Rapport

Uppföljning värmelager i bergrum

Uppdaterad 2025-01-08 Publicerad 2024-11-25

Projektet har följt konverteringen av tre före detta oljebergrum i Västerås till ett storskaligt värmelager för fjärr-värme; från tidiga förstudier och fram till idrifttagning. Projektet har tagit vara på en unik möjlighet att planera och instrumentera lagret för att kunna göra en noggrann uppföljning. Fokus har varit att följa upp stratifiering (temperaturprofil) och värmeförluster samt samla upp de erfarenheter som Mälarenergi skaffat sig i genomförandet av detta projekt.

Projektet har tagit vara på en unik möjlighet att planera och instrumentera lagret för att kunna göra en noggrann uppföljning. Fokus har varit att följa upp stratifiering (temperaturprofil) och värmeförluster samt samla upp de erfarenheter som Mälarenergi skaffat sig i genomförandet av detta projekt.

Temperaturgivare installerats på ställen i bergrummet där Mälarenergi saknar egen instrumentering;  fem temperaturgivare har placerats i ett 10 m djupt borrhål i bergväggen och 25 temperaturgivare har sänkts ned i ”motsatt” ände från Mälarenergis mätinstrument.

Rapporten beskriver även hur genomförandet av konverteringen gått till, som exempelvis öppnande av bergrummen, sanering av oljerester, vattenkvalitet, installationer och tekniskt utförande.

Trots förseningar i konvertering och sanering av bergrummen kunde laddning av bergrummen inledas i maj 2024. Rapporten innehåller därför även några analyser av tidig drift. Ett signifikant resultat är att temperaturskiktningen längs hela lagret visat sig hålla mycket bra. Värmeförlusterna har, som väntat, varit höga så här i startskedet, men temperaturnivån har ändå hållit väl under den studerade perioden.

Nyheter

Exergigemenskaper bidrar till ett resurseffektivt energisystem

Genom att inkludera exergi (energikvalitet) i analysen av energisystemets utformning, kan högre resurseffektivitet i framtida energisystem uppnås. En analytisk metod har utvecklats för att analysera exergiverkningsgrad i kombination med självförsörjandegrad och självkonsumtion av lokalt tillförd energi.

6 feb 2025 - Värme och kyla


Vindkraften bidrar allt mer till spänningsstabilisering

Tidiga generationer av vindkraftparker kunde inte bidra med spänningsstabilisering, men den vindkraft som byggs i dag kan göra det. Det är en av slutsatserna i rapporten Vindkraftens bidrag till spänningsstabilitet, som finansierats av Svensk Vindenergi.

31 jan 2025 - Sol och vind


”Livstidsförlängning av kärnkraft behöver diskuteras mer”

Det var fullsatt när Energiforsk arrangerade konferensen Life After 60 – Long Term Operation of Nuclear Power i förra veckan. Vikten av livstidsförlängning, behovet av kompetens och varför gröna politiker ser att kärnkraften behövs var tre frågor som fick genomslag.

28 jan 2025 - Kärnkraft


Kompetens för framtiden

Jasmina Toromanovic har alltid varit intresserad av teknik och valde därför att bli ingenjör. Idag forskar Jasmina om dammkonstruktioner på LTU och dessutom arbetar hon som utbildningsledare för det nya civilingenjörsprogrammet Samhällsbyggnadsteknik. Jasmina vill inspirera unga att satsa på ingenjörsyrket!

20 jan 2025


Industrin behöver fördubbling av landbaserad vindkraft till 2035

Landbaserad vindkraft behöver fördubblas till 2035 om industrins elbov till dess ska klaras. Det har både forskare från Quantified Carbon och Chalmers kommit fram till i ett Nepp-projekt, som redovisades på Fossilfritt Sveriges seminarium i fredags.

20 jan 2025


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2024-1054

Författare

Ulrika Sagebrand, Christoffer Nordström, Björn Widarsson