Rapport

Avbördningsanordningar i kallt klimat

Uppdaterad 2024-09-19 Publicerad 2021-08-23

En förutsättning vid många dammanläggningar i Sverige är att det finns avbördningskapacitet dygnet runt, året om. Det är viktigt att det finns anordningar för avbördning, att de inte fryser fast, att kapaciteten inte påverkas av till exempel is och att systemet har tillräcklig uthållighet och kan avbörda under längre tid.

 

Vid många dammanläggningar i Sverige förutsetts tillgänglig avbördningskapacitet dygnet runt, året runt. Ur ett dammsäkerhetsperspektiv är det viktigt att befintliga avbördningsanordningar finns tillgängliga och inte fryser fast, att avbördningskapaciteten inte påverkas av till exempel ispåväxt samt att avbördningssystemet har tillräcklig uthållighet och kan avbörda under längre tid.  

Här beskrivs dammsäkerhetsaspekter förknippade med avbördning i kallt klimat samt ger funktionsbeskrivningar och drifterfarenheter av i Sverige vanligt förekommande system för isfrihållning och uppvärmning av utskovsluckor.

Vinterspill är absolut ingen omöjlighet men det är arbetskrävande, speciellt om det är långvarigt. Det mest arbetskrävande momentet är att hantera ispåväxt på grund av vattendimma.

För isfrihållning, även kallat vakhållning, bedöms mekaniska system vara att föredra på grund av bättre driftsäkerhet och arbetsmiljö samt lägre driftkostnader i jämförelse med strålvärmare. Vid vissa anläggningar fungerar mekaniska system dock inte tillfredsställande och då återstår i princip endast strålvärmare som alternativ för att säkerställa att utskovsluckor inte utsätts för islast.

För falsvärme bedöms cirkulerande glykol vara att föredra. Värmekabel kan vara ett alternativ, främst för mindre utskov. Luftfalsvärme kan vara lämpligt för situationer då ingjutna delar behöver bilas upp för att åtgärda fel på annat system.

För att kunna hantera situationer då fel uppstår är tillgång till reservdelar och möjlighet att komplettera system som ska säkerställa avbördningsanordningarnas tillgänglighet viktiga aspekter som behöver planeras och förberedas i förväg.

Nyheter

Insektsangrepp från snytbaggen kan minskas med bioaska

Försök i fält visar att bioaska minskar snytbaggegnag på nyplanterad gran. Maria Greger på Stockholms universitet har nu genomfört ytterligare en studie som visar att snytbaggar undviker nyplanterade granplantor som fått en giva bioaska.

13 jun 2025


Pressmeddelande: Hälften av Sveriges elproduktion blir väderberoende om tio år

Nästan all ny elproduktion som byggs de kommande åren kommer vara landbaserad vindkraft och solel. Det innebär att om industrins efterfrågan av el ökar kraftigt kommer hälften av all el vara väderberoende 2035. Samtidigt kommer elpriserna variera mer än i dag, enligt en ny rapport från Energiforsk.

21 maj 2025 - Energisystem


Havsbaserad vindkraft bör satsa allt på vätgas – eller allt på el

Havsbaserade vindparker bör välja – använd hela parkens kapacitet till att producera vätgas och avstå från att leverera el, eller skippa vätgas helt. För landbaserad vindkraft bör 30–40 procent av kapaciteten vikas för vätgas.

16 maj 2025 - Energisystem


Säkerhet och dimensionering för betongdammar i nya Eurokoden

Den andra generationens Eurokod utvecklas just nu och kommer senast 2028 att ersätta den första. Mikael Hallgren och Fredrik Stenesand på Tyréns har i ett projekt undersökt skillnaderna mellan den första generationens Eurokod och den kommande generationen avseende betongdammar.

12 maj 2025


Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2021:790

Författare

Patrik Bennerstedt, Cathrin Åberg, Andreas Halvarsson