Rapport

Jordfelsbrytare och komponenter från DC till 150kHz – en riskbedömning

Det är osannolikt att likströmmar från solcellsinstallationer i lågspänningsnät sprids till andra anläggningar tack vare transformatorns funktion i kretsen. Likströmmar som uppstår vid fel på likströmssidan av växelriktaren kan spridas till andra under tillslagsögonblicket. En farlig situation kan uppstå om ett fel uppstår exakt samtidigt i två angränsande anläggningar och att den likströmskomponent som flyter till angränsande anläggning är av tillräcklig magnitud för att blockera jordfelsbrytaren. Sannolikheten för detta bedöms som låg.

Det är sannolikt att läckströmmar uppstår vid högre frekvenser och att dessa kan spridas till angränsande anläggningar. Resultaten visar att inga falskutlösningar uppstår då summaströmmen består av endast supratoner. En påverkan på jordfelsbrytare ses när summaströmmen innehåller likström, kvasi-likström, övertoner och supratoner. Denna påverkan inte av den grad att funktionaliteten av jordfelsbrytarna äventyras. Det har noterats fall då jordfelsbrytaren inte löser ut, dessa jordfelsbrytare är dock endast specificerade för 50/60 Hz och glättad likström.

Nyheter

Energiforsk i internationellt vätgasprojekt

Energiforsk är en av 44 partners i det internationella vätgaskonsortiet BalticSeaH2 i Östersjöregionen. Projektet syftar till att skapa en vätgasekonomi, öka energisäkerheten och minska beroendet av fossila energikällor. Planerad omsättning är cirka 360 miljoner kronor under fem år.

21 mar 2023


Pressmeddelande: Energibranschen investerar i forskning om hållbara elnät

Nu startar Energiforsk och 47 aktörer från energibranschen forskningsprogrammet "Elnätens hållbara teknikutveckling och digitalisering" med en budget på totalt 11 miljoner kronor.

20 mar 2023 - Trygg elförsörjning


3 tips på hur organisationer kan nå bortom mål- och intressekonflikter

Samarbete och förståelsekultur, det är två viktiga pusselbitar för hur organisationer kan nå bortom mål- och intressekonflikter i energiomställningen, enligt Johan Holmén, doktor i fysisk resursteori vid Chalmers.

17 mar 2023 - Värme och kyla


Aska kan skydda mot snyltbaggen: Kostar skogsindustrin hundra miljoner årligen

Tack vare askans höga halt av kisel kan återföring av aska i svenska skogar ökar både produktionen av biomassa och stärka trädens motståndskraftighet mot snyltbaggen.

9 mar 2023 - Värme och kyla


Pressmeddelande: Mer el från vattenkraft vid varmare klimat

Sveriges vattenkraft kan öka elproduktionen med cirka 6 procent till 2050 om världens klimat blir 2 grader varmare. Men det blir stora variationer i mängden vatten och elproduktion i olika delar av landet. Vattenkraftens förmåga att balansera elsystemet påverkas inte negativt, visar en ny rapport från Energiforsk.

28 feb 2023


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2021:819

Författare

Sarah Rönnberg, Jil Sutaria, Angela Espin-Delgado, Naser Nakhodchi, Math Bollen