Rapport

Geotekniska undersökningsmetoder av fyllningsdammar

Uppdaterad 2024-09-19 Publicerad 2022-12-21

Föreliggande rapport belyser konventionella geotekniska undersöknings- och provtagningsmetoder som kan användas vid undersökningar av fyllningsdammar. Rapporten utgår från Geoteknisk fälthandbok (SGF Rapport 1:2013), utgiven av Svenska Geotekniska Föreningen, där de geotekniska undersökningsmetoder som används i Sverige beskrivs i detalj.

Dock är inte alla metoder som beskrivs i fälthandboken applicerbara i fyllningsdammar; en del fungerar, medan vissa är rent av skadliga för dammen. Alla geotekniska undersökningar innebär ett ingrepp i fyllningsdammens struktur och bär därför med sig mer eller mindre stora risker. 

Undersökningsmetoderna beskrivs översiktligt i rapporten, med en kort sammanfattning av specifika för- och nackdelar i relation till fyllningsdammar. Metodernas lämplighet varierar beroende på de olika zonerna i dammen på grund av metodernas variation i nerträngningsförmåga, noggrannhetsnivå, samt risk för skador. Därför är även riskanalys, analys av felmoder och återställning efter geotekniska undersökningar centrala kapitel i denna rapport.

Nyheter

Prognosmetoder bidrar till att ersätta elnätsförstärkningar med flexibilitet

Elnätsföretag bör standardisera och digitalisera insamling av data för att ta fram bättre nätutvecklingsplaner. Dessutom är det en fördel om företagen utvecklar olika prognosmetoder för att få bättre koll på hur stort behovet av flexibilitet är. Det kan öppna för att skjuta upp nätförstärkningar och i stället skapa flexibilitetstjänster.

11 nov 2024 - Elnät


Så kan utrivning av dammar återställa vattendrag

Allt fler dammar kommer demonteras, i takt med att vattenkraftens omprövningar blir verklighet. Energiforsks nya rapport ”Utrivning av dammar” tar bland annat upp risker vid utrivningar, och den rekommenderar att man ska sträva efter att återställa landskapet till så naturliga förhållanden som möjligt.

25 okt 2024 - Vattenkraft


Elnätstariffer, flexmarknader och villkorade avtal kan stärka elnätet

En kombination av nya elnätstariffer, flexibilitetsmarknader och villkorade avtal kan skapa ett elnät som är bättre anpassat för Sveriges framtida behov. Nya typer av prismodeller kan minska belastningen på elnätet när den som är som störst, visar rapporten Elnätens prismodeller.

14 okt 2024 - Elnät


Nya ordföranden: Askan en hållbar resurs

– Vi måste jobba mer med energieffektivisering och resursplanering. Vi behöver inkludera askorna i det tänket. Branschen måste visa på att vi kan minska råvaruåtgången och hushålla med våra resurser, säger Åsa Benckert på Umeå Energi som tar över som ordförande i Askprogrammet

14 okt 2024


Ökad efterfrågan på biobränsle – vad händer i vinter och på lång sikt?

"Vi bedömer att politiska beslut har stor påverkan, inte minst från EU. Det gäller till exempel förnybarhetsdirektivet som nu är under implementering i Sverige."

26 sep 2024 - Värme och kyla


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2022:905

Författare

Pär Axelsson, Isabel Jantzer, Lena Mörén