År 2023 transporterades totalt drygt 20 200 lekvandrande ålar förbi kraftverken i Göta älv, Motala ström, Lagan och Ätran. Samma typ av åtgärd i samma vattendrag genomfördes 2022. Då blev resultatet drygt 18 900 ålar.
I Göta älv, Motala ström och Lagan anlitar programmet befintliga fiskare i sjön uppströms för att samla upp ål. I Ätran finns det fasta fångstanordningar för ål som vandrar nedströms. Den blankål som är färdig för utvandring transporteras därefter och släpps nedströms det nedersta kraftverket i det aktuella vattendraget. Totalt har 191 347 st ålar fångats och transporterats (2024 inte inkluderat).
Ålutsläpp
Här finns en film som visar hur det ser ut när ålar släpps ut efter att ha transporterats med lastbil.
Se filmen på YouTube.
Lagan
I Lagan, som mynnar ut i Laholmsbukten i Halland, anlitas insjöfiskare för att fånga ålar, som sedan transporteras förbi kraftverken i Lagan för att påbörja sin vandring mot Sargassohavet.
Motala ström
Ål fångas i Roxen, Sommern och Glan och transporteras förbi kraftverken i Motala ström till Östersjön.
Göta älv
Ål fångas på olika ställen i Vänern och transporteras förbi kraftverken och släpps ut nedströms vid Lilla Edets kraftverk, sista kraftverket i Göta älv.
Läs mer
I Göta älv har åtgärden följts upp genom att ett antal ål märkts och följts med ultraljudstelemetri. Uppföljningen finns dokumenterad i en rapport från HaV som gavs ut 2011 Trap and transport i Göta älv. Den här metoden gör det möjligt att kontrollera att ålarna efter utsättning förflyttar sig ut till havet.
Telemetristudier som har utförts i Lagan och Mörrumsån visar att flyttning av blankål även fungerat tillfredsställande i de vattendragen. Rapporten gavs ut av Fiskeriverket 2008 och heter Beteende hos blankål vid fångst och transport förbi kraftverk i Lagan och Mörrumsån.