Rapport

Uppföljning värmelager i bergrum

Uppdaterad 2024-11-27 Publicerad 2024-11-25

Projektet har följt konverteringen av tre före detta oljebergrum i Västerås till ett storskaligt värmelager för fjärr-värme; från tidiga förstudier och fram till idrifttagning. Projektet har tagit vara på en unik möjlighet att planera och instrumentera lagret för att kunna göra en noggrann uppföljning. Fokus har varit att följa upp stratifiering (temperaturprofil) och värmeförluster samt samla upp de erfarenheter som Mälarenergi skaffat sig i genomförandet av detta projekt.

Projektet har tagit vara på en unik möjlighet att planera och instrumentera lagret för att kunna göra en noggrann uppföljning. Fokus har varit att följa upp stratifiering (temperaturprofil) och värmeförluster samt samla upp de erfarenheter som Mälarenergi skaffat sig i genomförandet av detta projekt.

Temperaturgivare installerats på ställen i bergrummet där Mälarenergi saknar egen instrumentering;  fem temperaturgivare har placerats i ett 10 m djupt borrhål i bergväggen och 25 temperaturgivare har sänkts ned i ”motsatt” ände från Mälarenergis mätinstrument.

Rapporten beskriver även hur genomförandet av konverteringen gått till, som exempelvis öppnande av bergrummen, sanering av oljerester, vattenkvalitet, installationer och tekniskt utförande.

Trots förseningar i konvertering och sanering av bergrummen kunde laddning av bergrummen inledas i maj 2024. Rapporten innehåller därför även några analyser av tidig drift. Ett signifikant resultat är att temperaturskiktningen längs hela lagret visat sig hålla mycket bra. Värmeförlusterna har, som väntat, varit höga så här i startskedet, men temperaturnivån har ändå hållit väl under den studerade perioden.

Nyheter

Mer väderberoende produktion kräver åtgärder för att behålla stabilt elsystem

Mer väderberoende elproduktion innebär stora utmaningar för Sveriges elnät. Men de går att hantera med bland annat kraftelektronik, ekonomiska incitament för ökad nätstabilitet och ändrat regelverk, enligt Energiforsks rapport Störningstålighet.

25 nov 2024 - Elnät


Prognosmetoder bidrar till att ersätta elnätsförstärkningar med flexibilitet

Elnätsföretag bör standardisera och digitalisera insamling av data för att ta fram bättre nätutvecklingsplaner. Dessutom är det en fördel om företagen utvecklar olika prognosmetoder för att få bättre koll på hur stort behovet av flexibilitet är. Det kan öppna för att skjuta upp nätförstärkningar och i stället skapa flexibilitetstjänster.

11 nov 2024 - Elnät


Så kan utrivning av dammar återställa vattendrag

Allt fler dammar kommer demonteras, i takt med att vattenkraftens omprövningar blir verklighet. Energiforsks nya rapport ”Utrivning av dammar” tar bland annat upp risker vid utrivningar, och den rekommenderar att man ska sträva efter att återställa landskapet till så naturliga förhållanden som möjligt.

25 okt 2024 - Vattenkraft


Elnätstariffer, flexmarknader och villkorade avtal kan stärka elnätet

En kombination av nya elnätstariffer, flexibilitetsmarknader och villkorade avtal kan skapa ett elnät som är bättre anpassat för Sveriges framtida behov. Nya typer av prismodeller kan minska belastningen på elnätet när den som är som störst, visar rapporten Elnätens prismodeller.

14 okt 2024 - Elnät


Nya ordföranden: Askan en hållbar resurs

– Vi måste jobba mer med energieffektivisering och resursplanering. Vi behöver inkludera askorna i det tänket. Branschen måste visa på att vi kan minska råvaruåtgången och hushålla med våra resurser, säger Åsa Benckert på Umeå Energi som tar över som ordförande i Askprogrammet

14 okt 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2024-1054

Författare

Ulrika Sagebrand, Christoffer Nordström, Björn Widarsson