Rapport

Lastbilar med bränsleceller

Här diskuteras med utgångspunkt i konkreta tillämpningar olika förde­lar och nackdelar med bränslecellsdrift, i första hand i jämförelse med batteri­drift. Kördata från verklig användning av sopbilar och distributionslastbilar har samlats in och analyserats.

Rapporten berör bland annat automatisering och drar slutsatsen att förarlösa fordon sannolikt blir mindre än dagens fordon och mindre känsliga för inef­fektivt nyttjande. Det talar för batterifordon. Samtidigt gör frånvaron av förare att fordonen kan och bör köra så stor del av dygnet som möjligt. Det talar för bränsle­cellsfordon, som har längre räckvidd och kan tanka snabbt.

Slutsatsen är att vätgasdrivna bränslecellslastbilar definitivt är ett alternativ att ta hänsyn till för att kostnadseffektivt etablera stadstransporter med möjligheten att helt undvika lokala och globala emissioner.

Nyheter

Gigantiskt webbinarium om högspänd elkraft

Under två veckor i månadsskiftet augusti-september arrangerar den internationella organisationen CIGRE ett omfattande webbinarium som handlar om produktion, överföring och distribution av högspänd elektrisk energi.

12 aug 2020


Energiforsk i Aktuellt

När Moderaterna och Liberalerna i en debattartikel i förra veckan gick ut med att de vill se en lagändring kring kärnkraften för att säkra tillgången till ren och leveranssäker el, intervjuades Energiforsks VD Markus Wråke i nyhetsprogrammet Aktuellt.

3 aug 2020


Årets ålutsättning på västkusten

För tionde året i rad sätter forskningssatsningen Krafttag ål tillsammans med 8-fjordarprojektet ut ålyngel i Kungälv, på Tjörn och Orust.

2 jul 2020


Utveckling och innovation en drivkraft

Energiforsks nya styrelseordförande Tomas Wall, vars hela karriär handlat om energisektorns utveckling och förändring, menar att vi måste ställa befintliga teknologier mot nya och våga utmana de rådande systemen.

5 jun 2020


Klimatprojekt förbereder energisektorn

Det varmaste året som uppmätts i Europa var 2019 enligt aktuella siffror. Klimatförändringarna påverkar förutsättningarna för olika energislag, förändrar energianvändningen och gör hela energisystemet mer sårbart.

19 maj 2020


Nyhetsarkiv

Ladda ner

Om rapporten

Rapportnummer

2019:603

Författare

Hans Pohl, Magnus Karlström, Magnus Lindgren, Staffan Lundgren, Nils-Gunnar Vågstedt, Per Öhlund