Rapport

Lättfyllnadsmaterial kring fjärrvärme- och fjärrkylaledningar

Uppdaterad 2025-01-08 Publicerad 2021-12-08

Anläggningstekniska aspekter på lättfyllnadsmaterial i form av skumglas direkt kring fjärrvärme- och fjärrkylaledningar och som återstående fyllnads­material har undersökts. Undersökningen berör själva läggningen, skumglasets egenskaper, funktionen hos systemet av ledningar och skumglas som fyllnadsmaterial. Miljö- och arbetsmiljöaspekter av användning av skumglas som fyllnadsmaterial har också undersökts.

Det bedöms att det finns en valvverkan vid packningen, då friktionskrafterna blev lägre än förväntat vid en ökning av det yttre vertikala trycket på skumglaset. Friktionskraften avtog snabbt när röret tvingades glida fram och tillbaka i fyllnadsmaterialet.

Eftersom skumglas är lättare än traditionella fyllnadsmaterial och friktionen mellan mantel och skumglas minskar med tiden, så blir friktionslängder och glidzoner längre. Beräkningar visar att säkerheten mot instabilitet (uppböj­ning ur marken) hos fjärrvärmeledningarna minskar radikalt då endast skumglas används som fyllnadsmaterial i stället för traditionella massor.

Skumglasets ledningsförmåga är tio gånger lägre än den för sand eller kross­material, vilket har en mycket positiv inverkan på förluster från ledningarna.

Miljö- och arbetsmiljöaspekter av användningen av skumglas som fyllnads­material har undersökts. Skumglaset, som tillverkas av återvunnet förpack­nings­glas, är inert och kemiskt stabilt. Skumglasets innehåll av tungmetaller ligger under tillåtna gränsvärden för användning i väg. Vid utlakning av tungmetaller har inga mätbara mängder påvisats. Damm från skumglas innehåller huvudsakligen icke-kristallina glaspartiklar och en liten del kristallina kiselkarbidpartiklar. Inga andra hälsovådliga ämnen har hittats. Arbetsmiljöverkets gränsvärden för oorganiskt damm i inandningsluft bör följas.

Nyheter

Säkerhet och dimensionering för betongdammar i nya Eurokoden

Den andra generationens Eurokod utvecklas just nu och kommer senast 2028 att ersätta den första. Mikael Hallgren och Fredrik Stenesand på Tyréns har i ett projekt undersökt skillnaderna mellan den första generationens Eurokod och den kommande generationen avseende betongdammar.

12 maj 2025


Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nu på engelska: Magnetism kopplas till svetsproblem i fjärrvärmesystem

Flera fjärrvärmebolag har upplevt en större mängd defekter i svetsfogar på fjärrvärmerören jämfört med för ett par år sedan. Forskning visar att problemet har att göra med ökad magnetism i rören. I projekten Svetsbarhet av fjärrvärmeapplikationer etapp 1 och 2, har forskare funnit starka indikationer på att det beror på otillräcklig avmagnetisering av stålrören efter tillverkning. Nu finns rapporterna även på engelska.

30 apr 2025 - Värme och kyla


Vattenkraftens uthållighet: 80% produktion under kritiska veckor

Svensk vattenkraft har potential att producera på cirka 80% av sin tillgängliga kapacitet under 1–3 veckor, vilket motsvarar ungefär hälften av toppbehovet. Det visar en ny studie från Chalmers som ger oss en djupare förståelse för vattenkraftens förmåga att hantera perioder med hög efterfrågan och låg vindkraftproduktion.

28 apr 2025


Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2021:818

Författare

Jan Henrik Sällström