Rapport

Påverkar hunger och energistatus öringens vilja att vandra till havet

Uppdaterad 2024-03-26 Publicerad 2018-08-09

Här sammanfattas resultaten från en studie av hur hunger och energistatus påverkar viljan att vandra för havsöringssmolt. Syftet har varit att ta reda på om man genom manipulering av utfordring kan öka vandringsbenägenheten hos smolten inom kraftindustrins kompensationsodlingsverksamhet.

Den här kunskapen kan nyttjas i designen av effektiva utfordringsprogram för att odla vandringsbenägen öring smolt. Resultaten i studien skiljer sig från tidigare studier på havsöring där svältbehandling resulterat i en mer vandringsbenägen fisk. Det är oklart vad denna skillnad beror på, men det höga bortfallet i älven tyder på hög dödlighet från predation, vilket starkt påverkar möjligheten att dra några slutsatser om behandlingens effekt.

Resultatet visar istället att varken långvarig eller kortvarig svältbehandling ökar vandringsbenägenhet och intensitet hos ettårig eller tvåårig kompensationsodlad öring. Studien visar också att långvarig svältbehandling ökar risken för skador på fenor hos både ettårig och tvåårig havsörings. Ett annat poteniellt viktigt resultat är att ettårig kompensationsodlad öring är betydligt mindre benägen att vandra än tvåårig öring under naturliga miljöbetingelser.

Nyheter

Ny mall och lathund för långsiktig effektprognos tillgänglig för lokalnätsbolag

Ett Energiforskprojekt har i samarbete med elnätsbolag tagit fram en lathund för hur en långsiktig effektprognos kan utformas, samt en mall för insamling av data från kommuner – något som efterfrågats av branschen.

23 apr 2024 - Elnät


Ny rapport har kartlagt forskningsbehov för säker lagring i vätgas och batterier

För att möjliggöra storskalig användning av vätgas och batterier behövs säkerhetsåtgärder som säkerhetsavstånd och barriärer samt grundläggande förståelse för konsekvenserna av termisk rusning och, inte minst, gasexplosioner.

22 apr 2024 - Energisystem


Håll rätt energinivå!

I år medverkar Energiforsk på Vetenskapsfestivalen i Göteborg, festivalen där det gemensamma målet är att låta barn och skolungdomar få en inblick i vetenskapens värld. Genom satsningen Vattenkraftens framtidsprogram deltar Energiforsk med en experimentstation där de besökande barnen, med hjälp av några motionscyklar, ska försöka hålla balansen på elnätet.

19 apr 2024


Vilken typ av solceller vill vi leva med?

Marieke Rynoson, forskar om solceller på doktorandprogrammet i energisystem på Högskolan i Dalarna. Ingenjörer glömmer ibland bort att se på solceller ur ett socialt perspektiv, menar Marieke Rynoson. – Jag vill fokusera på social hållbarhet för att ge branschen insikter om vad vi faktiskt vill leva med!

11 apr 2024


Beslutsstöd för återvinning av slaggrus fungerar, men behöver uppdateras

För att underlätta bedömningen av potentiella miljö- och hälsorisker med återvinning av slaggrus, finns ett beslutstöd sedan 2019. I det här projektet har forskarna undersökt hur beslutsstödet fungerar i praktiken.

8 apr 2024


Nyhetsarkiv

Om rapporten

Rapportnummer

2018:517

Författare

Anders Alanärä, Samuel Shry, Johanna Hägglund & Gustav Hellström