder bidrar till att ersätta elnätsförstärkningar med flexibilitet
Elnätsföretag bör standardisera och digitalisera insamling av data för att ta fram bättre nätutvecklingsplaner. Dessutom är det en fördel om företagen utvecklar olika prognosmetoder för att få bättre koll på hur stort behovet av flexibilitet är. Det kan öppna för att skjuta upp nätförstärkningar och i stället skapa flexibilitetstjänster.
Så kan utrivning av dammar återställa vattendrag
Allt fler dammar kommer demonteras, i takt med att vattenkraftens omprövningar blir verklighet. Energiforsks nya rapport ”Utrivning av dammar” tar bland annat upp risker vid utrivningar, och den rekommenderar att man ska sträva efter att återställa landskapet till så naturliga förhållanden som möjligt.
Elnätstariffer, flexmarknader och villkorade avtal kan stärka elnätet
En kombination av nya elnätstariffer, flexibilitetsmarknader och villkorade avtal kan skapa ett elnät som är bättre anpassat för Sveriges framtida behov. Nya typer av prismodeller kan minska belastningen på elnätet när den som är som störst, visar rapporten Elnätens prismodeller.
Nya ordföranden: Askan en hållbar resurs
– Vi måste jobba mer med energieffektivisering och resursplanering. Vi behöver inkludera askorna i det tänket. Branschen måste visa på att vi kan minska råvaruåtgången och hushålla med våra resurser, säger Åsa Benckert på Umeå Energi som tar över som ordförande i Askprogrammet
Ökad efterfrågan på biobränsle – vad händer i vinter och på lång sikt?
"Vi bedömer att politiska beslut har stor påverkan, inte minst från EU. Det gäller till exempel förnybarhetsdirektivet som nu är under implementering i Sverige."
Om rapporten
2024:988
Gunnar Dahlbäck, Mikael Hult