Rapport

Nödöppning av utskovsluckor

Uppdaterad 2024-09-19 Publicerad 2022-11-14

I en situation då ordinarie manövreringssystem inte är tillgängligt finns olika möjligheter att manövrera en utskovslucka. Den här rapporten handlar om nödöppning av utskovsluckor och ger vägledning till hur den typen av system kan implementeras.

Om fel uppstår på sådant sätt att linor, kuggstänger eller hydraulcylindrar inte fungerar, kan system för ”nödöppning” användas. I rapporten beskrivs några erfarenheter från när de har använts samt ge vägledning till hur systemen kan implementeras, vad som kan behöva förberedas och vilka förutsättningar som krävs.

Kravställning för nödöppningssystem bör fastslås från en anläggningsspecifik behovsanalys där bland annat manövertid (tid från att fel upptäckts till att avbördning säkerställs), manöverkraft, manövreringsutrymme, risker vid oavsiktlig stängning samt stängning av utskovslucka som har nödöppnats beaktas.

Andra viktiga aspekter kan vara framkomlighet (inklusive bärighet), förberedelser, personsäkerhet, underhåll, instruktioner och kostnader. Verifikationstest bör genomföras och dokumenteras för system som planeras att användas för nödöppning av utskovslucka. Den typen av sällan (eller aldrig) använda system riskerar att drabbas av eftersatt underhåll.

Den typ av system för nödöppning av utskovsluckor som har diskuterats mest i Sverige är lyft med mobilkran. I jämförelse med andra typer av system är bedömningen att mobilkranar är det generellt minst säkra alternativet. Externa spel, drakryggar eller stegmatare kan ge ett helt separat manövreringssystem som inte nyttjar vare sig ordinarie systems komponenter, infästningar eller kraftförsörjning. Investeringskostnaden är dock relativt hög.

Nyheter

Prognosmetoder bidrar till att ersätta elnätsförstärkningar med flexibilitet

Elnätsföretag bör standardisera och digitalisera insamling av data för att ta fram bättre nätutvecklingsplaner. Dessutom är det en fördel om företagen utvecklar olika prognosmetoder för att få bättre koll på hur stort behovet av flexibilitet är. Det kan öppna för att skjuta upp nätförstärkningar och i stället skapa flexibilitetstjänster.

11 nov 2024 - Elnät


Så kan utrivning av dammar återställa vattendrag

Allt fler dammar kommer demonteras, i takt med att vattenkraftens omprövningar blir verklighet. Energiforsks nya rapport ”Utrivning av dammar” tar bland annat upp risker vid utrivningar, och den rekommenderar att man ska sträva efter att återställa landskapet till så naturliga förhållanden som möjligt.

25 okt 2024 - Vattenkraft


Elnätstariffer, flexmarknader och villkorade avtal kan stärka elnätet

En kombination av nya elnätstariffer, flexibilitetsmarknader och villkorade avtal kan skapa ett elnät som är bättre anpassat för Sveriges framtida behov. Nya typer av prismodeller kan minska belastningen på elnätet när den som är som störst, visar rapporten Elnätens prismodeller.

14 okt 2024 - Elnät


Nya ordföranden: Askan en hållbar resurs

– Vi måste jobba mer med energieffektivisering och resursplanering. Vi behöver inkludera askorna i det tänket. Branschen måste visa på att vi kan minska råvaruåtgången och hushålla med våra resurser, säger Åsa Benckert på Umeå Energi som tar över som ordförande i Askprogrammet

14 okt 2024


Ökad efterfrågan på biobränsle – vad händer i vinter och på lång sikt?

"Vi bedömer att politiska beslut har stor påverkan, inte minst från EU. Det gäller till exempel förnybarhetsdirektivet som nu är under implementering i Sverige."

26 sep 2024 - Värme och kyla


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2022:897

Författare

Patrik Bennerstedt, Love Ekström, Andreas Halvarsson, Håkan Bond