Rapport

Avbördningsanordningar i kallt klimat

Uppdaterad 2024-09-19 Publicerad 2021-08-23

En förutsättning vid många dammanläggningar i Sverige är att det finns avbördningskapacitet dygnet runt, året om. Det är viktigt att det finns anordningar för avbördning, att de inte fryser fast, att kapaciteten inte påverkas av till exempel is och att systemet har tillräcklig uthållighet och kan avbörda under längre tid.

 

Vid många dammanläggningar i Sverige förutsetts tillgänglig avbördningskapacitet dygnet runt, året runt. Ur ett dammsäkerhetsperspektiv är det viktigt att befintliga avbördningsanordningar finns tillgängliga och inte fryser fast, att avbördningskapaciteten inte påverkas av till exempel ispåväxt samt att avbördningssystemet har tillräcklig uthållighet och kan avbörda under längre tid.  

Här beskrivs dammsäkerhetsaspekter förknippade med avbördning i kallt klimat samt ger funktionsbeskrivningar och drifterfarenheter av i Sverige vanligt förekommande system för isfrihållning och uppvärmning av utskovsluckor.

Vinterspill är absolut ingen omöjlighet men det är arbetskrävande, speciellt om det är långvarigt. Det mest arbetskrävande momentet är att hantera ispåväxt på grund av vattendimma.

För isfrihållning, även kallat vakhållning, bedöms mekaniska system vara att föredra på grund av bättre driftsäkerhet och arbetsmiljö samt lägre driftkostnader i jämförelse med strålvärmare. Vid vissa anläggningar fungerar mekaniska system dock inte tillfredsställande och då återstår i princip endast strålvärmare som alternativ för att säkerställa att utskovsluckor inte utsätts för islast.

För falsvärme bedöms cirkulerande glykol vara att föredra. Värmekabel kan vara ett alternativ, främst för mindre utskov. Luftfalsvärme kan vara lämpligt för situationer då ingjutna delar behöver bilas upp för att åtgärda fel på annat system.

För att kunna hantera situationer då fel uppstår är tillgång till reservdelar och möjlighet att komplettera system som ska säkerställa avbördningsanordningarnas tillgänglighet viktiga aspekter som behöver planeras och förberedas i förväg.

Nyheter

Pressmeddelande: Fjärrvärmebranschen miljonsatsar på forskning för ett robust och hållbart energisystem

20 energiföretag satsar nu 16 miljoner kronor i det treåriga forskningsprogrammet Futureheat, som leds av Energiforsk. Flera av Sveriges bästa forskare kommer bland annat undersöka hur fjärr- och kraftvärmen kan minska elbehovet vid toppar och bli utsläppsfri.

18 mar 2025 - Värme och kyla


Energiforsk startar projektet Konkurrensen om skogsråvaran

Konkurrensen om skogen och dess restprodukter förväntas öka när allt fler sektorer ska bli fossilfria. Därför startar Energiforsk nu en andra etapp av projekt Konkurrensen om skogsråvaran.

10 mar 2025 - Energisystem


Nytt verktyg ger nätägare bättre uppfattning om solelsproduktion

Johan Lindahl på Bequerel Sweden har tagit fram ett maskininlärningsbaserat fjärranalysverktyg som kan ge nätoperatörer en bättre uppfattning om hur stor produktionen av solenergi är i ett visst område.

4 mar 2025


Stor potential för datacenter att delta på stödtjänstmarknaden

Många datacenter i Sverige står utanför Svenska kraftnäts stödtjänstmarknader, trots att de tack vare batterier skulle kunna vara aktiva. Men det finns stor potential att fler kan delta aktivt. En nyckel är ökad kunskap både hos datacentrens ägare och deras kunder, enligt en ny rapport från Energiforsk.

4 mar 2025 - Elnät


Samarbete i fokus under Speed Locals första workshoppar

Samarbete mellan kommuner, lokalt näringsliv och invånare är avgörande för att Sverige ska nå sina energi- och klimatmål. Det är en av slutsatserna från forskningsprogrammet Speed Locals inledande lokala workshoppar.

3 mar 2025 - Energisystem


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2021:790

Författare

Patrik Bennerstedt, Cathrin Åberg, Andreas Halvarsson