Rapport

Technology Review – Solid Oxide Cells 2019

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2019-08-29

Fastoxidceller kan användas både som bränsleceller för att producera el och som elektrolysceller för att producera vätgas. I ett framtida vätesamhälle måste energieffektiva produktionsprocesser för väte byggas i stor skala, till exempel med användning av fastoxidbränsleceller, SOEC. Det innebär att det går att använda överskott av el, till exempel när elproduktion från vindkraft är hög.

Kommersialiseringen av SOFC-system sker inom specifika nischmarknader, exempelvis lokal kraftgenerering till datacenters, kontor och handel, framför allt i USA. Det görs också för småskalig kraftvärme för enskilda hushåll, exempelvis i Japan.

Den stora fördelen med den här typen av system är den höga elektriska verkningsgraden, 60 % LHV är möjligt för ett så litet system som 1,5 kW Solid Power, vilket kan jämföras med 65 % för ett 5 kW system från Ceres och även 65 % för ett 200 kW system från Bloom Energy.

Livslängdstestet för ett SOFC system vid forskningscentret Jülich avslutades i februari 2019 efter 100 000 timmars livslängd. Inga liknande nya offentliga långtidstester startas idag.

För närvarande finns endast två system tillgängliga på den japanska marknaden, ett PEFC-system från Panasonic ett SOFC system från Aisin Seiki.

Nyheter

Ny rapport: Tydlig potential för vätgas och elektrobränslen i Sverige

Sverige har förhållandevis god tillgång till de resurser som krävs för att tillverka både vätgas och elektrobränslen. Om de satsningar som nu görs på vätgas kommer i mål och trenden fortsätter skulle Sverige på kunna bli nettoexportör av vätgas.

29 apr 2024


Ny mall och lathund för långsiktig effektprognos tillgänglig för lokalnätsbolag

Ett Energiforskprojekt har i samarbete med elnätsbolag tagit fram en lathund för hur en långsiktig effektprognos kan utformas, samt en mall för insamling av data från kommuner – något som efterfrågats av branschen.

23 apr 2024 - Elnät


Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier

För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.

22 apr 2024 - Energisystem


Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2019:601

Författare

Martin Andersson and Jan Froitzheim