Rapport

Nödöppning av utskovsluckor

Uppdaterad 2024-08-28 Publicerad 2022-11-14

I en situation då ordinarie manövreringssystem inte är tillgängligt finns olika möjligheter att manövrera en utskovslucka. Den här rapporten handlar om nödöppning av utskovsluckor och ger vägledning till hur den typen av system kan implementeras.

Om fel uppstår på sådant sätt att linor, kuggstänger eller hydraulcylindrar inte fungerar, kan system för ”nödöppning” användas. I rapporten beskrivs några erfarenheter från när de har använts samt ge vägledning till hur systemen kan implementeras, vad som kan behöva förberedas och vilka förutsättningar som krävs.

Kravställning för nödöppningssystem bör fastslås från en anläggningsspecifik behovsanalys där bland annat manövertid (tid från att fel upptäckts till att avbördning säkerställs), manöverkraft, manövreringsutrymme, risker vid oavsiktlig stängning samt stängning av utskovslucka som har nödöppnats beaktas.

Andra viktiga aspekter kan vara framkomlighet (inklusive bärighet), förberedelser, personsäkerhet, underhåll, instruktioner och kostnader. Verifikationstest bör genomföras och dokumenteras för system som planeras att användas för nödöppning av utskovslucka. Den typen av sällan (eller aldrig) använda system riskerar att drabbas av eftersatt underhåll.

Den typ av system för nödöppning av utskovsluckor som har diskuterats mest i Sverige är lyft med mobilkran. I jämförelse med andra typer av system är bedömningen att mobilkranar är det generellt minst säkra alternativet. Externa spel, drakryggar eller stegmatare kan ge ett helt separat manövreringssystem som inte nyttjar vare sig ordinarie systems komponenter, infästningar eller kraftförsörjning. Investeringskostnaden är dock relativt hög.

Nyheter

Pressmeddelande: Så kan elnätsavgifterna hållas nere och investeringarna i elnätet öka

Utgå från inflationen i stället för byggkostnadsindex och sätt en långsiktig i stället för varierande kalkylränta. De rekommendationerna får Energimarknadsinspektionen i en ny rapport från Energiforsk. Resultatet skulle bli långsammare ökning av elnätsavgifterna och ökade incitament att bygga ut Sveriges elnät.

26 aug 2024


Elin leder forskning kring massabruk

Elin Andersson, processingenjör på Billerud i Gävle, är ny ordförande i Energiforsks Skogsindustriella program. Nyckelfrågor inom forskningen handlar om energieffektivisering, färre fossila kemikalier i driften och hur man kan ta tillvara på biprodukter från papperstillverkningen.

15 aug 2024


Fastighetsbolag positiva till mer efterfrågeflexibilitet i fjärrvärmenätet

Kunder ställer sig positiva till att hålla nere effektbehovet när fjärrvärmenätet är ansträngt, alltså bidra med efterfrågeflexibilitet. I ett Energiforskprojekt lades tre erbjudanden fram – alla upplevdes relevanta.

2 jul 2024


Vertikala dubbelsidiga paneler för agrivoltaics

På Kärrbo prästgård i Västerås pågår ett forskningsprojekt om agrivoltaics, det vill säga jordbruk och solenergi i kombination, sedan 2020. Det tyska företaget Next2Sun har levererat de dubbelsidiga vertikala solcellspanelerna.

24 jun 2024


Kunskap som främjar solel i Sverige

Solve är ett kompetenscentrum som stöds av Energimyndigheten. Centret bygger på samverkan mellan sex svenska universitet samt cirka 50 företag och organisationer. SOLVE är nu inne på sitt tredje år.

20 jun 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2022:897

Författare

Patrik Bennerstedt, Love Ekström, Andreas Halvarsson, Håkan Bond