Rapport

Kategorisering av elkunder utifrån förbrukarprofil

Uppdaterad 2025-02-19 Publicerad 2017-03-01

Kundkategorisering har tidigare inneburit att kategorisera efter säkringsstorlek, SNI-kod, typ av hushåll, förväntad årsförbrukning eller genom det faktiska förbrukningsmönstret. Numera finns det flera kalenderår med timupplöst förbrukningsdata, vilket gör det möjligt att kategorisera kunderna på andra sätt. Det blir också enklare att identifiera nya och smarta nätapplikationer som energilager, egenproduktion och efterfrågeflexibilitet, det vill säga kunder som anpassar sin förbrukning efter priset.

Här har faktiska timmätvärden mätts för enskilda kunder från fem olika nätkoncessionsområden, sammanlagt cirka 150 000 kunder. Resultaten visar att kategorisering med flera nyckeltal samtidigt inte nödvändigtvis ger ett bättre svar och att de flesta nyckeltal uppvisar låg korrelation med varandra. För de flesta nyckeltal skiljer sig kategoriseringen ganska mycket från år till år men en kombination av nyckeltal kan ge förfinad kännedom om särskilda egenskaper hos en kund. Studien visar också att många kunder är förhållandevis lika varandra, men att ett stort antal också är mer säregna. Dagens metodik för typkurvor, som bygger på antagandet om att en kundkategori är homogen och kan representeras av en typkurva, måste därför ifrågasättas.

Nyheter

Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nu på engelska: Magnetism kopplas till svetsproblem i fjärrvärmesystem

Flera fjärrvärmebolag har upplevt en större mängd defekter i svetsfogar på fjärrvärmerören jämfört med för ett par år sedan. Forskning visar att problemet har att göra med ökad magnetism i rören. I projekten Svetsbarhet av fjärrvärmeapplikationer etapp 1 och 2, har forskare funnit starka indikationer på att det beror på otillräcklig avmagnetisering av stålrören efter tillverkning. Nu finns rapporterna även på engelska.

30 apr 2025 - Värme och kyla


Vattenkraftens uthållighet: 80% produktion under kritiska veckor

Svensk vattenkraft har potential att producera på cirka 80% av sin tillgängliga kapacitet under 1–3 veckor, vilket motsvarar ungefär hälften av toppbehovet. Det visar en ny studie från Chalmers som ger oss en djupare förståelse för vattenkraftens förmåga att hantera perioder med hög efterfrågan och låg vindkraftproduktion.

28 apr 2025


Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2017:356

Författare

Jakob Helbrink, Magnus Lindén, Martin Nilsson, Daniel Pogosjan och Jonathan Ridenour