Här redovisas resultaten av en studie där prov från kalkutfällningar samlats in från olika dammanläggningar. Utfällningarna var vita, gula och röd/svartbruna och samlades in tillsammans med droppande läckagevatten från stalaktiter. Därefter undersöktes kalkutfällningarna och vattnet genom analysmetoder som omfattade bestämning av kemisk och mineralogisk sammansättning, och innehåll av organiskt material. Till sist undersöktes och avbildades utfällningarna genom bland annat polarisationsmikroskopi.
Kalkutfällningar på betong i vattenbyggnader

Nyheter

Vattenkraftens uthållighet: 80% produktion under kritiska veckor
Svensk vattenkraft har potential att producera på cirka 80% av sin tillgängliga kapacitet under 1–3 veckor, vilket motsvarar ungefär hälften av toppbehovet. Det visar en ny studie från Chalmers som ger oss en djupare förståelse för vattenkraftens förmåga att hantera perioder med hög efterfrågan och låg vindkraftproduktion.

Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar
Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?
Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

Avbördningssäkerhet i Norden
Dammar måste kunna avbörda överskottsvatten på ett säkert sätt vid högflödessituationer. I det nordiska klimatet är avbördningssäkerhet en central fråga för samtliga anläggningar, oavsett orsaken till avbördningsbehovet. James Yang på Vattenfall och KTH har vidareutvecklat och med hjälp av kollegor utvärderat två olika typer av pianotangentutskov som kan förbättra avbördningssäkerheten.

”Tydliggör vad som är statens och marknadsaktörernas roller”
Statens inblandning i elmarknaden har ökat på senare år, efter att har växlat genom historien. Den slutsatsen drar professor emeritus Lars Bergman, som släppt en rapport i ämnet. Staten bör besluta om krav på egenskaper för elsystemet, medan kraftföretagen beslutar om val av kraftslag och dimensionering av kraftverk, skriver han.
Om rapporten
2021:802
Martin Rosenqvist