Rapport

Betongteknikens utveckling och betydelse för svensk vattenkraftsutbyggnad

Utvecklingen av betongbyggnadstekniken i början av 1900-talet gjorde den storskaliga utbyggnaden av vattenkraft möjlig i Sverige och många andra länder. I Sverige fortgick utvecklingen med oförtruten kraft tills vattenkraftsutbyggnaden började klinga av under 1970-talet.

Länge har det saknats en redogörelse för betongteknikens utveckling och betydelse för den svenska vattenkraftsutbyggnaden. I den här rapporten görs det en historisk tillbakablick och därefter en gedigen beskrivning av hur betongen sammansattes, hur konstruktionerna utformades, vilka metoder som användes vid arbetena och vilka problem som uppstod med tiden.

Här redovisas det också vilka nationella bestämmelser för konstruktioner av cement och betong som det fanns vid olika tidpunkter. Vidare återges delar ur vattenkraftsbranschens egenhändigt framtagna anvisningar för betongarbeten med syftet att visa hur de förändrades i takt med den tekniska utvecklingen. Till sist finns det även ett avsnitt som beskriver betongdammens utveckling.

Rapporten är en unik beskrivning av betongbyggnadsteknikens utveckling och betydelse för svensk vattenkraftsutbyggnad från sent 1800-tal och framåt.

Nyheter

Det fossila ögat ökar återvinningen av plast

En miljon ton plast eldas upp varje år, trots att en stor del skulle kunna återvinnas. FossilEye är ett mätsystem som snabbt scannar igenom hur mycket plast som finns i ett lass med avfall. Med hjälp av det fossila ögat kan återvinningen av plast ökas och utsläppen från kraftvärmeproduktionen minskas.

5 dec 2023


Elektrifiering före 2030 avgörande för klimatmålen

En snabb elektrifiering är mycket viktig, både om vi i Sverige ska klara våra klimatmål och kunna fortsätta bygga vår välfärd och sysselsättning på industrin. Det sa Energiforsks vd Markus Wråke i SVT Agendas specialprogram om Sveriges klimatmål.

4 dec 2023


Fel om vindkraftskostnader – men statens roll värd att diskutera

På Svenska Dagbladets debattsidor pågår en replikväxling om kostnader för att bygga olika kraftslag. Energiforsks uppfattning är att Leif Östling med flera i sin inledande text har fel om kostnaden för att bygga havsbaserad vindkraft. Men kanske kan deras inlägg vara starten för en viktig diskussion om statens finansiella ansvar för ett robust och hållbart energisystem.

28 nov 2023


Ny standard för jordning av starkströmsanläggningar i utveckling

Förhoppningen med det nystartade Energiforskprojektet "Direktjordade starkströmsanläggningars påverkan på omgivningen vid kort frånkopplingstid och hög beröringsspänning", är att komma ett steg närmare en svensk standard.

28 nov 2023 - Trygg elförsörjning


Energiforsks budskap på Elnätsdagarna 2023: Tydligare roller och samsyn

Den 14–15 november anordnades Elnätsdagarna av Energiföretagen Sverige, en årlig konferens om aktuella frågor inom elnätsbranschen. Resultat ifrån Energiforskprojekten Ett elsystem för elfordon och Effektprognoser för lokalnät presenterades på scen.

23 nov 2023 - Trygg elförsörjning


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2018:481

Författare

Martin Rosenqvist