I Sverige finns cirka 250 000 kilometer fjärrvärmerör, varav en stor del installerades under 1960- och 70-talet. Att byta alla dessa rör skulle kosta i storleksordningen 115 miljarder kronor enligt vissa bedömningar. Idag är det svårt att göra statusbedömningar av nedgrävda fjärrvärmerör på ett kostnadseffektivt sätt. I många fall görs bedömningarna alldeles för sent då en skada redan har uppstått. Behovet av att utveckla schaktfria metoder och tekniska lösningar hos fjärrvärmeföretagen är därför stort, i Sverige och globalt. Det här projektet har syftat till att utveckla en oförstörande elektrisk och elektrokemisk mätmetod för att bedöma status på belagda fjärrvärmerör genom undersökningar på befintliga fjärrvärmeledningar.
Den oförstörande kombinerade elektriska- och elektrokemiska mätmetodiken som har provats i fält vid tio olika platser visade att mätmetodiken kan lokalisera korrosionsskador/skador på plastmantlade fjärrvärmerör.
Styrkan med den kombinerade elektriska- och elektrokemiska mätmetodiken är att den ger direkta indikationer på skador och var skadorna är placerade på fjärrvärmerörens mantelyta. Metoden är även relativ billig, enkel och antalet mätningar är få jämfört med andra oförstörande mätmetoder.