Rapport

Störningstålighet

Uppdaterad 2024-11-18 Publicerad 2024-11-14

Som konsekvens av energiomställningen utgör intermittent elproduktion, huvudsakligen vind- och solcellsproduktion, en allt större andel i förhållande till de mer traditionella produktionsslagen. Den här typen av nya produktionskällor ansluts ofta asynkront till nätet via omriktare, till skillnad från de mer traditionella kraftslagen som är, eller har varit, synkront anslutna till nätet. Skillnaderna kan innebära en påverkan i kraftsystemets egenskaper, respons och resulterande elektriska storheter vid exempelvis ett inträffat fel i systemet, och kan således innebära en förändrad påverkan på anslutna kunder.

Det här projekt ska ses som en fortsättning på tidigare projekt ”Slutkundens störningstålighet”. Majoriteten av slutkundernas upplevda problem har i det tidigare projektet utpekats vara spänningsvariationer till följd av fel i närliggande eller överliggande nät.

Syftet med den här studien är därför att undersöka hur spänningens djup, utbredning och felbortkopplingstid skulle kunna påverkas vid olika mängder asynkront ansluten produktion, samt hur stor mildrande effekt kravställda förmågor enligt befintliga regelverk medger. Resultaten visar att asynkron produktion kan till viss del mildra spänningsdippens allvarlighetsgrad genom reaktiv felströmsinjicering. Det blir dock en försämring jämfört med ett kraftsystem med konventionella synkrongeneratorer, om inga andra åtgärder vidtas. Det kan således leda till fler påverkade slutkunder och längre felbortkopplingstider.

Nyheter

Mer väderberoende produktion kräver åtgärder för att behålla stabilt elsystem

Mer väderberoende elproduktion innebär stora utmaningar för Sveriges elnät. Men de går att hantera med bland annat kraftelektronik, ekonomiska incitament för ökad nätstabilitet och ändrat regelverk, enligt Energiforsks rapport Störningstålighet.

25 nov 2024 - Elnät


Prognosmetoder bidrar till att ersätta elnätsförstärkningar med flexibilitet

Elnätsföretag bör standardisera och digitalisera insamling av data för att ta fram bättre nätutvecklingsplaner. Dessutom är det en fördel om företagen utvecklar olika prognosmetoder för att få bättre koll på hur stort behovet av flexibilitet är. Det kan öppna för att skjuta upp nätförstärkningar och i stället skapa flexibilitetstjänster.

11 nov 2024 - Elnät


Så kan utrivning av dammar återställa vattendrag

Allt fler dammar kommer demonteras, i takt med att vattenkraftens omprövningar blir verklighet. Energiforsks nya rapport ”Utrivning av dammar” tar bland annat upp risker vid utrivningar, och den rekommenderar att man ska sträva efter att återställa landskapet till så naturliga förhållanden som möjligt.

25 okt 2024 - Vattenkraft


Elnätstariffer, flexmarknader och villkorade avtal kan stärka elnätet

En kombination av nya elnätstariffer, flexibilitetsmarknader och villkorade avtal kan skapa ett elnät som är bättre anpassat för Sveriges framtida behov. Nya typer av prismodeller kan minska belastningen på elnätet när den som är som störst, visar rapporten Elnätens prismodeller.

14 okt 2024 - Elnät


Nya ordföranden: Askan en hållbar resurs

– Vi måste jobba mer med energieffektivisering och resursplanering. Vi behöver inkludera askorna i det tänket. Branschen måste visa på att vi kan minska råvaruåtgången och hushålla med våra resurser, säger Åsa Benckert på Umeå Energi som tar över som ordförande i Askprogrammet

14 okt 2024


Nyhetsarkiv

Ladda ner

Om rapporten

Rapportnummer

2024:1058

Författare

Sigge Sonerud, Gustav Elfving