Rapport

Betongteknikens utveckling och betydelse för svensk vattenkraftsutbyggnad

Uppdaterad 2025-02-18 Publicerad 2018-11-27

Utvecklingen av betongbyggnadstekniken i början av 1900-talet gjorde den storskaliga utbyggnaden av vattenkraft möjlig i Sverige och många andra länder. I Sverige fortgick utvecklingen med oförtruten kraft tills vattenkraftsutbyggnaden började klinga av under 1970-talet.

Länge har det saknats en redogörelse för betongteknikens utveckling och betydelse för den svenska vattenkraftsutbyggnaden. I den här rapporten görs det en historisk tillbakablick och därefter en gedigen beskrivning av hur betongen sammansattes, hur konstruktionerna utformades, vilka metoder som användes vid arbetena och vilka problem som uppstod med tiden.

Här redovisas det också vilka nationella bestämmelser för konstruktioner av cement och betong som det fanns vid olika tidpunkter. Vidare återges delar ur vattenkraftsbranschens egenhändigt framtagna anvisningar för betongarbeten med syftet att visa hur de förändrades i takt med den tekniska utvecklingen. Till sist finns det även ett avsnitt som beskriver betongdammens utveckling.

Rapporten är en unik beskrivning av betongbyggnadsteknikens utveckling och betydelse för svensk vattenkraftsutbyggnad från sent 1800-tal och framåt.

Nyheter

Drönarfotografering ger exaktare mätresultat av bergnivån i dammar

Undersökningar av älvfåror i dammar är en utmaning, men att fota med drönare kan ge mer exakta resultat av bergnivåer än traditionella metoder. Det minskar risken för oväntade problem när dammar och kraftverk ska byggas om, enligt rapporten Bergkvalitet i älvfåror.

17 feb 2025 - Vattenkraft


Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag leder till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster

Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag kan leda till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster för båda parter. Det är viktigt med öppen kommunikation och att våga testa nya lösningar som avgörande för att framgångsrikt implementera teknisk samoptimering av energisystem.

12 feb 2025 - Värme och kyla


Domstolarnas krav blir avgörande för vattenkraftens reglerförmåga

Vattenkraftens miljöanpassningsåtgärder som miljödomstolarna ska besluta om kan få stor betydelse för hela energisystemet. I ett analyserat scenario i projektet ”Hållbar vattenkraft i framtidens energisystem” bedöms påverkan bli relativt liten, men om domstolarna ställer stränga krav kan både produktionen och reglerförmågan påverkas väsentligt.

10 feb 2025 - Vattenkraft


Exergigemenskaper bidrar till ett resurseffektivt energisystem

Genom att inkludera exergi (energikvalitet) i analysen av energisystemets utformning, kan högre resurseffektivitet i framtida energisystem uppnås. En analytisk metod har utvecklats för att analysera exergiverkningsgrad i kombination med självförsörjandegrad och självkonsumtion av lokalt tillförd energi.

6 feb 2025 - Värme och kyla


Vindkraften bidrar allt mer till spänningsstabilisering

Tidiga generationer av vindkraftparker kunde inte bidra med spänningsstabilisering, men den vindkraft som byggs i dag kan göra det. Det är en av slutsatserna i rapporten Vindkraftens bidrag till spänningsstabilitet, som finansierats av Svensk Vindenergi.

31 jan 2025 - Sol och vind


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2018:481

Författare

Martin Rosenqvist