Rapport

Geotekniska undersökningsmetoder av fyllningsdammar

Uppdaterad 2024-07-11 Publicerad 2022-12-21

Föreliggande rapport belyser konventionella geotekniska undersöknings- och provtagningsmetoder som kan användas vid undersökningar av fyllningsdammar. Rapporten utgår från Geoteknisk fälthandbok (SGF Rapport 1:2013), utgiven av Svenska Geotekniska Föreningen, där de geotekniska undersökningsmetoder som används i Sverige beskrivs i detalj.

Dock är inte alla metoder som beskrivs i fälthandboken applicerbara i fyllningsdammar; en del fungerar, medan vissa är rent av skadliga för dammen. Alla geotekniska undersökningar innebär ett ingrepp i fyllningsdammens struktur och bär därför med sig mer eller mindre stora risker. 

Undersökningsmetoderna beskrivs översiktligt i rapporten, med en kort sammanfattning av specifika för- och nackdelar i relation till fyllningsdammar. Metodernas lämplighet varierar beroende på de olika zonerna i dammen på grund av metodernas variation i nerträngningsförmåga, noggrannhetsnivå, samt risk för skador. Därför är även riskanalys, analys av felmoder och återställning efter geotekniska undersökningar centrala kapitel i denna rapport.

Nyheter

Fastighetsbolag positiva till mer efterfrågeflexibilitet i fjärrvärmenätet

Kunder ställer sig positiva till att hålla nere effektbehovet när fjärrvärmenätet är ansträngt, alltså bidra med efterfrågeflexibilitet. I ett Energiforskprojekt lades tre erbjudanden fram – alla upplevdes relevanta.

2 jul 2024


Vertikala dubbelsidiga paneler för agrivoltaics

På Kärrbo prästgård i Västerås pågår ett forskningsprojekt om agrivoltaics, det vill säga jordbruk och solenergi i kombination, sedan 2020. Det tyska företaget Next2Sun har levererat de dubbelsidiga vertikala solcellspanelerna.

24 jun 2024


Kunskap som främjar solel i Sverige

Solve är ett kompetenscentrum som stöds av Energimyndigheten. Centret bygger på samverkan mellan sex svenska universitet samt cirka 50 företag och organisationer. SOLVE är nu inne på sitt tredje år.

20 jun 2024


Nytt projekt undersöker PD-aktivitet i elnätet: ”Kan handla om miljardbelopp i besparingar för svenska elnätsägare”

50 000 svenska nätstationer kan drabbas av förtida funktionsfel orsakade av elektriska urladdningar, partial discharge, PD. Ett Energiforskprojekt ska undersöka grundorsakerna till PD-aktivitet, varför det är så utbrett och vad som kan göras för att förebygga det i framtiden.

14 jun 2024 - Elnät


Rekommendationer för hantering av övertoner från sol- och vindkraft

För att nyanslutningen av sol- och vindkraft inte ska försämra elkvaliteten betonar en ny rapport behovet av korrekt tillämpning av metoder för att studera och följa upp övertoner. Mer forskning behövs, särskilt kring emissioner från solomriktare och vindkraftverk för att förbättra tillförlitligheten vid beräkning av övertonsnivåerna.

10 jun 2024 - Elnät


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2022:905

Författare

Pär Axelsson, Isabel Jantzer, Lena Mörén