Rapport

Teknoekonomisk jämförelse av olika tekniker för termiska lager

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2019-09-05

Fjärrvärmebranschen står inför en stor omställning när hela EU har direktiv för att minska klimatutsläppen och att öka andelen förnybar energiproduktion. Termiska energilager kan vara ett effektivt sätt att ta tillvara överskott av el och värme i ett framtida energisystem som troligtvis består av övervägande del variabla energikällor och restvärme.

Rapporten ger en god översikt av de tekniker som finns tillgängliga för termiska energilager med fokus på de som är lämpliga att implementera i fjärrvärmesystem. Här har 70 termiska lager hittats framförallt i norra Europa. De flesta är teknikmogna installationer med marklager, det vill säga groplager, bergrumslager och borrhålslager, men också varmvattenlager, latenta och termokemiska lager. Här sammanställs bland annat installationskostnad, energi, effekt och volym för dessa lager.

Resultaten visar att marklager kan vara en kostnadsbesparing i ett fjärrvärmenät redan idag, till exempel om produktionen i nätet behöver utökas och lagret ersätter en nyinvestering.

Grundläggande förutsättningar för att ett lager ska vara lönsamt är tillgången till billig värmeproduktion för laddning av lagret, att framledningstemperaturen i fjärrvärmenätet är lågtempererad och att returtemperaturen i fjärrvärmenätet är låg.

Nyheter

Pressmeddelande: Så kan elnätsavgifterna hållas nere och investeringarna i elnätet öka

Utgå från inflationen i stället för byggkostnadsindex och sätt en långsiktig i stället för varierande kalkylränta. De rekommendationerna får Energimarknadsinspektionen i en ny rapport från Energiforsk. Resultatet skulle bli långsammare ökning av elnätsavgifterna och ökade incitament att bygga ut Sveriges elnät.

26 aug 2024


Elin leder forskning kring massabruk

Elin Andersson, processingenjör på Billerud i Gävle, är ny ordförande i Energiforsks Skogsindustriella program. Nyckelfrågor inom forskningen handlar om energieffektivisering, färre fossila kemikalier i driften och hur man kan ta tillvara på biprodukter från papperstillverkningen.

15 aug 2024


Fastighetsbolag positiva till mer efterfrågeflexibilitet i fjärrvärmenätet

Kunder ställer sig positiva till att hålla nere effektbehovet när fjärrvärmenätet är ansträngt, alltså bidra med efterfrågeflexibilitet. I ett Energiforskprojekt lades tre erbjudanden fram – alla upplevdes relevanta.

2 jul 2024


Vertikala dubbelsidiga paneler för agrivoltaics

På Kärrbo prästgård i Västerås pågår ett forskningsprojekt om agrivoltaics, det vill säga jordbruk och solenergi i kombination, sedan 2020. Det tyska företaget Next2Sun har levererat de dubbelsidiga vertikala solcellspanelerna.

24 jun 2024


Kunskap som främjar solel i Sverige

Solve är ett kompetenscentrum som stöds av Energimyndigheten. Centret bygger på samverkan mellan sex svenska universitet samt cirka 50 företag och organisationer. SOLVE är nu inne på sitt tredje år.

20 jun 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2019:598

Författare

Jenny Holgersson, Oskar Räftegård, Saman Nimali Gunasekara, Richard Scharff