Rapport

Bygga och bo primärenergiklokt

Uppdaterad 2025-01-08 Publicerad 2016-01-19

Det finns cirka 40 000 byggbodar på marknaden som alla värms upp av el. Det motsvarar ungefär elanvändningen i cirka 10 000 dåligt isolerade villor. Det finns alltså en stor möjlighet att spara energi genom att konvertera byggbodar till fjärrvärme.

Här redovisas ett demonstrationsprojekt där både byggnad och byggprocess utformas primärenergiklokt. Det omfattar både antal köpta kilowattimmar till byggnaden, men också hur denna energi har producerats och påverkat energiresursuttaget globalt.

 Resultaten visar att fjärrvärmda byggbodar kan utformas som en framtida standardprodukt och till samma kostnad som en elvärmd byggbod. Men för att säkra tillgången på energieffektivt utformade byggbodar krävs en lång framförhållning eftersom sådana bodar inte finns på lager.

 Uppmärksamheten för det här projektet har varit stor redan innan rapporten publicerades. Stockholm stad, som ingick i projektets styrgrupp, har redan fjärrvärmeuppvärmda byggbodar som en del av sitt koncept för Norra Djurgårdsstaden. Också Uppsalas stora miljöprojekt i Östra Sala Backe använder konceptet som en del i sitt arbete. Idén att använda fjärrvärmda byggbodar har alltså redan fått en viktig och betydande spridning.

 

Projektets totalkostnad: 1 840 000 kronor
Beviljade medel: 460 000 från Fjärrsyn
Övriga finansiärer: Veidekke Entreprenad AB, Cramo AB och Fortum Värme

Nyheter

Vattenkraftens uthållighet: 80% produktion under kritiska veckor

Svensk vattenkraft har potential att producera på cirka 80% av sin tillgängliga kapacitet under 1–3 veckor, vilket motsvarar ungefär hälften av toppbehovet. Det visar en ny studie från Chalmers som ger oss en djupare förståelse för vattenkraftens förmåga att hantera perioder med hög efterfrågan och låg vindkraftproduktion.

28 apr 2025


Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Avbördningssäkerhet i Norden

Dammar måste kunna avbörda överskottsvatten på ett säkert sätt vid högflödessituationer. I det nordiska klimatet är avbördningssäkerhet en central fråga för samtliga anläggningar, oavsett orsaken till avbördningsbehovet. James Yang på Vattenfall och KTH har vidareutvecklat och med hjälp av kollegor utvärderat två olika typer av pianotangentutskov som kan förbättra avbördningssäkerheten.

16 apr 2025


”Tydliggör vad som är statens och marknadsaktörernas roller”

Statens inblandning i elmarknaden har ökat på senare år, efter att har växlat genom historien. Den slutsatsen drar professor emeritus Lars Bergman, som släppt en rapport i ämnet. Staten bör besluta om krav på egenskaper för elsystemet, medan kraftföretagen beslutar om val av kraftslag och dimensionering av kraftverk, skriver han.

15 apr 2025 - Energisystem


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2013:28

Författare

Johnny Kellner, Veidekke