Rapport

Talloljans påverkan på inkrustering vid svartlutsindunstning

Uppdaterad 2024-04-24 Publicerad 2022-06-01

Vid indunstning av svartlut på ett sulfatmassabruk är det vanligt att inkrustering, dvs. utfällningar på värmeytorna, försämrar kapaciteten och stör driften.

Utfällningar av dubbelsalter av natrium, karbonat och sulfat är de vanligaste inkrusterna och de kan bildas snabbt och i stor omfattning på grund av att svartluten innehåller höga halter av dessa joner. Dock har många bruk erfarit att inkrusteringen minskar när spjälkvätska, restsyran från talloljekokeriet, tillsätts i anslutning till effekt 1. I den här studien har vi studerat vad som orsakar minskningen genom att undersöka hypotesen att det är rester av tallolja i spjälkvätskan som har en inhiberande effekt.

Slutsatsen från studien blev att både tillsats av tallolja och spjälkvätska påverkade kristallisationsförloppet samt kristallernas struktur och sammansättning. För att förstå hur och med vilka mekanismer detta skedde behövs dock fortsatt arbete. Det gick alltså varken att avslå eller fastslå den ursprungliga hypotesen att det är tallolja som orsakar den inkrusthämmande effekten. Att fett- eller hartssyror på något sätt påverkar inkrusteringen ses dock fortfarande som troligt. En annan trolig förklaring är joner av Ca, vilka finns tillgängliga i spjälkvätskan. Det har tidigare visat sig att de kan påverka kristallisationen av Na-CO3-SO4-salterna. Rekommendationen till bruken blir därför att hålla koll på dessa komponenter när de utreder processproblem.

Nyheter

Drönarfotografering ger exaktare mätresultat av bergnivån i dammar

Undersökningar av älvfåror i dammar är en utmaning, men att fota med drönare kan ge mer exakta resultat av bergnivåer än traditionella metoder. Det minskar risken för oväntade problem när dammar och kraftverk ska byggas om, enligt rapporten Bergkvalitet i älvfåror.

17 feb 2025 - Vattenkraft


Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag leder till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster

Samarbeten mellan fastighetsägare och energibolag kan leda till effektivare energianvändning och ekonomiska vinster för båda parter. Det är viktigt med öppen kommunikation och att våga testa nya lösningar som avgörande för att framgångsrikt implementera teknisk samoptimering av energisystem.

12 feb 2025 - Värme och kyla


Domstolarnas krav blir avgörande för vattenkraftens reglerförmåga

Vattenkraftens miljöanpassningsåtgärder som miljödomstolarna ska besluta om kan få stor betydelse för hela energisystemet. I ett analyserat scenario i projektet ”Hållbar vattenkraft i framtidens energisystem” bedöms påverkan bli relativt liten, men om domstolarna ställer stränga krav kan både produktionen och reglerförmågan påverkas väsentligt.

10 feb 2025 - Vattenkraft


Exergigemenskaper bidrar till ett resurseffektivt energisystem

Genom att inkludera exergi (energikvalitet) i analysen av energisystemets utformning, kan högre resurseffektivitet i framtida energisystem uppnås. En analytisk metod har utvecklats för att analysera exergiverkningsgrad i kombination med självförsörjandegrad och självkonsumtion av lokalt tillförd energi.

6 feb 2025 - Värme och kyla


Vindkraften bidrar allt mer till spänningsstabilisering

Tidiga generationer av vindkraftparker kunde inte bidra med spänningsstabilisering, men den vindkraft som byggs i dag kan göra det. Det är en av slutsatserna i rapporten Vindkraftens bidrag till spänningsstabilitet, som finansierats av Svensk Vindenergi.

31 jan 2025 - Sol och vind


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2022:868

Författare

Erik Karlsson, Anna Jensen & Per Törngren