I och med att problemen med all tydlighet existerar och är kostsamma så finns det skäl till att fortsätta arbetet med att hitta förbättrande åtgärder och lösningar. En bra början kan vara att utöka kommunikationen mellan elnätsbolagen och slutkunderna. Sådan kommunikation finns i vissa fall redan idag, men det rekommenderas att denna intensifieras för att försöka hitta realistiska lösningar för att minska de problem som uppstår som en följd av elkvalitetsfenomen.
Slutkundens störningstålighet
Nyheter
”Livstidsförlängning av kärnkraft behöver diskuteras mer”
Det var fullsatt när Energiforsk arrangerade konferensen Life After 60 – Long Term Operation of Nuclear Power i förra veckan. Vikten av livstidsförlängning, behovet av kompetens och varför gröna politiker ser att kärnkraften behövs var tre frågor som fick genomslag.
Kompetens för framtiden
Jasmina Toromanovic har alltid varit intresserad av teknik och valde därför att bli ingenjör. Idag forskar Jasmina om dammkonstruktioner på LTU och dessutom arbetar hon som utbildningsledare för det nya civilingenjörsprogrammet Samhällsbyggnadsteknik. Jasmina vill inspirera unga att satsa på ingenjörsyrket!
Industrin behöver fördubbling av landbaserad vindkraft till 2035
Landbaserad vindkraft behöver fördubblas till 2035 om industrins elbov till dess ska klaras. Det har både forskare från Quantified Carbon och Chalmers kommit fram till i ett Nepp-projekt, som redovisades på Fossilfritt Sveriges seminarium i fredags.
Rise undersöker livslängden för betongstolpar i elnäten
I de svenska elnäten finns ett stort antal betongstolpar, men hur länge de håller är okänt. Nu ska en 30 år gammal ledning med betongstolpar i Västra Götaland rivas, vilket ger en möjlighet att undersöka hur de mår. Projektet genomförs av Rise och ska vara klart i slutet av 2025.
Energiforsk värvar Malin Strand från Fossilfritt Sverige
Energiforsk skapar en ny tjänst som affärsutvecklingschef och anställer Malin Strand, senast på Fossilfritt Sverige där hon ansvarat för industriernas färdplaner. Satsningen är ett led i Energiforsks strategi att växa och möta samhällets ökande kunskapsbehov kring hållbar och konkurrenskraftig energi.
Om rapporten
2022:852
Peter Ekström, Ann Brännlund