Om fel uppstår på sådant sätt att linor, kuggstänger eller hydraulcylindrar inte fungerar, kan system för ”nödöppning” användas. I rapporten beskrivs några erfarenheter från när de har använts samt ge vägledning till hur systemen kan implementeras, vad som kan behöva förberedas och vilka förutsättningar som krävs.
Kravställning för nödöppningssystem bör fastslås från en anläggningsspecifik behovsanalys där bland annat manövertid (tid från att fel upptäckts till att avbördning säkerställs), manöverkraft, manövreringsutrymme, risker vid oavsiktlig stängning samt stängning av utskovslucka som har nödöppnats beaktas.
Andra viktiga aspekter kan vara framkomlighet (inklusive bärighet), förberedelser, personsäkerhet, underhåll, instruktioner och kostnader. Verifikationstest bör genomföras och dokumenteras för system som planeras att användas för nödöppning av utskovslucka. Den typen av sällan (eller aldrig) använda system riskerar att drabbas av eftersatt underhåll.
Den typ av system för nödöppning av utskovsluckor som har diskuterats mest i Sverige är lyft med mobilkran. I jämförelse med andra typer av system är bedömningen att mobilkranar är det generellt minst säkra alternativet. Externa spel, drakryggar eller stegmatare kan ge ett helt separat manövreringssystem som inte nyttjar vare sig ordinarie systems komponenter, infästningar eller kraftförsörjning. Investeringskostnaden är dock relativt hög.