Rapport

Bränsleceller i intermodala transportsystem

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2018-03-23

Intermodala transporter, det vill säga en kombination av väg- och järnvägstransporter, har ofta betydande fördelar ur energiförbruknings- och miljösynpunkt jämfört med direkta vägtransporter. Det är en svag länk är vid omlastning där man använder dieseldrivna maskiner och i de anslutande vägtransporterna som görs med förbränningsmotordrivna fordon.

Rapporten visar att det finns en stor utvecklings- och förbättringspotential om vätgasdrift införs. En övergång från dieseldrift till bränsleceller och vätgasdrift ger en betydande reduktion av koldioxidutsläppen. Men anläggningar för vätgas till fordon är kostsamma och det krävs ett visst antal fordon, truckar och växellok i ett system för att kunna bära de höga investeringskostnaderna. Resultaten visar här att intermodala terminaler kan utgöra intressanta noder i ett sådant system.

Det är möjligt att implementera ett vätgasbaserat internt transportsystem för stora industrianläggningar med ett stort energibehov och med drift dygnet runt. För intermodala terminaler med ett lågt energibehov och en drift av maskinerna på endast några timmar per dag är däremot batterielektrisk drift att föredra. Om anslutningstransporter med dragbilar inräknas kan däremot vätgasdrift vara ett möjligt alternativ även för terminaler med få fordon, materialhanteringsmaskiner och lok.

Nyheter

Havsbaserad vindkraft bör satsa allt på vätgas – eller allt på el

Havsbaserade vindparker bör välja – använd hela parkens kapacitet till att producera vätgas och avstå från att leverera el, eller skippa vätgas helt. För landbaserad vindkraft bör 30–40 procent av kapaciteten vikas för vätgas.

16 maj 2025 - Energisystem


Säkerhet och dimensionering för betongdammar i nya Eurokoden

Den andra generationens Eurokod utvecklas just nu och kommer senast 2028 att ersätta den första. Mikael Hallgren och Fredrik Stenesand på Tyréns har i ett projekt undersökt skillnaderna mellan den första generationens Eurokod och den kommande generationen avseende betongdammar.

12 maj 2025


Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nu på engelska: Magnetism kopplas till svetsproblem i fjärrvärmesystem

Flera fjärrvärmebolag har upplevt en större mängd defekter i svetsfogar på fjärrvärmerören jämfört med för ett par år sedan. Forskning visar att problemet har att göra med ökad magnetism i rören. I projekten Svetsbarhet av fjärrvärmeapplikationer etapp 1 och 2, har forskare funnit starka indikationer på att det beror på otillräcklig avmagnetisering av stålrören efter tillverkning. Nu finns rapporterna även på engelska.

30 apr 2025 - Värme och kyla


Vattenkraftens uthållighet: 80% produktion under kritiska veckor

Svensk vattenkraft har potential att producera på cirka 80% av sin tillgängliga kapacitet under 1–3 veckor, vilket motsvarar ungefär hälften av toppbehovet. Det visar en ny studie från Chalmers som ger oss en djupare förståelse för vattenkraftens förmåga att hantera perioder med hög efterfrågan och låg vindkraftproduktion.

28 apr 2025


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2018:478

Författare

Angelika Treiber