Rapport

Nödöppning av utskovsluckor

Uppdaterad 2024-09-19 Publicerad 2022-11-14

I en situation då ordinarie manövreringssystem inte är tillgängligt finns olika möjligheter att manövrera en utskovslucka. Den här rapporten handlar om nödöppning av utskovsluckor och ger vägledning till hur den typen av system kan implementeras.

Om fel uppstår på sådant sätt att linor, kuggstänger eller hydraulcylindrar inte fungerar, kan system för ”nödöppning” användas. I rapporten beskrivs några erfarenheter från när de har använts samt ge vägledning till hur systemen kan implementeras, vad som kan behöva förberedas och vilka förutsättningar som krävs.

Kravställning för nödöppningssystem bör fastslås från en anläggningsspecifik behovsanalys där bland annat manövertid (tid från att fel upptäckts till att avbördning säkerställs), manöverkraft, manövreringsutrymme, risker vid oavsiktlig stängning samt stängning av utskovslucka som har nödöppnats beaktas.

Andra viktiga aspekter kan vara framkomlighet (inklusive bärighet), förberedelser, personsäkerhet, underhåll, instruktioner och kostnader. Verifikationstest bör genomföras och dokumenteras för system som planeras att användas för nödöppning av utskovslucka. Den typen av sällan (eller aldrig) använda system riskerar att drabbas av eftersatt underhåll.

Den typ av system för nödöppning av utskovsluckor som har diskuterats mest i Sverige är lyft med mobilkran. I jämförelse med andra typer av system är bedömningen att mobilkranar är det generellt minst säkra alternativet. Externa spel, drakryggar eller stegmatare kan ge ett helt separat manövreringssystem som inte nyttjar vare sig ordinarie systems komponenter, infästningar eller kraftförsörjning. Investeringskostnaden är dock relativt hög.

Nyheter

Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Avbördningssäkerhet i Norden

Dammar måste kunna avbörda överskottsvatten på ett säkert sätt vid högflödessituationer. I det nordiska klimatet är avbördningssäkerhet en central fråga för samtliga anläggningar, oavsett orsaken till avbördningsbehovet. James Yang på Vattenfall och KTH har vidareutvecklat och med hjälp av kollegor utvärderat två olika typer av pianotangentutskov som kan förbättra avbördningssäkerheten.

16 apr 2025


”Tydliggör vad som är statens och marknadsaktörernas roller”

Statens inblandning i elmarknaden har ökat på senare år, efter att har växlat genom historien. Den slutsatsen drar professor emeritus Lars Bergman, som släppt en rapport i ämnet. Staten bör besluta om krav på egenskaper för elsystemet, medan kraftföretagen beslutar om val av kraftslag och dimensionering av kraftverk, skriver han.

15 apr 2025 - Energisystem


Vattenkraftens FoU-dagar 2025

Årets FoU-dagar genomfördes den 18-19 mars i Uppsala. Ett drygt hundratal deltagare lyssnade på föreläsningar och deltog i paneldiskussioner.

14 apr 2025


Pressmeddelande: Fjärrvärmebranschen miljonsatsar på forskning för ett robust och hållbart energisystem

20 energiföretag satsar nu 16 miljoner kronor i det treåriga forskningsprogrammet Futureheat, som leds av Energiforsk. Flera av Sveriges bästa forskare kommer bland annat undersöka hur fjärr- och kraftvärmen kan minska elbehovet vid toppar och bli utsläppsfri.

18 mar 2025 - Värme och kyla


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2022:897

Författare

Patrik Bennerstedt, Love Ekström, Andreas Halvarsson, Håkan Bond