Rapport

Optimal range oil CNG-Biomethane

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2016-01-28

En nyhet på gasfordonsmarknaden är den testmetod för olja som SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut tog fram i samband med ett annat forskningsprojekt (SGC-rapport 290). Testmetoden är lättanvänd och stabil, vilket underlättar tankstationernas kvalitetsarbete, som säkerställer prestanda och körglädje för alla som använder gasdrivna fordon. Metoden gör det möjligt att mycket noggrant bestämma oljehalten. Man kan till och med skilja på olika slags motoroljor.

I och med den här rapporten har man vidareutvecklat testmetoden, och validerat den genom att analysera oljehalten i fordonsgas på 16 olika gastankställen i Sverige. Resultatet har gjort det möjligt att bestämma en rimlig kravnivå för olja i standardiseringen av fordonsgaskvalitet, till exempel i den kommande svenska standarden för fordonsgas (SS155438). Metoden kommer också att ha betydelse internationellt, eftersom det tidigare inte funnits någon validerad testmetod för provtagning och bestämning av oljehalt i fordonsgas.

Nyheter

Pressmeddelande: Hälften av Sveriges elproduktion blir väderberoende om tio år

Nästan all ny elproduktion som byggs de kommande åren kommer vara landbaserad vindkraft och solel. Det innebär att om industrins efterfrågan av el ökar kraftigt kommer hälften av all el vara väderberoende 2035. Samtidigt kommer elpriserna variera mer än i dag, enligt en ny rapport från Energiforsk.

21 maj 2025 - Energisystem


Havsbaserad vindkraft bör satsa allt på vätgas – eller allt på el

Havsbaserade vindparker bör välja – använd hela parkens kapacitet till att producera vätgas och avstå från att leverera el, eller skippa vätgas helt. För landbaserad vindkraft bör 30–40 procent av kapaciteten vikas för vätgas.

16 maj 2025 - Energisystem


Säkerhet och dimensionering för betongdammar i nya Eurokoden

Den andra generationens Eurokod utvecklas just nu och kommer senast 2028 att ersätta den första. Mikael Hallgren och Fredrik Stenesand på Tyréns har i ett projekt undersökt skillnaderna mellan den första generationens Eurokod och den kommande generationen avseende betongdammar.

12 maj 2025


Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nu på engelska: Magnetism kopplas till svetsproblem i fjärrvärmesystem

Flera fjärrvärmebolag har upplevt en större mängd defekter i svetsfogar på fjärrvärmerören jämfört med för ett par år sedan. Forskning visar att problemet har att göra med ökad magnetism i rören. I projekten Svetsbarhet av fjärrvärmeapplikationer etapp 1 och 2, har forskare funnit starka indikationer på att det beror på otillräcklig avmagnetisering av stålrören efter tillverkning. Nu finns rapporterna även på engelska.

30 apr 2025 - Värme och kyla


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2015:144

Författare

Karine Arrhenius, Nijaz Smajovic, Haleh Yaghooby, Per Klockar