Rapport

Direct Ethanol Fuel Cells: Ethanol for our future fuel cells?

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2015-12-14

Bränsleceller baserade på etanol som bränsle är en möjlig framtida teknologi för fordonsapplikationer. En möjlig bränslecellslösning för fordon är baserad på direkt-etanolbränsleceller (DEFC) med alkaliska membran, AAEM. Det möjliggör användandet av Platina-fria katalysatorer. Tekniken har även en potentiellt hög verkningsgrad. Dock saknas testade celler och prototyper för fordon vilket medför att en viss skepsis inför konceptet existerar. Syftet med denna förstudie är främsta att kritiskt identifiera potentialen för DEFC:s och sammanställa ‘state of the art’ för teknologin ur ett fordonsperspektiv.

Bränsleceller baserade på etanol som bränsle är en möjlig framtida teknologi för fordonsapplikationer. En möjlig bränslecellslösning för fordon är baserad på direkt-etanolbränsleceller (DEFC) med alkaliska membran, AAEM. Det möjliggör användandet av Platina-fria katalysatorer. Tekniken har även en potentiellt hög verkningsgrad. Dock saknas testade celler och prototyper för fordon vilket medför att en viss skepsis inför konceptet existerar.

 

Syftet med denna förstudie är främsta att kritiskt identi era potentialen för DEFC:s och sammanställa ‘state of the art’ för teknologin ur ett fordonsper- spektiv. Det finns era frågeställningar som bör klargöras för att teknologin ska kunna skalas upp för fordonsapplikationer; frågeställningar som framförallt rör material, cell och systemlösningar för DEFC i sig självt, men även med avseen- de på bränsle och jämförande studier med konkurrerande teknologier.

Nyheter

Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nu på engelska: Magnetism kopplas till svetsproblem i fjärrvärmesystem

Flera fjärrvärmebolag har upplevt en större mängd defekter i svetsfogar på fjärrvärmerören jämfört med för ett par år sedan. Forskning visar att problemet har att göra med ökad magnetism i rören. I projekten Svetsbarhet av fjärrvärmeapplikationer etapp 1 och 2, har forskare funnit starka indikationer på att det beror på otillräcklig avmagnetisering av stålrören efter tillverkning. Nu finns rapporterna även på engelska.

30 apr 2025 - Värme och kyla


Vattenkraftens uthållighet: 80% produktion under kritiska veckor

Svensk vattenkraft har potential att producera på cirka 80% av sin tillgängliga kapacitet under 1–3 veckor, vilket motsvarar ungefär hälften av toppbehovet. Det visar en ny studie från Chalmers som ger oss en djupare förståelse för vattenkraftens förmåga att hantera perioder med hög efterfrågan och låg vindkraftproduktion.

28 apr 2025


Handbok ska hjälpa fjärrvärmebranschen att prioritera temperatureffektiviseringar

Hur sänker vi temperaturerna i dagens fjärrvärmesystem? I en rapport lyfts flera exempel, däribland Luleå Energis framgångsrika arbete med sänkta systemtemperaturer.

22 apr 2025 - Värme och kyla


Var i landskapet ska den nya gröna elproduktionen få plats?

Var i landskapet ska den fossilfria elproduktionen rymmas, när landskapet är så viktigt för den nordiska självbilden? Det ska samhällsplanerarna Daniel Urey och Alexander Marek från Lablab försöka ge svar på i forskningsprojektet Speed Local.

17 apr 2025 - Energisystem


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2015:137

Författare

Helena Berg, Joakim Nyman, Per Erlandsson, Patrik Johansson, Aleksandar Matic