Rapport

Kategorisering av elkunder utifrån förbrukarprofil

Uppdaterad 2025-02-19 Publicerad 2017-03-01

Kundkategorisering har tidigare inneburit att kategorisera efter säkringsstorlek, SNI-kod, typ av hushåll, förväntad årsförbrukning eller genom det faktiska förbrukningsmönstret. Numera finns det flera kalenderår med timupplöst förbrukningsdata, vilket gör det möjligt att kategorisera kunderna på andra sätt. Det blir också enklare att identifiera nya och smarta nätapplikationer som energilager, egenproduktion och efterfrågeflexibilitet, det vill säga kunder som anpassar sin förbrukning efter priset.

Här har faktiska timmätvärden mätts för enskilda kunder från fem olika nätkoncessionsområden, sammanlagt cirka 150 000 kunder. Resultaten visar att kategorisering med flera nyckeltal samtidigt inte nödvändigtvis ger ett bättre svar och att de flesta nyckeltal uppvisar låg korrelation med varandra. För de flesta nyckeltal skiljer sig kategoriseringen ganska mycket från år till år men en kombination av nyckeltal kan ge förfinad kännedom om särskilda egenskaper hos en kund. Studien visar också att många kunder är förhållandevis lika varandra, men att ett stort antal också är mer säregna. Dagens metodik för typkurvor, som bygger på antagandet om att en kundkategori är homogen och kan representeras av en typkurva, måste därför ifrågasättas.

Nyheter

Drönarfotografering ger exaktare mätresultat av bergnivån i dammar

Undersökningar av älvfåror i dammar är en utmaning, men att fota med drönare kan ge mer exakta resultat av bergnivåer än traditionella metoder. Det minskar risken för oväntade problem när dammar och kraftverk ska byggas om, enligt rapporten Bergkvalitet i älvfåror.

17 feb 2025 - Vattenkraft


Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag leder till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster

Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag kan leda till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster för båda parter. Det är viktigt med öppen kommunikation och att våga testa nya lösningar som avgörande för att framgångsrikt implementera teknisk samoptimering av energisystem.

12 feb 2025 - Värme och kyla


Domstolarnas krav blir avgörande för vattenkraftens reglerförmåga

Vattenkraftens miljöanpassningsåtgärder som miljödomstolarna ska besluta om kan få stor betydelse för hela energisystemet. I ett analyserat scenario i projektet ”Hållbar vattenkraft i framtidens energisystem” bedöms påverkan bli relativt liten, men om domstolarna ställer stränga krav kan både produktionen och reglerförmågan påverkas väsentligt.

10 feb 2025 - Vattenkraft


Exergigemenskaper bidrar till ett resurseffektivt energisystem

Genom att inkludera exergi (energikvalitet) i analysen av energisystemets utformning, kan högre resurseffektivitet i framtida energisystem uppnås. En analytisk metod har utvecklats för att analysera exergiverkningsgrad i kombination med självförsörjandegrad och självkonsumtion av lokalt tillförd energi.

6 feb 2025 - Värme och kyla


Vindkraften bidrar allt mer till spänningsstabilisering

Tidiga generationer av vindkraftparker kunde inte bidra med spänningsstabilisering, men den vindkraft som byggs i dag kan göra det. Det är en av slutsatserna i rapporten Vindkraftens bidrag till spänningsstabilitet, som finansierats av Svensk Vindenergi.

31 jan 2025 - Sol och vind


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2017:356

Författare

Jakob Helbrink, Magnus Lindén, Martin Nilsson, Daniel Pogosjan och Jonathan Ridenour