Rapport

Economy-wide Analysis of Swedish Nuclear Power and Electricity Certificates

Uppdaterad 2024-11-19 Publicerad 2020-09-14

Här analyseras svensk energi- och klimatpolitik i ett övergripande perspektiv. Grundtanken har varit att studera hur ekonomins alla marknader anpassar sig till olika policy-förändringar.

Forskarna har använt en beräkningsbar allmän jämviktsmodell på konsekvenserna av minskad kärnkraftskapacitet och klimatpolitik, och gjort en samhällsekonomisk lönsamhetsbedömning för att belysa elcertifikatens samhällsekonomiska intäkter och kostnader. I båda fallen betraktas en liten öppen ekonomi med fungerande konkurrensmarknader.

Resultaten visar att en nedskalning av kärnkraften kostar ungefär en procent av BNP per år. Att ”gå före” i klimatpolitiken ger också betydande kostnader. Att avstå ifrån att införa elcertifikatssystemet hade sparat, sett över hela ekonomin, i storleksordningen 10 miljarder. En viktig del har varit att studera fördelningseffekter. Resultaten visar att det går att utforma klimatpolitiken så att den inte främst drabbar låginkomsttagare via kompenserande transfereringar. Till stöd för analysen har forskarna också detaljstuderat hur de svenska hushållen påverkas av elprishöjningar.

Nyheter

Drönarfotografering ger exaktare mätresultat av bergnivån i dammar

Undersökningar av älvfåror i dammar är en utmaning, men att fota med drönare kan ge mer exakta resultat av bergnivåer än traditionella metoder. Det minskar risken för oväntade problem när dammar och kraftverk ska byggas om, enligt rapporten Bergkvalitet i älvfåror.

17 feb 2025 - Vattenkraft


Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag leder till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster

Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag kan leda till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster för båda parter. Det är viktigt med öppen kommunikation och att våga testa nya lösningar som avgörande för att framgångsrikt implementera teknisk samoptimering av energisystem.

12 feb 2025 - Värme och kyla


Domstolarnas krav blir avgörande för vattenkraftens reglerförmåga

Vattenkraftens miljöanpassningsåtgärder som miljödomstolarna ska besluta om kan få stor betydelse för hela energisystemet. I ett analyserat scenario i projektet ”Hållbar vattenkraft i framtidens energisystem” bedöms påverkan bli relativt liten, men om domstolarna ställer stränga krav kan både produktionen och reglerförmågan påverkas väsentligt.

10 feb 2025 - Vattenkraft


Exergigemenskaper bidrar till ett resurseffektivt energisystem

Genom att inkludera exergi (energikvalitet) i analysen av energisystemets utformning, kan högre resurseffektivitet i framtida energisystem uppnås. En analytisk metod har utvecklats för att analysera exergiverkningsgrad i kombination med självförsörjandegrad och självkonsumtion av lokalt tillförd energi.

6 feb 2025 - Värme och kyla


Vindkraften bidrar allt mer till spänningsstabilisering

Tidiga generationer av vindkraftparker kunde inte bidra med spänningsstabilisering, men den vindkraft som byggs i dag kan göra det. Det är en av slutsatserna i rapporten Vindkraftens bidrag till spänningsstabilitet, som finansierats av Svensk Vindenergi.

31 jan 2025 - Sol och vind


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2020:685

Författare

Bengt Kriström, Chris Boehringer, Per-Olov Johansson, Chandra Kiran and Xiao Hua