Rapport

Värdet av säsongslager i regionala energisystem

Uppdaterad 2021-12-02 Publicerad 2019-11-05

En uppenbar nytta med ett säsongslager är att man kan lagra billig och outnyttjad värme som senare kan användas för att ersätta annan dyrare produktion.

Det kan handla om att ta hand om överskottsvärme från industrin eller från avfallsförbränning under sommaren när behovet av värme är lågt och att den värmen efter att ha lagrats kan ersätta mer kostsam värmeproduktion under vintern. 

Här har driftnyttan beräknats för sex verkliga system. I rapporten diskuteras även andra värden som lagret kan bidra med, exempelvis att undvika investeringar i annan värmeproduktion och genom kompletterande driftstrategier som att kunna ta ut värme ur lagret när behovet av värme är stort och kostnaderna för att producera är hög genom korttidslagting under en och samma säsong. Rapporten beskriver också lokalisering av lager med hänsyn till flaskhalsar i värmedistributionen.

Resultatet av studien är en metod som översätter driftnyttan och andra värden till ett nuvärde som visar hur mycket ett säsongslager maximalt får kosta för att vara lönsamt.

Nyheter

Pressmeddelande: Hälften av Sveriges elproduktion blir väderberoende om tio år

Nästan all ny elproduktion som byggs de kommande åren kommer vara landbaserad vindkraft och solel. Det innebär att om industrins efterfrågan av el ökar kraftigt kommer hälften av all el vara väderberoende 2035. Samtidigt kommer elpriserna variera mer än i dag, enligt en ny rapport från Energiforsk.

21 maj 2025 - Energisystem


Havsbaserad vindkraft bör satsa allt på vätgas – eller allt på el

Havsbaserade vindparker bör välja – använd hela parkens kapacitet till att producera vätgas och avstå från att leverera el, eller skippa vätgas helt. För landbaserad vindkraft bör 30–40 procent av kapaciteten vikas för vätgas.

16 maj 2025 - Energisystem


Säkerhet och dimensionering för betongdammar i nya Eurokoden

Den andra generationens Eurokod utvecklas just nu och kommer senast 2028 att ersätta den första. Mikael Hallgren och Fredrik Stenesand på Tyréns har i ett projekt undersökt skillnaderna mellan den första generationens Eurokod och den kommande generationen avseende betongdammar.

12 maj 2025


Nytt projekt undersöker hur betongstolpar åldras i svenskt klimat

Vattenfall Eldistribution ska rasera en 30 år gammal linje med betongstolpar, vilket ger en unik möjlighet att undersöka hur dessa stolpar har åldrats i svenskt klimat. Forskningen är viktig för att förstå betongstolparnas livslängd och för att kunna fatta välgrundade beslut om underhåll och reinvesteringar.

6 maj 2025 - Elnät


Nu på engelska: Magnetism kopplas till svetsproblem i fjärrvärmesystem

Flera fjärrvärmebolag har upplevt en större mängd defekter i svetsfogar på fjärrvärmerören jämfört med för ett par år sedan. Forskning visar att problemet har att göra med ökad magnetism i rören. I projekten Svetsbarhet av fjärrvärmeapplikationer etapp 1 och 2, har forskare funnit starka indikationer på att det beror på otillräcklig avmagnetisering av stålrören efter tillverkning. Nu finns rapporterna även på engelska.

30 apr 2025 - Värme och kyla


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2019:624

Författare

Håkan Sköldberg, Johan Holm och Arvid Rensfeldt