Rapport

Batterilager och flexibilitet

Publicerad 2025-01-22

Rapporten beskriver hur stora och små batterilager påverkar spänningen vid effektutmatning. En maximal spänningsförändring på 3 % eller 5 % från ett batterilager bör enligt Energiföretagens dokument AMP utgöra gränsen för acceptabel påverkan på spänningen.

De tumregler som presenteras i AMP kan dock ge en missvisande bild av nätets förmåga att hantera installationen av batterilager och bör därför användas med försiktighet. I de flesta fall är det inte spänningsförändringar som är begränsande utan ledningsnätets överföringskapacitet.
Vid placering av batterilager nära en synkron produktionsanläggning kan effektpendlingar uppstå på grund av vinkelskift som genereras vid snabb effektutmatning. Detta fenomen bör beaktas vid sådana installationer.

Vid behov av särskilt små spänningsvariationer kan batterilagrets förmåga till reaktiv effektkompensering användas som ett effektivt verktyg för spänningsreglering.

Slutsatserna och metoderna som presenteras i denna rapport har studerats med liknande resultat både för stora batterilager och för många små distribuerade batterilager i lokalnät.

Dessutom har studier utförts kring temperaturens påverkan på batterilagrens effektutmatningsförmåga. Batterier är känsliga för temperaturvariationer, särskilt vid låga temperaturer där deras kapacitet kan bli begränsad. I praktiken är dock de flesta batterilager installerade i tempererade miljöer, vilket innebär att variationer i utomhustemperatur normalt inte påverkar batterilagrets prestanda.

Nyheter

Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Avbördningssäkerhet i Norden

Dammar måste kunna avbörda överskottsvatten på ett säkert sätt vid högflödessituationer. I det nordiska klimatet är avbördningssäkerhet en central fråga för samtliga anläggningar, oavsett orsaken till avbördningsbehovet. James Yang på Vattenfall och KTH har vidareutvecklat och med hjälp av kollegor utvärderat två olika typer av pianotangentutskov som kan förbättra avbördningssäkerheten.

16 apr 2025


”Tydliggör vad som är statens och marknadsaktörernas roller”

Statens inblandning i elmarknaden har ökat på senare år, efter att har växlat genom historien. Den slutsatsen drar professor emeritus Lars Bergman, som släppt en rapport i ämnet. Staten bör besluta om krav på egenskaper för elsystemet, medan kraftföretagen beslutar om val av kraftslag och dimensionering av kraftverk, skriver han.

15 apr 2025 - Energisystem


Vattenkraftens FoU-dagar 2025

Årets FoU-dagar genomfördes den 18-19 mars i Uppsala. Ett drygt hundratal deltagare lyssnade på föreläsningar och deltog i paneldiskussioner.

14 apr 2025


Nyhetsarkiv

Ladda ner

Om rapporten

Rapportnummer

2025:1072

Författare

AMNA ABDULRAHIM, FINN JONUNG, NICLAS KRANTZ OCH FILIPPA STRÖM