Rapport

Hydrolys av bioslam med interna restströmmar för ökad resurseffektivitet

Uppdaterad 2024-04-24 Publicerad 2022-06-07

Många massa- och pappersbruk använder idag biologisk rening för att minimera utsläpp av organiskt material från avloppströmmar. En av nackdelarna med processen är uppkomsten av överskottsslam som måste tas om hand. En förbättrad slamavvattning skulle minska problemen.

Ett sätt att förbättra slammets avvattningsbarhet kan vara att förbehandla (hydrolysera) slammet via tillförsel av värme och/eller kemikalier, men även detta är kostsamt. Om behandlingen däremot kan ske med hjälp av bruksinterna avloppströmmar finns möjlighet för en resurs- och kostnadseffektiv slamhantering.

En kartläggning visade att värme samt alkaliska, peroxidhaltiga och sura restströmmar finns att tillgå i betydande mängder på sulfat- och CTMP-bruk, medan TMP-bruk ofta har lägre temperaturer i sina avloppsströmmar och saknar motsvarande alkaliska eller sura vatten.

Behandling med restsyra visade i labskala på tydligt förbättrade avvattningsegenskaper medan ökningen i löst COD var låg vilket indikerar att syra hade ingen eller bara liten effekt vad gäller sönderdelning av det organiska materialet. Värme (70–90°) ökade i stället mängden löst organiskt material (COD), men hade ingen positiv effekt på avvattningsegenskaperna. Liknade resultat erhölls efter alkalisk behandling.

En teknisk utvärdering, där restsyra används för slamhydrolys, visade att det är möjligt att implementera i fullskala och skulle medföra minskad volym avvattnat slam.

Nyheter

Lyckad effektivisering av torkmaskiner

För att lyckas med energieffektivisering av torkmaskiner på ett massabruk behöver man kunna jämföra energiprestandan av den egna maskinen med relevanta referenser. Man måste också förstå vilka processparametrar som påverkar energiförbrukningen och hur. I ett projekt har Jussi Seppänen på AFRY kartlagt vilka åtgärder som behöver göras för att energieffektivisera torkprocessen.

19 dec 2024


Pessimism, samarbete och framtidstro på Vätgaskonferensen

Framtiden är oviss, men vätgas är ingen grön bubbla. Det sa Mikael Nordlander från Vattenfall när han sammanfattade åtta år med Hybrit på Vätgaskonferensen. Flera av talarna lyfte annars 2024 som ett motigt år för omställningen, men flera konkreta samarbeten var exempel på lyckade vägar framåt.

12 dec 2024


Mer väderberoende produktion kräver åtgärder för att behålla stabilt elsystem

Mer väderberoende elproduktion innebär stora utmaningar för Sveriges elnät. Men de går att hantera med bland annat kraftelektronik, ekonomiska incitament för ökad nätstabilitet och ändrat regelverk, enligt Energiforsks rapport Störningstålighet.

25 nov 2024 - Elnät


Prognosmetoder bidrar till att ersätta elnätsförstärkningar med flexibilitet

Elnätsföretag bör standardisera och digitalisera insamling av data för att ta fram bättre nätutvecklingsplaner. Dessutom är det en fördel om företagen utvecklar olika prognosmetoder för att få bättre koll på hur stort behovet av flexibilitet är. Det kan öppna för att skjuta upp nätförstärkningar och i stället skapa flexibilitetstjänster.

11 nov 2024 - Elnät


Så kan utrivning av dammar återställa vattendrag

Allt fler dammar kommer demonteras, i takt med att vattenkraftens omprövningar blir verklighet. Energiforsks nya rapport ”Utrivning av dammar” tar bland annat upp risker vid utrivningar, och den rekommenderar att man ska sträva efter att återställa landskapet till så naturliga förhållanden som möjligt.

25 okt 2024 - Vattenkraft


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2022:848

Författare

Eva-Maria Ekstrand, Xu-Bin Truong och Anna Karlsson