Rapport

Technology Review – Solid Oxide Cells 2019

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2019-08-29

Fastoxidceller kan användas både som bränsleceller för att producera el och som elektrolysceller för att producera vätgas. I ett framtida vätesamhälle måste energieffektiva produktionsprocesser för väte byggas i stor skala, till exempel med användning av fastoxidbränsleceller, SOEC. Det innebär att det går att använda överskott av el, till exempel när elproduktion från vindkraft är hög.

Kommersialiseringen av SOFC-system sker inom specifika nischmarknader, exempelvis lokal kraftgenerering till datacenters, kontor och handel, framför allt i USA. Det görs också för småskalig kraftvärme för enskilda hushåll, exempelvis i Japan.

Den stora fördelen med den här typen av system är den höga elektriska verkningsgraden, 60 % LHV är möjligt för ett så litet system som 1,5 kW Solid Power, vilket kan jämföras med 65 % för ett 5 kW system från Ceres och även 65 % för ett 200 kW system från Bloom Energy.

Livslängdstestet för ett SOFC system vid forskningscentret Jülich avslutades i februari 2019 efter 100 000 timmars livslängd. Inga liknande nya offentliga långtidstester startas idag.

För närvarande finns endast två system tillgängliga på den japanska marknaden, ett PEFC-system från Panasonic ett SOFC system från Aisin Seiki.

Nyheter

Ekonomistudenten Isa Diamant prisad för uppsats om flexibilitet

Nationalekonomistudenten Isa Diamant vann Svenska energiekonomiska föreningens uppsatstävling för bästa masteruppsats med sin uppsats ”Nudging flexibility”.

19 sep 2024


Lista: Bästa möjligheterna för fjärrvärme

En inventering av initiativ till koldioxidfria fjärrvärmesystem har mynnat ut i en stor databas med 70 framtida utvecklingsmöjligheter. Rapportförfattaren Henrik Gadd framhåller hur mycket som händer på området och nämner världens största termiska lager utanför Helsingfors som ett av de främsta exemplen.

11 sep 2024 - Värme och kyla


Ny rapport: Så kan arbitrageproblem minska på elmarknaden

Om prisskillnader på elbörsen är förutsägbara kan företag på elmarknaden tjäna pengar genom arbitrage. I en rapport föreslår Pär Holmberg flera åtgärder för att minska problematiken.

4 sep 2024 - Elnät


Låga risker att tillåta högre beröringsspänning vid korta feltider

Ändra regelverket och tillåt högre beröringsspänning vid korta feltider, det är rekommendationen i en rapport från Energiforsk.

2 sep 2024 - Elnät


Pressmeddelande: Så kan elnätsavgifterna hållas nere och investeringarna i elnätet öka

Utgå från inflationen i stället för byggkostnadsindex och sätt en långsiktig i stället för varierande kalkylränta. De rekommendationerna får Energimarknadsinspektionen i en ny rapport från Energiforsk. Resultatet skulle bli långsammare ökning av elnätsavgifterna och ökade incitament att bygga ut Sveriges elnät.

26 aug 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2019:601

Författare

Martin Andersson and Jan Froitzheim